Plângere

Sentinţă civilă 7730 din 20.05.2013


Prin sentinţa civilă nr. 7730/20.05..2013 a Judecătoriei Iaşi a fost respinsă plângerea  formulată de petenta Asociaţia de Proprietari  în contradictoriu cu intimatul Primarul.

Sesizată cu plângerea petentei instanţa a constatat următoarele:

Conform menţiunilor din cuprinsul procesului verbal de constatare a contravenţiei nr.014985, încheiat de agentul constatator la data de 14.01.2013 reiese că asociaţia nu a curăţat zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din faţa blocurilor nr.998, 994, 1050, 1051 Iaşi, strada H. respectiv nr. 982 din N., faptă ce constituie contravenţie potrivit Cap.I pct.2 din HCL Iaşi cu nr.172/2002 modifiată prin HCL nr.207/2006 şi pentru săvârşirea căreia a fost sancţionată cu o amendă contravenţională în sumă de 300,00 lei.

 Analizând cu precădere legalitatea procesului verbal de contravenţie sub aspectul respectării condiţiilor formale impuse de lege la incheierea lui, instanţa constată că in speţă nu există nicio incălcare care să atragă nulitatea absolută a inscrisului constatator.

Cu privire la temeinicie, conform disp. Cap. I pct.2 din HCL Iaşi nr.172/2002 „Deţinătorii cu orice titlu de bunuri imobile, tonete, chioşcuri, instalaţii de sucuri sau îngheţată şi alte persoane fizice sau juridice, ONG-uri şi partide politice au următoarele obligaţii:...2. Să întreţină curăţenia pe trotuarele şi spaţiile verzi aferente imobilelor şi locurile de parcare pe care le deţin sau folosesc, să cureţe zăpada şi gheaţa imediat după depunere sau pană la ora 10,00 dimineaţa de pe trotuarele şi rigolele din faţa imobilelor pe care le deţin sau administrează. Zăpada sau gheaţa rezultată se depozitează la o distanţă de 0,30 m faţă de bordura carosabilului. În cazul formării poleiului trotuarele vor fi presărate cu nisip sau rumeguş”

Potrivit art. 34 din Legea nr.230/2007 actualizată:”  (1) Administrarea, intretinerea, investitiile si reparatiile asupra proprietatii comune sunt in sarcina asociatiei de proprietari.” iar art. 36 prevede că:” Administratorul, persoana fizica sau juridica, are, in principal, urmatoarele atributii:...e) gestionarea modului de indeplinire a obligatiilor cetatenesti ce revin proprietarilor in raport cu autoritatile publice....”

În speţă, agentul constatator, investit cu autoritatea de a constata faptele contravenţionale reglementate şi sancţionate prin Hotărâri ale Consiliului Local Iaşi a constatat în mod direct şi nemijlocit abaterea contraveţională, depunând în susţinerea situaţiei de fapt consemnată în procesul verbal planşa foto din 11.01.2013 care atestă faptul că zăpada nu era curăţată şi exista gheaţă la ieşirea din scările blocurilor la acea dată.

Pe de altă parte petenta, persoană juridică cu atribuţii în administrarea şi întreţinerea condominiului a depus, de asemenea planşe foto, nedatate, din care nu reiese că ar fi fost împrăştiat antiderapant sau îndepărtată zăpada şi gheaţa ulterior, atestand, mai degrabă o topire a acestora ca urmare a trecerii timpului, cu menţiunea că fotografiile realizate ulterior constatărilor agentului, după cum se arată chiar prin plangere, nu sunt de natură să facă dovada unei alte situaţii de fapt, care să determine constatarea inexistenţei faptei ori vinovăţiei asociaţiei.

Întrucat petenta nu a dovedit nici faptul că nu toate blocurile sunt în administrarea sa (reieşind din planşele foto depuse de aceasta contrariul, cel puţin pentru bl.998 şi 994 din strada H.), instanţa va da relevanţă înscrisului menţionat prezumând că acesta are forţă probantă deplină cu privire la  existenţa faptei şi vinovăţia petentei, ţinând seama şi de faptul că nu s-a dovedit reaua credinţă a agentului sau existenţa vreunui abuz în exercitarea atribuţiilor ce-i revin, astfel că, va respinge plângerea dedusă judecăţii în dosarul cauzei, fiind neântemeiată şi, implicit, va menţine procesul verbal de contravenţie, mai ales că  acesteia i-a fost aplicat minimul amenzii prevăzut de lege, cuantum suficient pentru a-i atrage atenţia pe viitor asupra obligaţiilor ce-i revin în situaţii similare .