Drept penal. Revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii pentru neplata cheltuielilor judiciare la care a fost obligat condamnatul către partea civilă – admisibilitatea cererii.

Sentinţă penală 1124 din 13.04.2010


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iaşi la data de 19.01.2010, petenta  P.T.E, a solicitat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei de 6 (şase) luni închisoare ce i-a fost aplicată condamnatului R.C. prin sentinţa penală nr. 3875/21.12.2007 a Judecătoriei Iaşi, modificată prin decizia penală nr. 14/A/26.01.2009 a Tribunalului Cluj, menţinută şi rămasă definitivă prin decizia penală nr. 267/R/29.04.2009 a Curţii de Apel Cluj.

În motivarea cererii de revocare a suspendării executării pedepsei, petenta a susţinut că intimatul condamnat, cu rea-credinţă, nu şi-a achitat obligaţiile civile stabilite în sarcina sa prin sentinţa penală nr. 3875/21.12.2007 a Judecătoriei Iaşi. În concret, petenta a susţinut că, prin hotărârea de condamnare invocată, R.C a fost obligat să-i plătească suma de 3000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, sumă pe care nu i-a plătit-o până la momentul sesizării instanţei.

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţint următoarele:

Prin sentinţa penală nr. 3875/21.12.2007 a Judecătoriei Iaşi, modificată prin decizia penală nr. 14/A/26.01.2009 a Tribunalului Cluj, menţinută şi rămasă definitivă prin decizia penală nr. 267/R/29.04.2009 a Curţii de Apel Cluj, condamnatului R.C. i-a fost aplicată pedeapsa principală de 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni de „vătămare corporală din culpă” prev. şi ped. de art. 184 al. 2 şi 4 Cod penal, dispunându-se suspendarea condiţionată a executării, cu un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni. Tot în latura penală a cauzei, prin hotărârea de condamnare anterior menţionată, condamnatul a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat şi, de asemeni, acesta a fost obligat să-i plătească petentei (persoană care a avut calitatea de parte vătămată şi parte civilă în respectiva cauză penală) suma de 3020,14 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate pe parcursul procesului penal (onorariu avocat ales, cheltuielile ocazionate de transportul părţii la sediul organelor judiciare şi cele cu efectuarea unor copii de pe acte din dosar).

În latura civilă a cauzei soluţionată în primă instanţă prin sentinţa penală nr. 3875/21.12.2007 a Judecătoriei Iaşi, s-a dispus admiterea, în parte, a acţiunii civile formulată de partea civilă şi obligarea doar a asiguratorului de răspundere civilă SC Asiban Sa Iaşi la plata despăgubirilor civile.

La data de 19.01.2010, petenta P.T.E a sesizat instanţa de judecată cu o cerere de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei de 6 luni închisoare ce i-a fost aplicată condamnatului R.C. pentru motivul anterior arătat.

Analizată prin prisma dispoziţiilor legale care reglementează instituţia de drept penal a revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei, respectiv art. 84 din Codul penal, cererea de revocare este nefondată  întrucât nu sunt îndeplinite toate cerinţele prevăzute de lege pentru a putea opera revocarea suspendării condiţionate.

Astfel, potrivit textului art. 84 din Codul penal, revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii poate fi dispusă  atunci când, până la expirarea termenului de încercare, persoana condamnată, cu rea credinţă, nu-şi îndeplineşte obligaţiile civile stabilite în sarcina sa prin hotărârea de condamnare.

Rezultă din cuprinsul textului de lege sus menţionat că, situaţia premisă pentru revocarea suspendării executării, o constituie existenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive prin care, în latura penală să se fi dispus condamnarea persoanei vinovate, iar în latura civilă să se fi stabilit în sarcina aceleiaşi persoane anumite obligaţii civile.

În cauza de faţă, în sarcina condamnatului R.C. nu a fost stabilită nicio obligaţie de natură civilă; aceste obligaţii fiind impuse doar pentru asigurătorul.

Or, în aceste condiţiile, revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicate acestuia nu poate avea loc, neexistând situaţia premisă cerută de art. 84 Cod penal.

În ceea ce priveşte suma bănească pe care condamnatul o datorează petentei, se impune a arăta că aceasta nu reprezintă o obligaţie civilă, ci are o cu totul altă natură juridică, respectiv reprezintă cheltuieli judiciare.

Atâta timp cât textul art. 84 Cod penal se referă numai la obligaţii civile, în opinia instanţei, aplicarea acestui text de lege nu poate fi extinsă şi la alte situaţii, cum ar fi, de exemplu, aceea a neplăţii cheltuielilor judiciare. Apreciază instanţa că, în ipoteza în care legiuitorul ar fi dorit ca revocarea suspendării executării pedepsei principale să opereze şi în alte situaţii decât cea expres şi limitativ prevăzută în art. 84 Cod penal, ar fi reglementat acele situaţii.