Plângere contravenţională

Sentinţă civilă 463 din 25.04.2013


PLÂNGERE CONTRAVENTIONALA

(SENTINTA CIVILA NR. 463/25.04.2013 – DOMENIU CONTRAVENTII)

Petentul GRA a solicitat în principal anularea procesului-verbal de constatare a contraventiei seria R 12 nr. 0421906 încheiat la data de 10.10.2012 emis de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri din România S.A si exonerarea de la plata amenzii contraventionale aplicate, iar în subsidiar, înlocuirea sanctiunii aplicate cu avertisment.

Instanta a admis plângerea, a anulat PV atacat si l-a exonerat pe petent de la plata amenzii si a tarifului de despagubire. Instanta a retinut ca prin PV atacat s-a constatat ca la data de 29.08.2012 autovehiculul cu numarul de înmatriculare SV-99-RLG apartinând petentului a circulat pe DN 17 km 228 fara a detine rovinieta valabila. În consecinta, s-a retinut savârsirea de catre petent a contraventiei prevazute de art. 8 alin. 1 din OG 15/2002 si i s-a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale în cuantum de 250 lei. De asemenea, petentul a fost obligata la plata tarifului de despagubire în cuantum de 225 lei.

Verificând, din oficiu, existenta în cuprinsul procesului-verbal a elementelor obligatorii prevazute de art. 17 din O.G.2/2001, sub sanctiunea nulitatii absolute, instanta a constatat ca lipseste semnatura agentului constatator. În cuprinsul acestuia se mentioneaza însa ca actul a fost semnat electronic conform Legii 455/2001 si HG 1259/2001.

Din interpretarea prevederilor art. 5 din legea 455/2001, instanta a retinut ca înscrisurile electronice carora le este atasata semnatura electronica sunt asimilate în ce priveste conditiile si efectele înscrisurilor sub semnatura privata.

Codul civil diferentiaza actul sub semnatura privata de actul autentic, acesta din urma fiind, potrivit art. 1171 si art. 1173, acel act care s-a facut cu solemnitatile prevazute de lege de catre un functionar public competent. În schimb, actul sub semnatura privata este actul întocmit de persoane în raporturile civile dintre acestia, iar nu de un functionar abilitat de lege cu încheierea unor acte de constatare si de sanctionare a contraventiilor. Procesul-verbal are natura juridica a unui act administrativ, deci de drept public, si totodata este un act autentic, el încadrându-se prevederilor art. 1171 C.civ., astfel ca nu îi sunt aplicabile prevederile legii 455/2001 referitoare la semnatura electronica.

Nici o dispozitie a legii 455/2001 si nici dintr-o alta lege speciala nu prevede posibilitatea atasarii semnaturii electronice unui proces-verbal de constatare a contraventiei sau unui alt act autentic. Din întreaga lege se desprinde concluzia ca înscrisurile electronice si semnatura electronica ce le poate fi atasata sunt aplicabile exclusiv raporturilor juridice de drept privat.

În cauza sunt aplicabile prevederile OG 2/2001, care consacra o anumita forma obligatorie si evident scrisa, a procesului-verbal de contraventie, întarita de conditia de validitate a existentei semnaturii agentului constatator în cuprinsul actului încheiat. Procesul-verbal întocmit în cauza nu este semnat de agentul constatator, el având în realitate o forma exclusiv electronica. Acest act normativ special nu prevede posibilitatea substituirii semnaturii agentului constatator cu semnatura sa electronica, cu atât mai mult ca procesul-verbal sa fie încheiat în forma electronica.

În consecinta, instanta a retinut ca au fost încalcate prevederile art. 17 din OG 2/2001, procesul-verbal fiind lovit de nulitate absoluta, astfel ca nu mai este necesara analiza celorlalte motive invocate în plângere.