Pensie întreţinere

Hotărâre 680 din 12.12.2013


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin la data de 17.09.2013, sub nr. 1XXX/225/2013, reclamantele PDM şi PDL  asistată de reprezentat legal PDM, au chemat în judecată pe pârâtul PVD, pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa, să se dispună stabilirea pensiei de întreţinere în favoarea minorilor PMV şi PDL.

În motivarea acţiunii, reclamanta PDM a arătat că la data  de 01.11.1997 s-a căsătorit cu pârâtul PVD, din căsătorie rezultând cei doi copii minori PMV şi PDL.

A arătat că în urmă cu aproximativ un an de zile, respectiv în luna noiembrie 2012, pârâtul a părăsit domiciliul conjugal, intrând în relaţii de concubinaj cu o altă persoană, iar de la acea dată cei doi copii s-au aflat în îngrijirea exclusivă a acesteia, pârâtul necontribuind cu absolut nimic la creşterea celor doi copii minori. De asemenea, a arătat că la nenumăratele sale solicitări în sensul de a avea o contribuţie la întreţinerea minorilor, pârâtul nu a avut un răspuns afirmativ.

Reclamanta  a mai arătat că cei doi minori trebuie să meargă la şcoală, iar  cheltuielile  pentru creşterea  şi educarea acestora sunt mari.

A mai precizat reclamanta că pârâtul nu are alţi minori în întreţinere, acesta a muncit în ultimul an de zile în Italia, însă solicit stabilirea pensiei de întreţinere la venitul minim pe economie întrucât la momentul actual  pârâtul nu este angajat cu carte de muncă în ţară.

În drept,  reclamanta a invocat  dispoziţiile art. 499, 516, 525, 529 şi următoarele Cod civil.

În dovedirea acţiunii  a arătat că  înţelege să se folosească de proba cu înscrisuri şi proba testimonială constând în audierea martorului RNA.

În scop probator a depus la dosar, în copie certificată conformă cu originalul, certificat de căsătorie,carte identitate PDM şi  certificate de naştere minori.

Conform  disp. art. 200 al. 1  c.p.civ. instanţa  a verificat cererea de chemare în judecată şi constatând că aceasta nu îndeplineşte cerinţele  prev. de art. 194 -197 c.p.civ. , prin rezoluţia  din 19.09.2013, aflată la fila 13 dosar,  a pus în vedere reclamantelor  să complinească  lipsurile cererii de chemare în judecată în sensul de a achita taxa judiciară de timbru în cuantum de 20 lei, netimbrarea  sau timbrarea insuficientă atrăgând anularea cererii de chemare în judecată, în condiţiile legii.

La data de 02.10.2013 reclamanta PDM a depus la dosar dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 20 lei .

Prin rezoluţia din 04.10.2013, aflată la fila 24 dosar, instanţa a dispus comunicarea cererii de chemare în judecată  şi a înscrisurilor anexate, pârâtului, cu menţiunea că are obligaţia de a formula întâmpinare în termen de 25 de  zile de la comunicare, sub  sancţiunea de a mai propune probe sau de a invoca excepţii.

La data de 06.11.2013 pârâtul a formulat întâmpinare  prin care a arătat că este de acord cu obligarea sa la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorilor PMV şi PDL, calculată la nivelul salariului minim pe economie, având în vedere  faptul  că acesta nu este încadrat în muncă .

În drept a invocat disp. art. 205 şi urm. c.p.civ.

Prin rezoluţia din 11.11.2013, aflată la fila 30 dosar, instanţa a dispus comunicarea către reclamante, a întâmpinării formulate de pârât, cu menţiunea de a formula răspuns la întâmpinare, în termen de 10 zile de la comunicarea acesteia.

La data de 21.11.2013 reclamanta PDM  a formulat răspuns la întâmpinare.

Analizând actele si lucrările dosarului instanţa  reţine  următoarele:

Părţile s-au căsătorit la data de 01.11.1997, iar din căsătorie  au rezultat minorii PMV, născut la data de 22.07.2003 şi PDL, născută la data de 12.10.1998.

În conformitate cu art.516 alin.1 Noul cod civil obligaţia de întreţinere există şi între părinţi şi copii. Aceste dispoziţii legale sunt completate de art.402 Noul cod civil, care statuează că descendentul, cât timp este minor, are dreptul la întreţinere, oricare ar fi pricina nevoii în care se află. Obligaţia de a contribui la cheltuielile privind întreţinerea copilului minor reprezintă, aşadar, aspectul patrimonial al îndatoririlor părinteşti legate de creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia.

Legea nr. 272/2004 impune respectarea principiului interesului superior al copilului, principiu impus inclusiv în legătură cu drepturile şi obligaţiile ce revin părinţilor copilului, altor reprezentanţi ai săi, precum şi oricăror persoane cărora acesta le-a fost plasat în mod legal, acest principiu prevalând în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice şi de organismele private autorizate, precum şi în cauzele soluţionate de instanţele judecătoreşti.

Or, avandu-se in vedere dispozitiile art. 529 alin.2 Cod civil, conform carora cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o treime pentru doi copii si constatand ca pârâtul nu realizează venituri cu caracter permanent şi nu mai are în întreţinere alte persoane, faţă de care să fie legal obligat, instanta apreciaza drept intemeiata prezenta cerere.

În ceea ce priveşte stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere, instanţa va avea în vedere venitul minim net pe economie, având în vedere că pârâtul nu este încadrat în muncă,  nu realizează venituri cu caracter de continuitate, precum şi criteriile oferite de disp. art.529 Cod civil, potrivit cărora atunci când întreţinerea este datorata de părinte, ea se stabileşte până la 1/3 din câştigul din munca pentru doi copii.

In consecinta, instanta va admite cererea formulata de reclamantă si va obliga pârâtul la plata in favoarea minorilor PVM, născut la data de …..2003 şi PDL, născută la data de …..1998, a unei pensii de întreţinere lunare în cuantum de 100 lei pentru fiecare minor,  începând cu data introducerii acţiunii – 17.09.2013 ( dată de la care se prezumă starea de nevoie a celor doi minori) până la majorat.