Anulare act administrativ. Plângere prealabilă tardiv formulată.

Hotărâre 6208 din 26.11.2013


Conţinut speţă

- art.7 din Legea nr.554/2004

Formularea plângerii prealabile peste termenul prevăzut de lege, în speță, peste termenul de 30 de zile de la comunicarea actului, prevăzut de art.7 din Legea nr.554/2004 sub sancțiunea decăderii, echivalează practic cu neîndeplinirea procedurii prealabile obligatorii.

(Tribunalul Bihor – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, sentinţa nr.6208/26.11.2013)

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bihor la data de 23.10.2012, reclamantul N.M.M. a chemat în judecată pârâta CAS, solicitând instanţei ca prin hotărârea pe care o va pronunţa, să dispună anularea deciziei nr. din 03.01.2011, reintegrarea în funcția deținută anterior destituirii, obligarea pârâtei la plata despăgubirilor egale cu salariile indexate cu indicele de inflație la data plății, majorate și recalculate și alte drepturi de care ar fi beneficiat în perioada disponibilizării, în cuantumul aferent funcției detinute, cu cheltuieli de judecată.

În motivare, reclamantul susține că decizia contestată a fost emisă de o persoană necompetentă legal, cu încălcarea dispozițiilor art.99 alin.1, art.288 pct.5 lit.h) din Legea nr.188/1999.

Pârâta CAS a formulat întâmpinare, prin care, pe cale de excepție, a invocat inadmisibilitatea acțiunii, având în vedere că plângerea prealabilă a fost depusă peste termenul prevăzut de art.7 din Legea nr.554/2004, iar pe fond, a solicitat respingerea acțiunii ca neîntemeiată.

La termenul de judecată din 26.11.2013, instanţa a pus în discuţie excepţia inadmisibilității acţiunii pentru lipsa procedurii prealabile şi a rămas în pronunţare pe această excepţie.

Analizând actele şi lucrările dosarului sub aspectul excepţiei inadmisibilității acțiunii, instanţa reţine următoarele:

Prin acțiunea formulată, reclamantul a solicitat anularea deciziei nr. din 03.01.2011 prin care a fost eliberat din funcţia publică de execuție de consilier cls.I grad profesional superior, treapta I de salarizare, gradaţia 5, ca urmare a reorganizării instituţiei prin reducerea postului ocupat de acesta.

Potrivit art.7 alin.1 din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, înainte de a se adresa instanței de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ individual, trebuie să solicite autorității publice emitente sau autorității ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.

Acest text de lege stabilește ca regulă obligativitatea procedurii administrative prealabile, ce reprezintă o condiție specială de exercitare a dreptului la acțiune, a cărei nerespectare atrage inadmisibilitatea acțiunii potrivit art.109 alin.2 C.proc.civ.

Potrivit datelor speței, decizia nr./03.01.2011 i-a fost comunicată reclamantului la data de 03.01.2011 pe bază de semnătură iar plângerea prealabilă  a fost formulată la data de 19.10.2012, cu mult peste termenul legal de 30 de zile.

Reclamantul nu a indicat niciun motiv întemeiat prin care să justifice această întârziere.

Formularea plângerii prealabile peste termenul prevăzut de lege, în speță, peste termenul de 30 de zile de la comunicarea actului, prevăzut de art.7 din Legea nr.554/2004 sub sancțiunea decăderii, echivalează practic cu neîndeplinirea procedurii prealabile obligatorii.

În aceste condiții, reținând că reclamantul a formulat tardiv plângerea prealabilă, ceea ce echivalează cu neîndeplinirea procedurii administrative prealabile obligatorii - ca şi condiţie de admisibilitate a acţiunii, luând în considerare că această excepţie a fost invocată de pârâta Casa de Asigurări de Sănătate Bihor prin întâmpinare, în conformitate cu art.109 alin.3 C.proc.civ., reţinând caracterul imperativ al dispoziţiilor cuprinse la art.7 din Legea nr.554/2004, instanța va respinge acţiunea reclamantului ca inadmisibilă.

Faţă de soluţia pronunţată, în conformitate cu prevederile art.274 C.proc.civ., nu se acordă cheltuieli de judecată.