Fond funciar

Hotărâre din 21.09.2009


Reclamantul P.G., în contradictoriu cu pârâţii P.E., P.N., P.V., P.M. şi  Comisia locală de fond funciar, a solicitat  să se constate nulitatea absolută parţială  a procesului-verbal de punere în emis pe numele lui P.I., autorul pârâtelor PN şi PE pârâţilor, pentru suprafaţa de 1000 mp. şi a contractului de vânzare-cumpărare a acestui teren,  motivând că, prin testamentul autentificat la data de 26.09.1957 autorul său, ca de altfel şi al pârâţilor, PMRI i-a gratificat cu terenuri şi construcţii, fiecare dintre moştenitori solicitând reconstituirea dreptului de proprietate şi, deşi a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 1000 mp. curte, pe care autorul a testat-o în favoarea sa, autorului celor două pârâte i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru această suprafaţă prin procesul-verbal de punere în posesie contestat. Astfel, actul de proprietate este lovit de nulitate absolută întrucât cererea de reconstituire a lui P.I. nu a cuprins şi acest teren şi s-au încălcat dispoziţiile testamentare. Ca urmare a acestui fapt şi contractul de vânzare-cumpărare autentificat încheiat de autorul pârâţilor cu descendenta, pârâta P.N., este lovit de nulitate absolută întrucât vizează terenul în litigiu.

Pârâţii au formulat întâmpinare prin care au solicitat respingerea cererii reclamantului, apreciind că motivul invocat pentru anularea procesului-verbal nu se înscrie în vreunul din cazurile prevăzute de art. III alin.1 lit.a din Legea 169/1997, întrucât nu i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru acest teren şi nu a acceptat succesiunea autorului decedat in 1967 iar pe de altă parte,  terenul de 1.000 mp. a fost înstrăinat pârâtei P.N., contractul de vânzare-cumpărare fiind perfect valabil întrucât vânzătorii s-au considerat adevăraţi proprietari, n-au cunoscut existenţa testamentului iar  cumpărătorul a fost, de asemenea, de bună-credinţă.

Pârâta Comisia locală Grădiştea a susţinut că validarea dreptului de proprietate s-a făcut pe anexa 3 din Legea nr.18/1991, adică pentru autorul P M.R.I cu moştenitorii săi, reclamantul şi pârâţii pentru suprafaţa de 3,70 ha. teren agricol, întrucât autorul era în viaţă în anul 1962 iar părţile au formulat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate în calitate de moştenitori ai autorului.

Instanţa a reţinut, în fapt, că, reclamantul, PI şi pârâţii PV şi PM au formulat, în temeiul Legii 18/1991, cereri de reconstituire a dreptului de proprietate în calitate de moştenitori ai autorului P.M.R.I pentru terenurile ce au aparţinut acestuia iar P.I. a mai formulat, în temeiul aceluiaşi act normativ, o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenurile care i-au aparţinut anterior cooperativizării.

Pârâta Comisia locală a formulat propuneri iar Comisia judeţeană Vâlcea a  validat dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 3,70 ha în favoarea vechiului proprietar, autorul P.M.R.I şi a tuturor moştenitorilor săi precum şi dreptul de proprietate pentru 5,12 ha în calitate de vechi proprietar lui PI.

Cu toate acestea, pârâta Comisia locală Grădiştea a emis lui P.I. proces-verbal de punere în posesie pentru suprafaţa de 2462 mp., suprafaţă din care face parte şi terenul de 1000 m.p. ce a aparţinut autorului P.M.R.I. Din cererile de reconstituire a dreptului de proprietate rezultă cu certitudine că atât reclamantul cât şi pârâţii  au solicitat această suprafaţă în calitate de moştenitori ai autorului P.M.R.I.  iar P.I. nu a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru acest teren în calitate de vechi proprietar, cererea sa priveşte un alt teren descris ca fiind ”curtea casei” în suprafaţă de numai 250 m.p.

Dispoziţiile art. 8 din Legea 18/1991 statuează că, de prevederile legii beneficiază membrii cooperatori care au adus pământ în cooperativa agricolă de producţie sau cărora li s-a preluat în orice mod teren de către aceasta, precum şi, în condiţiile legii civile, moştenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pământ în cooperativă şi alte persoane anume stabilite.

Stabilirea dreptului de proprietate pentru cooperatorii decedaţi la data intrării în vigoare a legii se face, potrivit art.13 din H.G.890/2005, pe numele tuturor moştenitorilor iar, în cazul în care există moştenitori testamentari care formulează cereri, ei vor fi trecuţi în titlul de proprietate împreună cu ceilalţi moştenitori legali care au vocaţie,  urmând ca raporturile dintre ei să fie soluţionate potrivit dreptului comun.

Verificând conţinutul cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate formulate de reclamant şi pârâţi s-a constat că terenurile solicitate erau înscrise la rolul agricol al autorului Popa M.R.Ion din perioada 1959-1962 şi acelaşi autor le-a înscris în G.A.C.  astfel că,  validarea dreptului de proprietate în favoarea autorului P.M.R.I.  şi a moştenitorilor săi este conformă dispoziţiilor legale invocate anterior, art.8 din Legea 18/1991 şi art.13 din H.G. 890/2005.

Această validare a dreptului de proprietate în favoarea tuturor moştenitorilor, inclusiv a reclamantului, îi justifică celui din urmă calitatea procesuală activă, motiv pentru care instanţa a respins excepţia lipsei calităţii procesuale active invocată de pârâţi prin întâmpinare.

Considerentele de fapt expuse au determinat instanţa să aprecieze că procesul-verbal de punere în posesie eliberat autorului pârâţilor este lovit de nulitate absolută, fiind incidente dispoziţiile alin.1 lit.a art.III din Legea 169/1997, potrivit cărora,  sunt lovite de nulitate absolută actele de reconstituirea sau constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de constituiri sau reconstituiri, fapt pentru care a admis primul capăt de cerere ca fiind vădit întemeiat.

Neîntemeiat a fost considerat capătul doi de cerere privind constatarea nulităţii actului de vânzare-cumpărare care a fost respins, apreciind buna credinţă a cumpărătorului, pârâta P.N., la încheierea convenţiei de înstrăinare, dovedită de martorii audiaţi şi chiar de răspunsurile reclamantului la interogatoriu.

Domenii speta