Sistare pensie de întreţinere

Hotărâre din 12.01.2010


1.sistare pensie de întreţinere –împlinirea vârstei majoratului

Prin cererea înregistrată sub nr.1213, la data de 23.11.2009, reclamantul H.M., domiciliat în comuna Măciuca, satul Botorani, judeţul Vâlcea, a chemat în judecată pe pârâtul H.C.C., domiciliat în comuna Mădulari, satul Bănteşti, judeţul Vâlcea pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună sistarea pensiei de întreţinere datorate acestuia în baza sentinţei civile nr.393/16.02.2005 a Judecătoriei Drăgăşani.

S-a motivat de către reclamant în cuprinsul actului de procedură efectuat că prin hotărârea enunţată a fost obligat să-i plătească fiului pârât, născut la 18.10.1991, o pensie de întreţinere lunară majorată de la 460.000 lei la 517.000 lei vechi. În toamna anului în curs acesta a împlinit însă vârsta de 18 ani, devenind independent financiar. Mai mult, de la vârsta de 13 ani nu a mai continuat studiile şcolare.

În drept s-au invocat dispoziţiile art.86 şi 107 C.fam.

În concordanţă cu reglementările în materie, cererea este scutită de plata taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar.

În dovedire s-au anexat certificatul de naştere a pârâtului şi sentinţa civilă nr.393/16.02.2005 a Judecătoriei Drăgăşani.

În apărare, legal citat, pârâtul nu a formulat întâmpinare,dar, prezent la termenul de judecată din 11 decembrie 2009, la interogatoriul luat din oficiu, a achiesat în totalitate la pretenţiile afirmate, recunoscând atât împlinirea vârstei de 18 ani dar şi împrejurarea că a abandonat cursurile unei instituţii de învăţământ imediat după terminarea clasei a VIII-a.

În completarea probatoriului, Serviciul Public Judeţean de Pază Vâlcea, unde pârâtul lucrează, a comunicat veniturile salariale obţinute de acesta pe ultimele 6 luni cu adresa de la fila 16 dosar.

Examinând coroborat materialul de cercetare efectuat, instanţa reţine în fapt că prin sentinţa civilă nr.393/16.02.2005 a Judecătoriei Drăgăşani reclamantul a fost obligat să contribuie la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a fiului pârât, în vârstă de 13 ani, rezultat dintr-o relaţie de căsătorie anterioară, cu suma de 51,70 lei/lună, începând cu data înregistrării cererii şi până la majoratul acestuia sau intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligaţiei. La data 18.10.2009, când a împlinit vârsta de 18 ani, pârâtul nu se mai afla în continuarea studiilor, renunţând la orice formă de învăţământ odată cu absolvirea clasei a VIII-a.

În sensul art.94 C.fam., întreţinerea se datorează în raport cu nevoia celui care o care şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti. În continuare, textul de lege stipulează că, instanţa judecătorească va putea mări ori micşora obligaţia de întreţinere, respectiv hotărî încetarea ei, după cum se schimbă mijloacele celui care dă întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte.

Din prevederile art.86 şi 107 C.fam. rezultă că împlinirea vârstei de 18 ani de către copilul minor constituie o condiţie specială de încetare a obligaţiei de întreţinere stabilite în sarcina părintelui său, evident în afară de situaţia în care îşi continuă studiile sau prestează diverse activităţi, de natură a-i permite obţinerea de venituri îndestulătoare pentru procurarea mijloacelor indispensabile traiului cotidian.

S-a specificat în această ordine de idei că, ori de câte ori s-a pronunţat o hotărâre judecătorească prin care părintele a fost obligat la plata unei pensii de întreţinere în favoarea copilului său până la ajungerea acestuia la majorat, efectele hotărârii şi, deci, obligaţia plăţii, încetează automat la împlinirea vârstei de 18 ani.

Tocmai de aceea, copilul care a ajuns la majorat şi se găseşte în continuarea studiilor, dacă este lipsit de mijloacele de întreţinere necesare, trebuie să introducă o nouă acţiune prin care să ceară plata pensiei de întreţinere până la terminarea studiilor, liceale sau universitare, după caz.

Cum, în speţă, efectele sentinţei civile nr.393 din 16.02.2005 a Judecătoriei Drăgăşani, mai exact, obligaţia de plată a pensiei de întreţinere stabilite în sarcina reclamantului, a încetat de drept la 18.10.2009, când pârâtul a împlinit vârsta de 18 ani, sesizarea instanţei de judecată pentru obţinerea unei hotărâri de sistare nu prezintă niciun fel justificare, hotărârea enunţată nemaiavând valabilitate.

În atari condiţii, împrejurarea că pârâtul a confirmat pretenţiile deduse judecăţii rămâne fără valoare juridică.

Indiscutabil că, în ipoteza în care pensia de întreţinere judecătoreşte fixată s-a achitat de către unitatea angajatoare a reclamantului, prin poprirea veniturilor salariale cuvenite acestuia, în cadrul procedurii de executare silită, toate sumele de bani reţinute şi remise pârâtului consecutiv împlinirii vârstei limitative de 18 ani se impun a fi restituite de acesta, reprezentând practic o plată nedatorată.

Prin prisma considerentelor de fapt şi de drept ce preced, instanţa a apreciat cererea supusă analizei ca nefondată, respingând-o în mod corespunzător.

~ 1 ~

Domenii speta