Excepţia lipsei dovezii de reprezentant

Hotărâre din 01.02.2010


Prin cererea înregistrată la data de 20.07.2009 sub nr.760/185/2009, reclamanta N.G., domiciliată în comuna Tetoiu, judeţul Vîlcea, prin mandatar O.N.G. „Lupta Împotriva Corupţiei, Nedreptăţilor şi Abuzurilor din România”, cu sediul în Tg.Jiu, str. 16 Februarie nr.9, judeţul Gorj, a solicitat, în contradictoriu cu pârâta Comisia locală de aplicare a Legii nr. 18/1991 Tetoiu, să-i fie respectat dreptul de proprietate asupra terenurilor  agricole şi forestiere  rămase moştenire de pe urma autorilor  Popa Ilie şi Popa Elena prin punerea în posesie. 

A motivat reclamanta că, pârâta Comisia locală Tetoiu tergiversează punerea în posesie pe mai multe terenuri agricole şi forestiere deşi deţine acte de proprietate.

Prin întâmpinare (f.16) Comisia locală Tetoiu a solicitat respingerea acţiunii, cu motivarea că reclamanta a fost pusă în posesie pe terenurile solicitate şi chiar pe o suprafaţă mai mare decât cea pentru care s-a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate.

La termenul de judecată din data de 08 octombrie 2009 instanţa, constatând lipsa procurii speciale prevăzută de art.68 cod pr.civ. dată Asociaţiei „Lupta Împotriva Corupţiei, Nedreptăţilor şi Abuzurilor din România” a acordat reclamantei, în conformitate cu dispoziţiile art.161 cod pr.civ., un termen pentru acoperirea acestei neregularităţi.

Cum la termenul de judecată din 29 octombrie 2009 reclamanta nu a acoperit acest viciu instanţa a pus în discuţie excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant a ONG „Lupta Împotriva Corupţiei, Nedreptăţilor şi Abuzurilor din România”.

Cererea de chemare în judecată a fost formulată de ONG „Lupta Împotriva Corupţiei, Nedreptăţilor şi Abuzurilor din România” în calitate de reprezentant al reclamantei N.G.

Potrivit art. 67 C.pr.civ., părţile pot să exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar, justificarea calităţii de reprezentant convenţional, în faţa instanţelor judecătoreşti, făcându-se prin procură.

Procura pentru exerciţiul dreptului de chemare în judecată sau de reprezentare în judecată, potrivit art. 68 C.pr.civ. , trebuie făcută prin înscris sub semnătură legalizată. Neîndeplinirea acestei cerinţe se sancţionează, conform art.161 alin.2 cod pr.civ. cu nulitatea cererii de chemare în judecată.

În prezenta cauză nu a existat o astfel de procură dată de reclamantă  organizaţiei „Lupta Împotriva Corupţiei, Nedreptăţilor şi Abuzurilor din România” pentru a formula cerere de chemare în judecată în numele acesteia şi nici de a o reprezenta în faţa instanţelor judecătoreşti.

Faţă de aceste considerente de fapt reţinute şi de drept invocate, instanţa a apreciat întemeiată excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant  a ONG „Lupta Împotriva Corupţiei, Nedreptăţilor şi Abuzurilor din România”fapt pentru care  a fost admisă şi  anulată cerere de chemare în judecată.

Domenii speta