Acțiune în constatare

Sentinţă civilă 51 din 21.04.2013


Sentinţa civilă nr. 51 din 21.01.2013 – materie civilă – acţiune în constatare

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Bicaz sub nr. 1865/188/2012, reclamantul C.I.I. a chemat in judecată civilă pe pârâta COMUNA B. prin reprezentant legal Primarul, solicitând instanţei de judecată să constate dobândirea de către reclamant a dreptului de proprietate asupra următoarelor imobilele (terenuri+ construcţie) identificate în documentaţiile cadastrale simplificate G.L., nr.7508/2012, 7832/2012, 7833/2012, 9638/2012 şi 9615/2012:

•1. prin efectul uzucapiunii de 30 de ani asupra următoarelor terenuri situate in comuna Bicazu Ardelean, jud.Neamţ, avand suprafeţele:

a) 5335 mp faneţe, în pct.,,Arşiţa”, învecinat cu  Ionaşcu Nicuşor-la N, Chilă Ion-la S, Zănoagă Dănilă-la V si Voaideş Ion-la E;

b) 5266 mp fâneţe, în pct. ,,Dealul Cioncanilor”, învecinat cu Cioancă Gv.Ioana-la N, Cioancă D.Gruia-la S, Ţepeş Neculai şi Husaru Gavril – la V, Chindea Gh.Floarea şi Pădurea com.Bicazu Ardelean-la E;

c) 15681mp (din care 9787 mp F si 5894 Pd), în pct.,,Leurdiş”, învecinat cu Olaru Il.Gheorghe-la N, Varga Aurel-la S, Husaru Toader-laV şi Husaru Dănilă la E;

d) 10777 mp fâneţe, în pct.,,Pârâul Frânturii”, învecinat cu Pârâul Frânturii, drum auto forestier - la N, Proprietatea Statului (O.S. Bicaz) şi Husaru Olimpia-la S, Bordianu Claudiu-la V, respectiv cu Bordea Gavril-la E;

 e) 4491 mp (din care 236 mp Cc, 1123mp-F, 3132mp-F) în intravilan Telec, învecinat cu Ciucanu Ion-la N, Barb Gheorghe-la S, drum comunal-la V, respectiv, cu Proprietatea Statului (O.S. Bicaz)-la E,

•2. pe cale de  accesiune imobiliară artificială asupra  unui grajd, în suprafaţă construită de 45 mp, construit din lemn, fundaţie din piatră, acoperit cu plăci din azbociment, compus din 2 încăperi, edificat pe fondul de la pct.I.1 lit.e).

 Cererea, întemeiată în drept pe dispoz.art.492,art.1847, şi nemotivată în fapt, a fost legal timbrată 1311 taxă judiciară de timbru, anulându-se timbru judiciar in valoare de 5 lei.

În dovedirea acţiunii au fost depuse înscrisuri - documentaţiile cadastrale, pomenite mai înainte, adeverinţe de rol agricol nr. 7896/2012, 7699/2012 Certificat atestare fiscală nr. 7692/2012 emise de Primăria pârâtei, solicitându-se ca probă a posesiei utile şi dovada testimonială.

Pârâta, legal citată, nu şi-a făcut apărări.

Instanţa, în aplicarea art.167 C.proc.civ., a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisurile de la dosarul pricinii şi dovada testimonială cu declaraţia martorului C.I..

Analizând coroborat probatoriul administrat raportat la dispoziţiile legale incidente, Judecătoria reţine :

I.-a) cu privire la uzucapiune:

Judecătorul observă că potrivit dispoziţiilor art.1847 şi urm., art.1890 C.civ. prescripţia achizitivă sau uzucapiunea de lungă durată este definită ca reprezentând modul de dobândire a dreptului de proprietate asupra unui bun imobil prin posedarea utilă (adică  continuă, neîntreruptă, netulburată, publică şi sub nume de proprietar) a acestuia timp de 30 de ani.

 Din definiţia dată rezultă că efectul uzucapiunii lungi-dobândirea retroactivă a  proprietăţii imobilului stăpânit - se produce in prezenţa a 2 condiţii cumulative:

- exercitarea unei posesii utile, chiar de rea credinţă, asupra unui imobil,

- împlinirea termenului de 30 de ani în care acel nemişcător a fost stăpânit continuu, neîntrerupt, netulburat, public şi sub nume de proprietar.

În speţă din coroborarea adeverinţelor de rol agricol, cu certificatul de atestare fiscală, cu depoziţia martorului audiat şi cu documentaţiile cadastrale se constată îndeplinite condiţiile prescripţiei achizitive lungi: astfel reclamantul a stăpânit în mod util în perioada de referinţă-1981-2011-terenurile litigioase, posesie  necontestată în întinderea ei sau în persoana posesorului şi dovedită şi prin înscrierea fondurilor litigioase în rolurile sale - agricol şi fiscal - unită înscrierea cu  edificarea  pe terenul de 4491 mp grajdului acum litigios.

- b) referitor la accesiunea imobiliară artificială

Art.492 C.civ, instituie, în lipsa unei convenţii dintre proprietarul fondului şi proprietarul construcţiilor, în beneficiul proprietarului fondului, o prezumţie legală relativă - iuris tantum - de proprietate asupra construcţiilor edificate pe acel fond.

 În speţă unul din terenurile în discuţie-cel în întindere de 4491 mp-se găseşte edificat grajdul pomenit la pct .2 din acţiune.

 Efect al prescripţiei achizitive de 30 de ani, reclamantul a devenit retroactiv proprietar al acestui teren, iar prin efectul accesiunii imobiliare artificiale, proprietarul terenului, în lipsa unui drept de superficie al unui terţ, dobândeşte proprietatea construcţiei edificate pe pământul lui-în speţă a grajdului în suprafaţă de 45 mp.

Pentru considerentele de fapt şi de drept ce preced instanţa constată întemeiată cererea introductivă, urmând să o admită ca atare, conform dispozitivului. 

În aplicarea principiului disponibilităţii Judecătoria va lua act că  niciuna dintre părţi nu a solicitat cheltuieli de judecată.