Viol

Sentinţă penală 1703 din 22.09.2008


JUDECĂTORIA BACĂU

SENTINŢA PENALĂ  Nr. 1703 din  22 Septembrie 2008 Cod:218

Infracţiuni de viol şi tâlhărie, violare de domiciliu, lipsire de libertate în mod ilegal, fapte prevăzute de art. art. 197 al. 1, al. 2 lit. a Cp, art. 211 al. 1, al. 2 lit. b, al. 2 ind. 1 lit. a,c Cp , art.192 al. 2 Cp, art. 189 al 2 Cp, , totul cu aplicarea art. 33 lit. a Cp.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău nr. … din 20.11.2007 înregistrat pe rolul Judecătoriei Bacău sub nr. … s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaţilor MB, AG şi AC pentru săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu, lipsire de libertate în mod ilegal, viol şi tâlhărie, fapte prevăzute de art. 192 al. 2 Cp, art. 189 al 2 Cp, art. 197 al. 1, al. 2 lit. a Cp, art. 211 al. 1, al. 2 lit. b, al. 2 ind. 1 lit. a,c Cp, totul cu aplicarea art. 33 lit. a Cp.

În fapt, prin actul de sesizare s-a reţinut că în noaptea de 08/09.08.2007, în baza unei înţelegeri prealabile, au pătruns fără drept în locuinţa părţii vătămate CA, cu care, fără voia ei, cei trei inculpaţi au întreţinut raport sexual, după consumarea acestuia imobilizând-o pe partea vătămată de patul în care se afla, prin legare cu o sfoară, iar prin ameninţări şi acte de violenţă, i-au sustras acesteia suma de 2400 lei, pe care aceasta o avea într-un portmoneu, prejudiciu nerecuperat.

În cursul cercetării judecătoreşti, în conformitate cu dispoziţiile art. 323 Cpp şi art. 69-74 Cp a fost audiat inculpatul AG care nu a recunoscut  săvârşirea faptelor, precizând că la faza de urmărire penală a recunoscut săvârşirea faptelor întrucât a fost lovit de şeful de post al Poliţiei …. şi că la data săvârşirii faptelor se afla la numitul OV în comuna …

În conformitate cu dispoziţiile art. 70 Cpp inculpaţii AC şi MB au refuzat să dea declaraţie în cauză.

Potrivit art. 326 Cpp a fost audiată partea vătămată care a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 2400 lei.

Instanţa a procedat la audierea martorilor MM (fl. 100), MI (fl. 104), IE (fl. 105), MV (fl. 106), BV (fl. 107), GI) (fl. 124), GL (fl. 125), MM (fl. 126), CI (fl. 127), CA (fl. 128), PC (fl. 175), PI (fl. 176), DA (fl. 212), CV (fl. 240), SC (fl. 292), VC (fl. 293) şi FV (fl. 316), declaraţiile acestora fiind consemnate şi ataşate la dosar.

Analizând întregul material probator administrat în cursul urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

La data de …, cei trei inculpaţi s-au întâlnit la un bar După ce au consumat împreună băuturi alcoolice, inculpatul AG le-a propus celorlalţi doi inculpaţi să meargă împreună la o bătrână din satul .. despre care ştia că are bani.

Au ajuns în locuinţa părţii vătămate, numita CA, victima în vârstă …. de ani, în jurul orei 23.00, au intrat în curtea şi apoi într-unul din corpurile casei prevăzut cu o cameră şi au văzut-o pe bătrână dormind. Pentru că  era întuneric şi nu reuşeau să vadă în jur, inculpatul AG a aprins un băţ de chibrit, după care i-a pus bătrânei peste faţă o pătură cu care aceasta era învelită. Bătrâna s-a speriat şi a început să ţipe şi pentru a o potoli inculpatul AG s-a urcat peste aceasta, punându-i mâna la gură, întreţinând un raport sexual normal cu victima, după ce în prealabil se dezbrăcase de pantaloni şi de lenjeria intimă. După încheierea actului sexual, inculpatul AG le-a spus celor doi inculpaţi să întreţină şi ei raport sexual cu bătrâna, lucru care s-a şi petrecut, toţi trei inculpaţii violând-o pe partea vătămată..

După epuizarea violului, întrucât bătrâna se zbătea, inculpaţii AC şi MB au legat-o pe aceasta cu o sfoară, pe care primul inculpat o avea asupra sa. În timp ce inculpatul MB o ţinea de mâini pe bătrână pentru ca aceasta să nu scape, inculpatul AC a legat-o de mâini, în poziţia deasupra capului, apoi de picioare, sfoara fiind legată şi de o sobă aflată în încăpere, la final imobilizând-o prin legare de patul în care se afla. După legarea victimei, unul dintre inculpaţi a luat un cuţit pe care îl găsise pe soba aflată în încăpere şi l-a înfipt în tăblia patului de care era legată partea vătămată.

În timp ce inculpaţii MB şi AC o legau, inculpatul AG a ameninţat-o cu moartea pe partea vătămată, lovind-o în acelaşi timp cu pumnii şi cu palmele în cap şi peste faţă, obligând-o să spună unde ţine banii.

La un moment dat, inculpatul AG a găsit într-un dulap aflat deasupra sobei un mănunchi de chei, le-a spus celorlalţi doi despre acest fapt şi inculpatul AG, însoţit de ceilalţi doi inculpaţi s-a deplasat spre celălalt corp de casă. Aici, inculpatul a aprins mai multe becuri şi toţi trei au început să răscolească bunurile aflate în încăpere. Inculpatul AG a găsit un portmoneu într-un şifonier, în care se afla suma de 2400 lei. Inculpaţii au luat banii şi au părăsit imobilul, fără a se mai interesa de starea părţii vătămate.

În timp ce inculpaţii căutau bunuri care puteau fi sustrase, în celălalt corp al imobilului, partea vătămată a reuşit să se elibereze, tăind sfoara de la mâini cu cuţitul care era înfipt în tăblia patului, pe care îl apucase anterior cu gura şi îl trăsese din tăblia patului. După ce şi-a rupt sforile de la mâini şi picioare, partea vătămată a fugit din curte la vecina ei, martora MM pe care a rugat-o să meargă cu ea în locuinţă, fără a-i spune motivul pentru care o cheamă. În momentul în care partea vătămată a părăsit în fugă imobilul, cei trei inculpaţi se aflau în celălalt corp de casă căutând bunuri care puteau fi sustrase.

Partea vătămată a revenit în imobil cu martora MM, însă inculpaţii fugiseră şi aici a constatat că-i lipseşte suma de 2400 lei. Martora a rămas cu partea vătămată de la ora 3 noaptea, până la ora 7 dimineaţa, după care au anunţat mai mulţi vecini despre cele întâmplate, audiaţi ca martori în prezenta cauză precum şi pe dascălul de la biserica din satul .. martorul BV, acesta din urmă anunţând organele de poliţie şi însoţind partea vătămată  până în momentul în care aceasta a fost internată în Spitalul Judeţean de Urgenţă .

După ce au părăsit imobilul, inculpaţii s-au deplasat la stâna la care este cioban inculpatul AC, unde i-au povestit martorului AM cele întâmplate. Banii au fost împărţiţi între cei trei inculpaţi, fiind utilizaţi de către aceştia pentru a-şi cumpăra alimente şi îmbrăcăminte.

La data de … bătrâna  a fost prezentată Serviciului de Medicină Legală, care a constatat că aceasta prezintă tasare de vertebre, traumatism toraco-abdominal şi că se află în şoc traumatic, pentru leziunile suferite necesitând un număr de 30-35 de zile de îngrijiri medicale. Având în vedere leziunea vertebrală suferită, dar şi vârsta victimei nu s-a putut efectua o examinare ginecologică.

Cu ocazia audierii lor, inculpaţii au avut iniţial o atitudine sinceră, recunoscând şi regretând săvârşirea faptei, atât în faţa organelor de poliţie, cât şi în faţa procurorului, ulterior revenind şi declarând că nu sunt ei autorii faptei.

La data de 13.09.2007 s-a întocmit un proces-verbal de conducere în teren şi de reconstituire, în prezenţa martorilor asistenţi, cei trei inculpaţi indicând modalitatea de săvârşire a faptei.

Apărarea inculpaţilor că au fost obligaţi de organele de poliţie să recunoască faptele nu poate fi reţinută întrucât avocaţii din oficiu XXau arătat că inculpaţii au recunoscut de bunăvoie săvârşirea faptelor, nu s-au exercitat presiuni asupra lor, inculpaţii descriind în amănunt faptele (fl. 212, 240).

Aceeaşi situaţie de fapt este confirmată şi de martorul BV (fl. 107) care a arătat că a semnat declaraţiile inculpaţilor în calitate de martor, inculpaţii recunoscând săvârşirea faptelor, nefiind forţaţi de organele de poliţie (fl. 107).

Acelaşi martor a participat şi la reconstituire, inculpaţii din proprie iniţiativă indicând modul de comitere a faptelor.

Inculpatul AG a mai recunoscut săvârşirea faptelor şi în cadrul primului interviu declarat în luna septebrie 2007 în faţa consilierului de probaţiune MA motivând săvârşirea faptelor de stare de ebrietate în care se afla (referatul de evaluare fl. 139)

În acelaşi timp, nici alibiul inculpatului AG că la data săvârşirii faptelor s-ar fi aflat la stâna lui FI nu este confirmat, întrucât acesta a declarat că l-a angajat pe inculpat la data de ...

În condiţiile în care declaraţiile inculpaţilor au fost date în deplină cunoştinţă de cauză, din proprie iniţiativă şi nu la presiunea organelor de anchetă, aspect confirmat şi de avocaţii din oficiu ai inculpaţilor, pot servi la aflarea adevărului, fiind coroborate cu fapte şi împrejurări ce rezultă din ansamblul probelor existente în cauză (declaraţia martorului AM, căruia inculpaţii i-au povestit faptele), constituind astfel indicii temeinice care să nască presupunerea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit faptele.

Simplele retractări ale declaraţiilor anterioare de către inculpaţi nu justifică, prin ele însele, concluzia că acele prime declaraţii nu exprimă adevărul.

Împrejurarea că modificările în conţinutul declaraţiilor au intervenit în faza cercetării judecătoreşti şi că în această fază se statuează asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei inculpaţilor nu conferă, aprioric, un mai mare credit revenirii în raport cu primele declaraţii.

Situaţia de fapt reţinută de instanţă se probează cu: plângerea şi declaraţiile părţii vătămate (fl. 4,91-100 d.u.p.), procese verbale de cercetare la faţa locului (fl. 5-12 d.u.p.), însoţite de planşe fotografice (fl. 13-19 d.u.p.), raport de expertiză medico-legal nr. S/1977/10.08.2007 (fl. 102 d.u.p.), proces verbal de conducere în teren şi reconstituire, însoţit de planşe fotografice (fl. 104-106, 111-117 d.u.p.), acte de stare civilă, sentinţa civilă privind înregistrarea tardivă a naşterii inculpatului AG (fl. 74-78 d.u.p.), declaraţiile martorilor MM (fl. 79 d.u.p.), AM (fl. 80-81 d.u.p.), BV (fl. 82 d.u.p.), CA (fl. 83-85 d.u.p.), CI (fl. 86 d.u.p.), MV (fl. 87-88 d.u.p.), MM (fl. 89-90 d.u.p.), IE (fl. 107-108 d.u.p.), MI (fl. 109-110 d.u.p.)., toate coroborate cu declaraţiile inculpaţilor MB (fl. 33-37, 39-44 d.u.p.), AC (fl. 49-52,54-60 d.u.p.), AG (fl. 66-69, 71-73 d.u.p.).

Sub aspectul laturii subiective, vinovăţia există sub forma intenţiei directe, inculpaţii au prevăzut rezultatele faptelor, urmărind producerea lor.

În drept, faptele inculpaţilor întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de violare de domiciliu, lipsire de libertate în mod ilegal, viol şi tâlhărie, prevăzute de art. 192 al. 2 Cp, art. 189 al. 2 Cp, art. 197 al. 1, al. 2 lit. a Cp, art. 211 al. 1, al. 2 lit. b, al. 2 ind. 1 lit. a, c Cp, totul cu aplicarea art. 33 lit. a Cp.

În temeiul art 345 Cpp, având în vedere că faptele există, constituie infracţiuni şi au fost săvârşite de către inculpaţi, urmează să dispună condamnarea acestora.

La individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpaţilor, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 72 Cp şi anume: gradul de pericol social al faptelor, împrejurările concrete în care au fost comise faptele, urmările produse sau care s-ar fi putut produce (prejudiciu în valoare de 2400 lei; 30-35 zile de îngrijiri medicale).

Instanţa va avea în vedere circumstanţele personale ale inculpaţilor care nu sunt cunoscuţi cu antecedente penale şi care au avut o atitudine oscilantă pe parcursul procesului penal.

La aplicarea pedepsei rezultante, instanţa va da eficienţă regimului sancţionator propriu concursului de infracţiuni prevăzut de art. 33 lit. b Cp.

Pentru săvârşirea infracţiunii de viol prevăzută de art. 197 al. 1, al. 2 Cp va interzice inculpaţilor drepturile prevăzute de art. 64 lit. a  teza a II-a şi b Cp pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale.

În baza art. 71 al. 2 Cp va interzice inculpaţilor drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza  a II-a şi b Cp pe durata executării pedepsei principale.

În baza art. 350 Cpp va menţine starea de arest preventiv a inculpaţilor.

În baza art. 88 Cp va deduce din durata pedepsei aplicate inculpaţilor AC şi MB durata reţinerii din ……, pentru inculpatul AG durata reţinerii din ….. şi pentru toţi inculpaţii durata arestării preventive de la …. la zi.

Sub aspectul laturii civile, constatând îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, în baza art. 14 Cpp şi art. 346 Cpp, art. 998  şi următoarele C.civ. va obliga în solidar inculpaţii să plătească părţii civile CA suma de 2400 lei cu titlu de daune materiale.

Văzând şi dispoziţiile art. 189 şi art. 191 al. 1,3 Cpp…..

1