Fara titlu

Hotărâre din 21.05.2008


2.Consecinţele declaraţiei de neconstituire de parte civilă în procesul penal

Prin rechizitoriul din 03.09.2007, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti a trimis în judecată pe inculpatul P.I. pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală gravă prev. de art.182 alin.2 C.pen.

S-a învederat în expozeul actului de sesizare că, la data de 18.03.2007, întâlnindu-se cu partea vătămată Mitroescu Ilie pe raza satului Făureşti din comuna Zătreni, inculpatul, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a purtat unele discuţii neprincipiale cu aceasta, ocazie cu care i-a adus şi injurii. Apoi, partea vătămată l-a lovit cu un baston din lemn pe inculpat, care a împins-o în şanţul de pe marginea drumului, unde ambele părţi au căzut. În continuare, inculpatul a luat bastonul din mâna păţii vătămate şi a lovit-o de mai multe ori peste corp, producându-i leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 30 de zile de îngrijiri medicale, leziuni ce i-au pus în primejdie viaţa.

S-a mai arătat că inculpatul a recunoscut comiterea faptei, invocând în circumstanţiere scuza provocării, cu motivaţia că partea vătămată l-a lovit mai întâi cu acel baston peste picioare. Apărarea avansată nu a primit însă eficienţă juridică, considerându-se că  inculpatul a fost cel care a declanşat conflictul.

La stabilirea cadrului infracţional expus s-au avut în vedere plângerea penală, declaraţiile părţilor şi martorilor audiaţi, acte medico-legale.

Tot în această fază procesuală, cu prilejul audierii, partea vătămată a declarat că nu se constituie parte civilă în cauză, urmărind numai sancţionarea inculpatului, potrivit normelor legale în vigoare.

În cadrul cercetării judecătoreşti s-au administrat direct şi nemijlocit, cu respectarea dispoziţiilor procedurale în materie, cvasimajoritatea probelor produse anterior, precum şi cele încuviinţate în completare.

La termenul de judecată din 12 octombrie 2007, partea vătămată a revenit asupra declaraţiei de neconstituire de parte civilă, sens în care a solicitat obligarea inculpatului la plata sumei de 1.000 lei, cu titlu de despăgubiri civile, şi 5.000 lei daune morale.

În mod similar, cele două unităţi sanitare - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, care au suportat cheltuielile de spitalizare ocazionate de internarea părţii vătămate, au pretins să fie despăgubite corespunzător sumelor alocate. De asemenea, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vâlcea a înţeles să se constituie parte civilă cu cheltuielile de transport a părţii vătămate şi de acordare a asistenţei medicale de urgenţă prespitaliceşti, în data de 18.03.2007,  pe traseul  Bălceşti - Rm.Vâlcea - Craiova.

Cu justificarea că partea vătămată Mitroescu Ilie a declarat în mod expres, la 22.08.2007, când a fost audiată de către organul de anchetă, că nu se constituie parte civilă în proces, dorind doar sancţionarea ,,penală” a inculpatului, iar probele dosarului nu au evidenţiat în nici un fel vicierea consimţământului acesteia, mai exact că s-a aflat în eroare sau supusă unui dol ori unei violenţe care să fii determinat acea manifestare de voinţă, la termenul ultim de judecată, instanţa a invocat din oficiu şi a admis excepţia inadmisibilităţii cererii în desdăunare, pa care a respins-o ca atare prin sentinţa civilă nr.32.15.02.2008.

Soluţia dată pe latură civilă a fost desfiinţată de Tribunalul Vâlcea prin decizia penală nr. decizia penală nr.84/A/21.05.2008, cu motivarea că declaraţia dată de partea vătămată în faţa organului de poliţie că renunţă la orice pretenţie faţă de inculpat nu prezintă relevanţă câtă vreme constituirea de parte civilă se poate face în tot cursul urmăririi penale iar în faza de judecată până la citirea actului de sesizare,nici un text de lege neinterzicând dreptul acesteia de retractare.

1