Fara titlu

Sentinţă civilă 38 din 04.02.2010


JUDECĂTORIA AGNITA

SENTINŢA  CIVILĂ NR.38/04 februarie 2010

Domeniu asociat: uzucapiune

Deliberând aspra cauzei civile de faţă, instanţa reţine următoarele:

Prin acţiunea civilă înregistrată pe rolul Judecătoriei Agnita sub dosar nr.309/174/2009 reclamanta B. V., dom. în localitatea .. a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa în urma realizării procedurii prevăzute de art.130 din Decretul-Lege nr.115/1938 şi a administrării probelor, să se constate că a dobândit dreptul de proprietate prin uzucapiune cu privire la imobilul situat în satul … înscris în CF nr…. (provenită din conversia CF nr…), nr. top… şi .., curte intravilan cu casă şi grădină intravilan în suprafaţă totală de 1933 mp şi să se dispună întabularea dreptului de proprietate astfel dobândit. De asemenea, a solicitat radierea menţiunii din CF privitoare la nr. administrativ, întrucât nu mai corespunde realităţii.

În motivarea acţiunii reclamanta arată că foloseşte acest imobil de aproximativ 50 de ani. Iniţial posesia a fost exercitată de familia reclamantei, iar ulterior, respectiv de mai bine de 20 de ani, doar de reclamantă. Posesia a fost una exclusivă, fiind exercitată în mod public, continuu, netulburat şi sub nume de proprietar. De asemenea, impozitul aferent imobilului a fost achitat tot de către reclamantă.

Proprietarele tabulare ale imobilului, numitele B. (B. în limba germană) A. şi B. (B.) M. sunt decedate de mai bine de 20 de ani, aspect cu privire la care se vor administra probele necesare.

Valoarea imobilului, teren şi construcţii, a fost apreciată de reclamantă la suma de 3.000 lei.

În drept se invocă prevederile art.28 alin.1 şi art.130 din Decretul-Lege nr.115/1938, art.1847 C.civ., art.111 C.pr.civ.

Au fost anexate acţiunii: extrasul de carte funciară pentru informare nr….., certificatul de atestare fiscală pentru persoane fizice nr.2286/3.08.2009 eliberat de Primăria com. .., copie după buletinul de identitate al reclamantei, chitanţa de plată a taxei judiciare de timbru în sumă de 267 lei şi timbru judiciar în valoare de 4 lei.

Instanţa a încuviinţat şi a administrat în cauză următoarele probe: înscrisurile depuse de reclamantă, adresa Primăriei com. …nr.3320/3.11.2009, extrasul din registrul de  deces pentru uz oficial privind pe B. A., adeverinţa eliberată de Parohia Ortodoxă … la data de 29.01.2010, declaraţiile martorilor P. Ghe.şi I.M..

De asemenea, la termenul de judecată din 15.10.2009 instanţa a dispus emiterea somaţiei prevăzută de art.130 alin.2 din Decretul-Lege nr.115/1938, ce a fost afişată la sediul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Agnita la data de 19.10.2009 şi la sediul Primăriei com. Chirpăr la data de 21.10.2009, pentru ca persoanele interesate să poată face opoziţie.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Imobilul înscris în CF nr… (provenită din conversia de pe hârtie a CF nr…), nr. top.. şi ., casă, curte şi grădină intravilan în suprafaţă totală de 1933 mp este proprietatea tabulară a numitelor B.A., născută S.de sub A+1 şi B. M., născută Scutea de sub A+2, fiecare în cotă de 1/2 părţi, conform încheierii nr.130/13.02.1919.

Conform adresei Primăriei com. ..nr.3320/3.11.2009, există identitate între nr. administrativ aferent imobilului situat în … şi cel înscris în CF nr…., nr. top.. şi .. (fostă CF nr…), iar acest nr. administrativ corespunde fostului nr. administrativ 203 înscris în cartea funciară.., născută S. (identică cu B. A.) este decedată din anul1962, iar cealaltă proprietară tabulară B. M., născută S. (identică cu B. M.) a decedat în anul1952.

În acest imobil au locuit de la data încheierii căsătoriei, de mai mult de 50 de ani, reclamanta B. V.şi soţul acesteia, în prezent decedat, anterior în imobil locuind părinţii soţului. Reclamanta şi soţul acesteia au locuit în mod neîntrerupt în imobil, au reparat şi întreţinut în mod corespunzător locuinţa, au introdus gazul metan şi reţeaua de apă.

.

Cei doi martori audiaţi în cauză sunt persoane în vârstă de peste 65 de ani şi au declarat că  în imobil a locuit  doar familia  B., iar pe  proprietarele tabulare nu le cunosc. Reclamanta şi soţul acesteia nu au fost tulburaţi în posesie şi sunt cunoscuţi în localitate ca adevăraţii proprietari ai imobilului.

Impozitul aferent imobilului a fost achitat de către reclamantă, la data de 31.08.2009 când s-a eliberat certificatul de atestare fiscală nr.2286/3.08.2009 depus la dosar, impozitele şi taxele aferente imobilului din .., fiind achitate la zi.

Imobilul în litigiu se află în circuitul civil şi este înscris în CF, astfel că dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune este admisibilă. Având în vedere că în cauză posesia invocată de reclamantă ca temei al dobândirii proprietăţii a început după anul 1947, legea aplicabilă în cauză este Decretul-Lege nr.115/1938.

Conform dispoziţiilor art.28 alin.1 din Decretul-Lege nr.115/1938, cel ce a posedat un bun nemişcător în condiţiile legii, timp de 20 de ani după moartea proprietarului înscris în cartea funciară, va putea cere înscrierea dreptului uzucapat. Condiţiile uzucapiunii extratabulare sunt astfel, decesul sau renunţarea proprietarului tabular, împlinirea termenului de 20 de ani şi exercitarea unei posesii utile.

Caracteristicile unei posesii utile sunt cele prevăzute de art.1847 C.civ., respectiv continuitatea, caracterul netulburat, public şi sub nume de proprietar, la care se adaugă caracterul neechivoc.

Potrivit art.1850 şi art.1854 C.civ., continuitatea şi neîntreruperea posesiei sunt presupuse, ca şi posesia sub nume de proprietar, persoanele interesate urmând a face dovada contrară. În cauză nu s-au formulat opoziţii la somaţia afişată, astfel că proba contrară îndeplinirii acestor condiţii nu a fost făcută.

Cu privire la condiţiile speciale ale uzucapiunii prevăzute de art.28 din Decretul-Lege nr.115/1938, instanţa constată că reclamanta a făcut dovada decesului proprietarelor tabulare, iar termenul de 20 de ani cerut de decret, care se calculează de la data decesului acestora, este împlinit în cauză.

Faţă de aceste împrejurări, acţiunea civilă formulată de reclamantă este întemeiată şi va fi admisă, instanţa reţinând că sunt îndeplinite condiţiile uzucapiunii extratabulare cu privire la imobilul înscris în CF nr… Drept urmare, se va constata că reclamanta a dobândit dreptul de proprietate asupra acestui imobil prin efectul uzucapiunii.

Fiind îndeplinite cerinţele de publicitate imobiliară prevăzute de art.20, art.28 din Legea nr.7/1996 republicată, se va dispune întabularea în cartea funciară a dreptului de proprietate astfel dobândit de reclamantă.

Întrucât nr. administrativ actual al imobilului este nr.54, menţiunea din cartea funciară privitoare la nr. administrativ al imobilului (ca fiind nr.203) nu mai corespunde cu situaţia actuală a imobilului, astfel că în temeiul art.33 din Legea nr.7/1996 republicată se va dispune radierea acestei înscrieri.

În temeiul art.274 C.pr.civ. se va lua act că reclamanta nu a solicitat cheltuieli de judecată.