Termenul de solicitare a reconstituirii dreptului de proprietate in baza Legii nr. 247/2005

Sentinţă civilă 910 din 14.07.2009


Domeniu: Fondul funciar

Tip: sentinta

Nr. 910/14.07.2009

Autor: Judecatoria Adjud

Termenul de solicitare a reconstituirii dreptului de proprietate in baza Legii nr. 247/2005.

Prin sent.civ. nr. 910/14.07.2009 Judecatoria Adjud a respins ca nefondata plangerea la fond funciar formulata de petentul G. F., prin care a solicitat repunerea in termenul de a formula cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafata de 28 ha teren padure pe raza com. Paunesti, jud. Vrancea.

In motivarea cererii petentul a aratat ca a formulat cerere in acest sens, insa Primariei Paunesti i-a respins cererea pe motiv ca nu a depus-o in termen, precizand totodata ca a fost in imposibilitate sa depuna cererea fiind plecat in strainatate.

In urma administrarii probelor instanta a retinut ca prin cererea inregistrata la data de 09.03.2009 la Comisia Locala Paunesti, petentul a solicitat sa ii fie reconstituit de pe urma bunicului sau, dreptul de proprietate pentru suprafata de 28 ha teren padure, suprafata ce reprezinta 1/3 din suprafata totala de 85,5 ha.

Comisia Locala Paunesti a raspuns petentului ca potrivit disp. art. VI art. I din legea nr. 247/2005 dreptul de proprietate se reconstituie persoanelor care au formulat cerere in termen legal, termen care potrivit dispozitiilor legale a fost pana la 30.11.2005, astfel ca cererea acestuia nu poate fi solutionata favorabil.

Martorii audiati in cauza la cererea petentului au declarat ca petentul a fost plecat de 2 ani de zile in Italia, perioada in care acesta nu a venit in tara pana in luna februarie 2009.

Astfel, daca se scade aceasta perioada, rezulta ca petentul a plecat din tara in anul 2006, deci a avut posibilitatea de a formula cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate in termen legal.

Totodata, faptul ca a fost plecat in strainatate nu poate constitui in sine un motiv care sa justifice neformularea cererii in termen, petentul avand obligatia de a se interesa de orice poate avea legatura cu situatia sa in tara, de a desemna mandatari care sa ii reprezinte interesele,  in conditiile in care sotia sa nu a parasit Romania in aceasta perioada, dupa cum a aratat unul din martori.

Fata de cele aratate, instanta a constatat ca petentul a fost in tara in perioada in care trebuiau depuse cererile la Legea nr.247/2005 si chiar daca nu ar fi fost, simpla plecare din tara nu constituie o imprejurare mai presus de vointa petentului care sa il fi impiedicat sa formuleze cereri in tara.

Domenii speta