Fond Funciar

Sentinţă civilă 1232 din 12.02.2013


Fond funciar

Deliberând asupra cauzei civile de faţă constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău la data de 20.09.2012,  astfel cum a fost formulată şi completată la termenul de judecată de la data de 05.10.2012, reclamanţii A I. I, A F. V, A I. V, H T, N I, H V  în contradictoriu cu pârâţii B V, B , P E, B E L, COMISIA LOCALA PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR şi COMISIA JUDEŢEANĂ PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR au solicitat modificarea TP nr. 161533/14.02.1996 emis de Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, , în sensul ca la rubrica cetăţeanul se va înscrie alături de A V şi numiţii A I. Işi H V, moştenitorii defunctului A I. G, obligarea pârâtei Comisia locală la întocmirea documentaţiei necesare pentru completarea TP nr. 161533/14.02.1996 în acest sens, precum şi obligarea Comisiei judeţeane pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor să completeze TP nr. 161533/14.02.1996 în acest sens.

În motivare au arătat că reclamanţii AI. I, A F. V, A I. V, H T şi N I, sunt moştenitorii defunctului A I. I, frate al lui A I. G, iar reclamanta H V  soră a lui A I. G ; că H  V şi A  I. I au formulat cerere de reconstituire cu privire la terenurile care au aparţinut fratelui lor, o astfel de cerere formulând şi numita A V, soţia supravieţuitoare a lui A I. G; că din căsătoria acestora nu au rezultat copii, iar moştenitorii numitei AV sunt pârâţii persoane fizice.

În drept au invocat Legea nr. 18/1991 şi legea nr. 169/1997.

În susţinerea cererii, reclamanţii au depus la dosar înscrisuri.

Pârâţii B  V, B I, P E, nu au depus întâmpinare, însă au arătat prin reprezentant că sunt de acord cu admiterea acţiunii.

Pârâtele comisii au depus la dosar documentaţia care a stat la baza emiterii TP nr. 161533/14.02.1996.

Analizând şi coroborând susţinerile părţilor şi înscrisurile existente la dosarul cauzei, instanţa reţine următoarele:

Potrivit Art. 58 din Legea nr. 18/1991, pe baza hotărârii judecătoreşti definitive, comisia judeţeană care a emis titlul de proprietate, îl va modifica, îl va înlocui sau îl va desfiinţa, iar potrivit Art. III din Legea nr. 169/1997, se poate cere anularea titlului de către persoanele care prezintă in interes legitim, dacă titlul a fost emis altor persoane care nu erau îndreptăţite la constituire sau reconstituire.

Potrivit Art. 8 din Legea nr. 18/1991, de stabilirea dreptului de proprietate prin reconstituirea acestui drept beneficiază, la cerere, membrii cooperatori sau moştenitorii acestora.

Potrivit Art. 9 alin. 3 din Legea nr. 18/1991, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 167/1998, persoanele care nu au depus anterior cereri de reconstituire în termenele legale, pot formula astfel de cereri până la data de 31.12.1998, sub sancţiunea decăderii.

Potrivit Art. 78 din Constituţia României, legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării.

Potrivit Art. 1169 Cod civil, cel ce face o propunere înaintea judecăţii trebuie să o dovedească.

Din conţinutul acestor dispoziţii legale rezultă că reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor se face la cerere de către cei îndreptăţiţi (sau moştenitorii acestora) care trebuie să dovedească (prin înscrisuri, martori sau orice altă probă) următoarele:

1.că au formulat cerere de reconstituire în termenele arătate de lege, sancţiunea nerespectării acestora fiind decăderea din drept, în privinţa unor astfel de termene fiind incidente dispoziţiile Art. 103 alin. 2 C.proc.civ.;

2.că sunt moştenitorii celor care au fost deposedaţi de regimul comunist;

3.că autorii lor au avut în proprietate terenurile solicitate pentru reconstituire, atât în ceea ce priveşte suprafaţa, cât şi în ceea ce priveşte amplasamentul, iar acestea nu au fost atribuite legal altor persoane şi sunt libere de sarcini;

4.nulitatea absolută a titlurilor emise poate fi cerută de orice persoană care prezintă un interes legitim, existenţa şi măsura interesului raportându-se la existenţa condiţiilor dreptului (vocaţiei) de a cere reconstituirea şi măsura în care aceasta a fost satisfăcută, ţinându-se cont desigur de limitele legii privind reconstituirea în natură a terenului agricol.

Potrivit Art. 13 din Legea nr. 18/1991, legiuitorul a acordat beneficiul reconstituirii dreptului de proprietate privată asupra terenurilor tuturor moştenitorilor cu vocaţie succesorală acceptanţi ai succesiunii autorului, cu condiţia ca aceştia să fi formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate. Legislaţia în domeniu, inclusiv regulamentul privind modul de atribuire a titlurilor de proprietate şi de punere în posesie a proprietarilor, reglementează  procedura de eliberare a titlurilor, care este precedată de o serie de acte premergătoare acestui act final reconstitutiv.

Conform Art. 13 alin.3 din Legea 18/1991 „în cazul în care sunt mai mulţi moştenitori, titlul de proprietate se emite pe numele tuturor moştenitorilor urmând ca ei să procedeze potrivit dispoziţiilor dreptului comun”.

Din documentaţia depusă la dosar de către pârâtele comisii, rezultă că reclamanta H V şi A I. I au formulat cererea de reconstituire înregistrată sub nr. 338/27.02.1991 cu privire la terenurile moştenite după defunctul A I G – fila 26 dosar, şi că numita AV a formulat cererea de reconstituire înregistrată sub nr. 895/12.03.1991 cu privire la aceleaşi terenuri moştenite după defunctul A IG – fila 25 dosar.

Din certificatul de moştenitor nr. 76/31.01.1985 emis de către Notariatul de stat Judeţean B - fila 89 dosar, rezultă că moştenitorii defunctului A I. G sunt A V, reclamanta H V şi A I. I.

Instanţa reţine că în mod greşit la rubrica „cetăţeanul” nu au fost înscrişi şi reclamanta H V şi A I. I, deşi sunt moştenitori ai lui AI. G şi au formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate.

Pentru aceste considerente, instanţa va modifica TP nr. 161533/14.02.1996 emis de Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, , în sensul că la rubrica cetăţeanul se va înscrie alături de A Vşi numiţii A I. I şi H V, moştenitorii defunctului A I. G, va respinge ca rămas fără obiect capătul de cerere privind obligarea pârâtei Comisia locală privind întocmirea documentaţiei necesare pentru completarea TP nr. 161533/14.02.1996 şi va obligă Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor să completeze TP nr. 161533/14.02.1996 în sensul celor dispuse mai sus.

Domenii speta