Divort

Sentinţă civilă 141 din 11.01.2011


INSTANTA

Asupra cauzei de fata,

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei B sub nr. X/189/21.06.2010 reclamanta D M a chemat in judecata pe paratul D I, solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna: desfacerea casatoriei partilor din culpa sotului parat,  incredintarea catre reclamanta, spre crestere si educare, a copiilor minori rezultati din casatorie, cu obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere pentru minori, precum si revenirea reclamantei la numele purtat inainte de casatorie.

In motivarea in fapt a cererii, reclamanta arata ca partile s-au casatorit la data de 11.05.2002 si au convietuit pana in urma cu doi ani, cand s-au despartit in fapt. Din casatoria lor au rezultat doi copii minori. A mai aratat ca paratul este violent cu reclamanta, atat in familie, cat si in societate,  provoaca scandaluri, creand un climat de teroare. A precizat ca mare parte din banii po care ea ii castigau erau  cheltuiti de parat pentru alcool, paratul nefiind preocupat de familie.

In dovedirea cererii reclamanta a folosit proba cu acte si proba testimoniala.

Paratul a formulat intampinare si cerere reconventionala, aratand ca este de acord cu actiunea de divort, insa din  culpa reclamantei care, de la sfarsitul anului 2009 nu s-a mai ocupat de familie, fara motiv, ca el a realizat venituri si a intretinut familia. Paratul a mai aratat ca redclamanta nu-i mai acorda atentie, plecand in cele din urma cu copiii din domiciliul conjugal.

Pe cale reconventionala, solicita desfacerea casatoriei din culpa reclamantei si incredintarea catre el a minorului D I C, spre crestere si educare.

In cauza s-a dispus citarea Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei com. C, jud. V si cea din cadrul Primariei com. R, care au efectuat ancheta sociala.

Instanta a incuviintat si au fost administrate urmatoarele probe : inscrisuri, martori si ancheta sociala.

Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:

I. Asupra cererii principale.

Partile s-au casatorit la data de 11.05.2002, casatoria lor fiind inregistrata sub nr. 3 in Registrul de Stare Civila al  Primariei com. C, jud, V.

Din casatoria partilor s-au nascut minorii D M M, la data de 11.05.2007 si D I C, la data de 25.03.2004.

Cei doi soti au avut domiciliul comun in satul Mireni, com. C, jud. V.

In prezent, reclamanta si cei doi copii locuiesc la domiciliul parintilor reclamantei, in com. R.

Din declaratiile martorilor audiati rezulta ca relatiile dintre soti s-au deteriorat datorita comportamentului violent al paratului fata de reclamanta, pe care a lovit-o in mai multe randuri, de fata si cu cei doi minori.  Paratul a avut un astfel de comportament nu numai in familie, ci si in societate, chiar in spitalul in care era internata D M, fetita celor doi, netinand cont de buna-cuviinta  si de  situatia in care se afla minora.

Desi paratul a incercat sa plaseze vina deteriorarii relatiilor conjugale asupra reclamantei, acuzand-o de o relatie extraconjugala, afirmand ca exista suspiciuni, intrucat a fost vazut un tanar venind la locuinta partilor cand paratul era plecat in alta localitarte la munca, instanta constata probele administrate nu confirma acest aspect, tanarul despre care au relatat martorii propusi de parat fiind solicitat de mai multe persoane pentru efectuarea unor transporturi cu caruta.

Se retine, in schimb, ca reclamanta a fost supusa unor suferinte reale din partea paratului, inca de acum 3 ani, ceea ce  face ca nemultumirea paratului fata de lipsa unei afectiuni din partea reclamantei si plecarea ei de acasa sa fie insignifianta si neintemeiata.

Intrucat relatiile dintre soti sunt grav vatamate, iar comportamentul sotului parat este un real pericol pentru reclamanta, dar si pentru copii, deoarece paratul nu a evitat ca acestia sa asiste la violente, acest lucru urmand a se rasfrange asupra sanatatii psihice si morale a copiilor.

Avand in vedere cele retinute, aceasta casnicie nu poate fi mentinuta cu pretul sanatatii fizice si psihice si chiar al vietii reclamantei. 

Prin urmare, cererea principala este intemeiata, urmand ca instanta sa o admita si sa pronunte desfacerea casatoriei din culpa sotului parat.

II.  Asupra  cererilor accesorii.

1. Referitor la cererea de incredintare a spre crestere si educare a copiilor minori, din probele administrate se retine ca minorii locuiesc cu reclamanta in domiciliul mamei reclamantei, in com. R, jud. V, unde sunt conditii bune de viata.

Reclamanta se preocupa indeaproape de minori, in special de minora D M M, in varsta de  3 ani, care este grav bolnava si necesita ingrijire permanenta. Reclamanta este ajutata in cresterea copiilor de mama si fratele reclamantei.

Minorul  D I C, in varsta de aproximativ 7 ani, frecventeaza gradinita intr-o localitate invecinata, transportul fiind efectuat cu autobuzul scolar. Din declaratia sa aflata la fila 37, instanta retine ca acesta este atasat de mama sa, fiind totodata afectat de comportamentul violent al tatalui prin aceea ca un copil nu ar trebui sa cunoasca aspecte urate din viata adultilor.  In acest sens este si opinia psihologului care l-a intervievat si care a concluzionat in raportul de evaluare (fila 38 verso) ca minorul are nevoie de un climat familial sigur, armonios si nonconflictual. Este cunoscut, de asemenea, faptul ca parintii constituie un model pentru copii, iar paratul nu constituie un model pozitiv pentru minori, mai ales pentru minorul I. 

In ceea ce priveste sustinerea paratului ca minorul este obisnuit cu bunicii paratului, acest aspect nu impiedica incredintarea copilului catre mama sa, deoarece relatia cu aceasta nu a fost rupta, iar la varsta sa, minorul are o capacitate mare de adaptare, astfel cum a opinat si psihologul.

Pe de alta parte, implicarea paratului in cresterea, educarea si intretinerea copiilor nu a fost semnificativa in timpul convietuirii. Faptul ca, dupa plecarea reclamantei din domiciliu, paratul le-a dus copiilor alimente si o vaca, face parte din obligatia sa de parinte si nu atrage dupa sine o recompensa.

 La luarea deciziei de incredintare a copilului,  instanta  trebuie sa aiba in vedere, drept criteriu esential, interesul superior al minorului, reglementat  de  art. 32  din Legea nr. 272/2004  privind protectia si promovarea drepturilor copilului, care statueaza ca minorul are dreptul de a fi crescut in conditii care sa permita dezvoltarea  sa  fizica,  mentala,  spirituala,  morala  si  sociala, potrivit cu insusirile sale,  spre  a-l face folositor societatii. Sunt esentiale atasamentul minorilor fata de reclamanta, preocuparile reclamantei  pentru  soarta  lor,  nevoia de  siguranta,  afectiune  si  stabilitate. De asemenea,  trebuie precizat ca nu este in interesul celor doi frati sa fie despartiti, spre a fi incredintatai cate unul fiecarui parinte.

In consecinta, pentru considerentele expuse, instanta va admite, in temeiul art.100 Cod familie, cererea si va incredinta pe minori reclamantei, spre crestere si educare.

2. In temeiul art.93 si  94  din Codul Familiei va obliga pe parat sa contribuie la intretinerea, cresterea, educarea si invatatura minorilor D M M si D I C, prin plata unei pensii de intretinere calculata la nivelul venitului minim net pe economie, in cota de 1/4, conform art.94 din Codul familiei (intrucat nu realizeaza venituri constante din munca), in cuantum de 152 lei lunar, adica 76 lei pentru fiecare minor, de la data formularii cererii, 21.06.2010, pana la majoratul acestora sau pana la intervenirea altei cauze legale de modificare sau stingere a acestei obligatii.

3. In baza art. 40 alin 3 Cod familie, instanta va dispune ca  reclamanta sa revina la numele anterior casatoriei, acela de D.

III. Asupra cererii reconventionale.

Pentru considerentele avute in vedere la admiterea cererii de incredintare a minorilor catre reclamanta, va respinge cererea reconventionala formulata de parat.

Paratul nu va fi insa lipsit de dreptul de a mentine legaturi personale cu minorii, potrivit dispozitiilor art. 43 si art. 101 C. fam., art. 14 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Instanta atrage insa atentia parintilor sa evite certurile si orice situatie tensionanta in prezenta copiilor, acest lucru afectand caracterul lor si insasi relatia copiilor cu parintii.

Cu privire la cheltuielile de judecata, conform art. 274 Cod procedura civila, va obliga pe parat, aflat in culpa procesuala, sa plateasca reclamantei suma de 539 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand taxa judiciara de timbru si onorariu de avocat.

Domenii speta