Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice

Sentinţă penală 160 din 15.03.2011


INSTANTA

Asupra cauzei de fata .

La data  de 02.03.2010 cu nr. X s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr.X 2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului G D pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii prev. de art. 87 alin.1 din OUG 195/2002 cu aplic. art. 37 lit.a Cod penal.

In actul de sesizare al instantei se retine ca inculpatul a condus pe una din strazile Mun. B , in data de 10.11.2009 , orele 20.30, un autoturism marca Dacia Logan cu nr. de inmatriculare X avand in sange o alcoolemie peste limita legala de 0,80 g/l .

Din probatoriul administrat in cauza instanta retine urmatoarea situatie de fapt.

In data de 10.11.2009  inculpatul  s-a deplasat in interes personal impreuna cu numitul VDC in  Mun. B, intorcandu-se in Mun. B in jurul orelor 20.30.

Atat la dus cat si la intors nu a consumat produse alimentare.

Cand au ajuns in Mun. B, inculpatul si insotitorul sau, s-au oprit la un magazin non-stop situat in zona Statiei CF B pentru a-si cumpara ceva de mancare si pentru a se intalni cu niste prieteni care veneau din alta localitate.

 In asteptarea acestora a consumat aproximativ doua sticle de bere marca Haineken

 Primind un telefon ,  s-a urcat la volan ,  fara a-si pune centura de siguranta  si a plecat,  ruland  aproximativ 300-400 m , pe B-dul  Primaverii pana in apropierea  zonei „Cerbul de aur” unde a fost  ajuns de un  autoturism din dotarea politiei rutiere , in jurul orelor 21.59 , oprit si testat cu aparatul etilotest. .

 Potrivit buletinului Drager  alcooltest , a rezultat o concentratie de 0,84 mg/l alcool pur in aerul expirat.

 A fost condus la Spitalul Mun. de Urgente „ Elena Beldiman” B , unde i s-au recoltat  la interval de o ora,  cele doua probe biologice de sange,  rezultand la prima recoltare ( ora 22.22)  o alcoolemie de 1,90 gr.%o, iar la a doua ( ora 23.22) de 1,75 gr.%o.

Inculpatul a solicitat efectuarea unui calcul retroactiv al alcoolemiei apreciind ca aceasta a fost influentata de afectiunea diabetica de care sufera.

Prin ordonanta , procurorul a respins aceasta proba cu motivarea ca atat timp cat recoltarea s-a facut in intervalul de timp de 30 minute de la oprirea in trafic a inculpatului, nu se mai impune calculul retroactiv al alcoolemiei.

In cursul cercetarii judecatoresti , inculpatul a reiterat aceasta cerere , care i-a fost admisa si cu ocazia audierii sale a sustinut ca a consumat in jurul orelor 21,35 , dintr-o suflare,  cantitatea de 350 ml. wisichi .

Aceasta afirmatie a fost sustinuta de martorul VDC , care potrivit declaratiei sale,  a mentionat ca in ziua respectiva a fost cu inculpatul la B si in localul unde acesta a consumat bautura alcoolica mentionata.

Raportul de expertiza medico-legala nr.62/R/03.02.2011 privind calculul retroactiv al alcoolemiei  a concluzionat ca in functie de valorile de la analiza chimica a sangelui , proba stiintifica si certa , coroborata cu momentele ingestiei de bauturi alcoolice, se apreciaza ca la data de  10.11.2009 , in jurul orelor 21,55 inculpatul ar fi putut avea o alcoolemie teoretica de aproximativ 0,95 g%o.

Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit  pe baza urmatoarelor mijloace de proba: procesul verbal de constatare a infractiunii flagrante, rezultatul aparatului etilotest, buletinul de examinare clinica , buletinul de analiza toxicologica – alcoolemie , copii de pe permisul de conducere, adeverinta medicala privind starea de sanatate a inculpatului , raportul de exepertiza medico-legala privind calculul retroactiv  al alcoolemiei, depozitiile martorilor audiati in cauza , coroborate cu declaratiile inculpatului, care a recunoscut consumul de alcool, dar nu a fost constant in ce priveste felul alcoolului si cantitatea consumata.

 Fapta inculpatului G D a conduce in data de 10.11.2009 ,  in jurul orelor 21,55 pe  Bulevardul Primaverii din Mun. B ,  pe o distanta de aprox. 300-400 m,  un autoturism marca Dacia Logan cu nr. de inmatriculare X,  avand in sange o alcoolemie  peste  limita legala de 0,80 g/l  , intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 87 alin.1 din OUG 195/2002 , modificata.

Fapta  comisa de  inculpat prin continutul ei concret si prin atingerea minima adusa valorilor sociale aparate de legea penala , nu prezinta gradul de pericol social specific unei infractiuni, asa incat , pentru atingerea scopului legii penale sa fie necesara aplicarea unei pedepse, resocializarea inculpatului putand fi realizata prin aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ .

Infractiunea prev. de art. 87 alin.1 din OUG 195/2002 , ca de altfel si celelalte infractiuni rutiere este o infractiune de pericol, care nu poate produce o lezare a valorilor ocrotite , ci creeaza o stare de primejdie asupra sigurantei pe drumurile publice.

Conducerea pe drumurile publice a unor autovehicule de catre persoane care , aflandu-se sub influenta bauturilor  alcoolice si care , astfel, nu mai sunt in plenitudinea aptitudinilor fizice si psihice, dau nastere unei stari periculoase pentru securitatea circulatiei. Drept urmare , prin incriminarea prev. de art. 87 alin.1 din OUG 195/2002 , legiuitorul  a urmarit ocrotirea acestor valori sociale.

Analizand textul incriminator , din care rezulta ca se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani , fapta de a conduce pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie  etilica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, se observa ca legiuitorul a inteles sa faca o deosebire cantitativa , in functie de gradul in care sunt puse in pericol valorile sociale aparate.

Aceasta deosebire cantitativa , rezultata din stabilirea unei limite a concentratiei etilice, a fost transformata intr-o deosebire calitativa constand in introducerea faptei in sfera ilicitului penal sau lasarea in afara  acesteia si sanctionarea ei ca o simpla contraventie.

Se poate observa ca insusi legiuitorul a apreciat pericolul abstract al faptei ca  avand aptitudinea de a cunoaste capacitati diferite de afectare a valorilor sociale ocrotite , in functie de concentratia de alcool pe care o prezinta autorul. Acest lucru este firesc si rezulta din imprejurarea ca afectarea aptitudinilor fizice si psihice pe care le presupune conducerea in siguranta a autovehiculelor este direct proportionala cu gradul de imbibatie etilica. Aceasta , evident, daca se are in vedere acelasi subiect , deoarec gradul de tulburare psihofiziologica este influentat si de diferiti factori ce tin de fiecare subiect in parte. Tocmai aceste ultime aspecte confera posibilitatea instantei de judecata ca in operatiunea de stabilire a gradului de pericol concret sa observe in ce masura au fost afectate valorile aparate prin incriminare.

Sanctionand administrativ o astfel de fapta nu inseamna a o califica drept lipsita de pericol , ci reprezinta rezultatul unei diferentieri „ cantitative” a  pericolului , diferentiere care-si regaseste efectul in natura reactiei sociale, care trebuie sa fie proportionala.

Potrivit art.181 alin.2 Cod penal , la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a  faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a afost comisa , de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce precum si de persoana si conduita faptuitorului.

Inculpatul este posesor al permisului de conducere categoria B din octombrie 1984.

Acesta s-a urcat la volan in contextul in care era lucid , iar intoxicatia alcoolica - indiferent de tipul bauturii consumate -  nu a avut influenta asupra insusirilor sale psihice.

Aceasta stare rezulta din concluziile medicului examinator care consemneaza la fila 12 dosar urmarire penala in Buletinul de examinare clinica , faptul ca inculpatul nu pare sub influenta alcoolului.

Rezulta ca inculpatul , la momentul examinarii , era sub influenta alcoolului si nu  prezenta halena alcoolica , dar manifestarile  neurologice si psihice indicau un grad minim de afectare a  abilitatilor de conducere.  Acesta si-a pastrat echilibrul la intoarcerea brusca, a executat probele cu precizie si relativ cu precizie, avea o vorbire clara, o comportare agitata datorita emotiei , era orientat in timp si spatiu, prezenta o atentie concentrata si o judecata coerenta.

Toate acestea demonstreaza  faptul ca aptitudinile fizice si psihice pe care le presupune conducerea in siguranta a autovehiculului erau pastrate sau , mai exact , minim afectate, avand in vedere ca proba „indice-nas” a fost executata cu „oarecare dificultate” , ceea ce indica o anume afectare.

 Gradul de influentare a aptitudinilor ofera informatii cu privire la gradul in care au fost puse in primejdie valorile socilae ocrotite si anume siguranta circulatiei.

Gradul de tulburare psihofiziologica nu are nici o inraurire asupra existentei faptei penale si a raspunderii. De altfel , legiuitorul nu a prevazut o asemenea  imprejurare printre conditiile incriminarii sau ale raspunderii. Ea este , observata, analizata si retinuta in operatiunea de stabilire a gradului concret al pericolului social, a gradului in care au fost puse in primejdie valorile sociale.

Vazand toate acesta , instanta concluzionezaa ca gradul de periclitare a valorilor sociale de catre inculpat este unul minim si insuficient pentru ca fapta sa sa constituie infractiune.

Mai trebuie  avut in vedere si distanta parcursa de inculpat,  destul de mica ( 300-400 m ) precum si ora relativ tarzie ( 21.55 ) , care presupune o circulatie a autovehiculelor pe acea strada,  destul de restransa.

Pe langa aceste motive , care converg spre concluzia ca nu este oportuna aplicarea unei pedepse , sunt  de evidentiat si aspectele ce vizeaza persoana inculpatului si conduita acestuia .

Astfel,  inculpatul are studii superioare si este cunoscut cu afectiuni diabetice care ar duce la agravarea acestei boli in conditiile executarii unei pedepse privative de libertate impusa de faptul ca acesta a mai fost condamnat anterior pentru o fapta penala de alt gen , cu aplicarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei, fapta dedusa judecatii fiind savarsita in cursul termenului de incercare stabilit de sentinta anterioara.

In cursul procesului inculpatul a manifestat o atiudine de recunoastere si regret a faptei comise.  Nu este cunoscut ca un consumator de bauturi alcoolice ( de altfel nici starea sanatatii nu-i permite acest lucru) , are un copil minor de care se ingrijeste si pentru care vrea sa fie un exemplu pozitiv. Este o fire emotiva.

Toate acestea  evidentiaza faptul ca inculpatul a savarsit actiunea ilicita datorita unui complex  de imprejurari  ce au  dus la abaterea sa de la conduita obisnuita a lui care este una conforma cu normele de convetuire sociala.

Cum si caracteristicile unei persoane ce savarseste o fapta penala prezinta o deosebita importanta pentru determinarea gradului concret de pericol social si  pentru stabilirea unei sanctiuni eficiente , instanta coroborand toate elemntele obiective si subiective ale cauzei , concluzioneaza ca aplicarea unei sanctiuni administrative , respectiv  amenda  spre limita maxima,  este suficienta atingerii scopului legii penale.

In consecinta in baza art. 11 pct.2 lit.a rap. la art. 10 lit. b1 Cod proc. pen.,  va dispune achitarea inculpatului G D  pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 87 alin.1 din OUG 195/2002 republicata , in data de 10.11.2009 si aplicarea unei amenzi administrative  potrivit art. 91 alin.1 lit. „c” Cod penal.

In baza art. 192 Cod proc. penala , inculpatul va fi obligat la plata catre stat a cheltuielilor judiciare avansate in cauza.