Minori si familie

Sentinţă civilă 2168 din 08.09.2011


INSTANTA

 Asupra cauzei de fata,

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei B sub nr. X16.01.2011, reclamanta A M a chemat in judecata pe paratul A V, solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna desfacerea casatoriei lor din culpa comuna; incredintarea spre crestere si educare a minorilor A D E, nascuta la data de 1 iulie 1994 si A A, nascuta la data de 4 ianuarie 2001 , cu obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere; pastrarea numelui dobandit prin casatorie.

In motivarea in fapt a cererii reclamanta arata ca, s-a casatorit cu paratul la data de 06.12.1992, iar in urma casatoriei au rezultat minorele A D E, nascuta la data de 1 iulie 1994 si A A, nascuta la data de 4 ianuarie 2001.

Sustine ca, la inceput s-au inteles bine si au locuit impreuna in sat B, com. A, jud. V, insa ulterior paratul a plecat sa lucreze in Spania incepand cu anul 2005, relatiile de familie fiind grav afectate.

Reclamanta arata ca, in cursul anului 2008, s-a stabilit la Sibiu, unde a achizitionat un apartament in care locuieste cu minorele, dar fara parat, sustinand, astfel , ca din anul 2008 nu au mai fost o familie in adevaratul sens, relatiile fiind grav si iremediabil vatamate, continuarea acestei casatorii fiind imposibila mai ales in conditiile in care atat ea cat si paratul si-au refacut viata alaturi de alte persoane.

Reclamanta precizeaza ca, cele doua fiice frecventeaza scoala in mun. Sibiu si s-au integrat perfect in acest oras.

Cu privire la cererea de incredintare a minorelor reclamanta arata ca realizeaza venituri constante pentru a acoperi nevoile acestora si le ofera cele mai bune conditii pentru crestere si dezvoltare.

Cererea a fost motivata in drept pe dispozitiile art. 38, art. 86 alin 3 , art. 94 din Codului familiei, art. 607 s-u. , art.617 alin 2 din Codul de proc. civ. .

In dovedirea cererii reclamanta a propus proba cu inscrisuri, martori si ancheta sociala, iar in sustinere a atasat certificatul de casatorie, adeverinta venituri si  urmatoarele inscrisuri in copie certificata: certificat de casatorei, certificate de nastere minori(f.6-10).

Paratul a fost prezent in fata instantei, iar la primul termen din data de 02.06.2011 a depus la dosarul cauzei inscrisul intitulat “tranzactie”, semnat  atat de el cat si de reclamanta prin care se arata ca sunt de acord cu desfacerea casatoriei prin acord, cu incredintarea minoreleor spre crestere si educare catre reclamanta si cu mentinerea de catre reclamanta a numelui din casatorie.

Prin Incheierea din data de 16.06.2011 instanta a dispus suspendarea judecarii pricinii in baza art. 242 alin 1 pct. 2 C. Proc. Civ. avand in vedere ca la acel termen niciuna dintre parti nu s-a prezentat.

Prin cererea inregistrata sub nr. 12324 din data de 24.06.2011 reclamanta a formulat cerere de repunere a cauzei pe rol.

In cauza s-a dispus citarea Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei mun. Sibiu si a Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei com. A, jud. V care au intocmit referatele de ancheta sociala la domiciliile partilor .

Analizand materialul probator administrat in cauza, Judecatoria retine urmatoarele:

Partile s-au casatorit la data de 06.12.1992, casatoria lor fiind inregistrata sub nr. 37 din acea data in comuna A, jud. V, conform certificatului de casatorie aflat la fila 6 in dosar.

Din relatia partilor a rezultat minorele  minorele A D E, nascuta la data de 1 iulie 1994 si A A, nascuta la data de 4 ianuarie 2001.

Partile au avut ultima  locuinta conjugala in sat B comuna A, jud. V.

Avand in vedere ca, partile si-au manifestat acordul privind desfacerea casatoriei lor si retinand ca, sunt realizate conditiile prevazute art. 38 alin. 1 C.Fam., astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 202/2010, privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, care prevede:”divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat de catre instanta judecatoreasca indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie”, in baza acestui text de lege coroborat cu art. 37 alin. 2 C.Fam. , astfel cum este modificat prin Legea nr. 202/2010 si care prevede :” Casatoria se poate desface prin divort. Divortul poate avea loc : a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti”, va admite cererea si va dispune desfacerea casatoriei prin acordul partilor, potrivit art. 613 indice 1 Cod. proc. civ .

Referitor la cererea de incredintare a minorelor  minorele A D E, si A A, din referatele de ancheta sociala realizate de Autoritatile Tutelare la domiciliile partilor rezulta ca minorele locuiesc impreuna cu reclamanta in mun. Sibiu, intr-un aprtament inchiriat, compus din doua camere si dependinte , bine mobilate si curat intretinute, reprezentand un mediu corespunzator pentru cresterea , ingrijirea si educarea minorelor.

Instanta, va avea in vedere  dispozitiile art. 613 indice 1 alin 4 Cod proc civila, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 202/2010 care prevede: “ la cererea sotilor, instanta va pronunta o hotarare cu privire la divort potrivit alin 3). Prin aceeasi hotarare, instanta se va pronunta, potrivit legii cu privire la numele pe care il va purta fiecare sot dupa desfacerea casatoriei si, cand este cazul, cu privire la incredintarea copiilor minori si contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor “, coroborate cu dispozitiile art. 38 alin 4 din C. Fam, modificate prin Lg. 202/2010, retinand interesul minorelor reglementat de art. 32 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, care statueaza ca minorul are dreptul de a fi crescut in conditii care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala, potrivit cu insusirile sale.

De asemenea, instanta apreciaza ca, in cauza sunt aplicabile prevederile art. 24 alin.1-2 din Legea nr. 272/2004, conform carora:

„(1) Copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia asupra oricarei probleme care il priveste.

(2) In orice procedura judiciara sau administrativa care il priveste copilul are dreptul de a fi ascultat...”.

 De asemenea, potrivit alineatului (4) al aceluiasi articol, „In toate cazurile prevazute la alin. (2), opiniile copilului ascultat vor fi luate in considerare si li se va acorda importanta cuvenita, in raport cu varsta si cu gradul de maturitate a copilului”.

Audiate in Camera de consiliu a instantei, minorele minorele A D E, si A A si-au exprimat optiunea de a fi incredintate mamei, spre crestere si educare.

Minorele au varsta de 17 si respectiv 10 ani, situatie care determina instanta sa aprecieze ca acestea au maturitatea necesara pentru a exprima o optiune ce poate fi luata in considerare.

Fata de intelegerea partilor si optiunea exprimata de catre minore , apreciind ca este in interesul acestora, se va dispune incredintarea catre reclamanta, spre crestere si educare, a minorelor minorele A D E, nascuta la data de 1 iulie 1994 si A A, nascuta la data de 4 ianuarie 2001.

In temeiul dispozitiilor art. 93 si 94 Cod familie instanta va obliga paratul sa contribuie la intretinerea minorelor  prin plata, lunar, a unei pensii de intretinere, in cuantum de 170 lei,  cate 85 lei pentru fiecare minora, calculata in functie de salariul minim pe economie - 670 lei, instituit prin H.G. nr. 1193/2010 (net: 510 lei), avand in vedere ca paratul nu realizeaza venituri din munca, incepand cu data introducerii prezentei actiuni, 16.05.2011 si pana la majoratul minorelor.

Cu privire la numele ce urmeaza a fi purtat de reclamanta dupa pronuntarea divortului , instanta constata ca partile s-au inteles ca reclamanta sa poarte si dupa divort numele dobandit prin casatorie, iar in baza art.40 C.fam. instanta va incuviinta acesta cerere.

Cererea a fost legal timbrata.

3 Septembrie 2011

3