Munca in folosul comunitatii

Sentinţă civilă 179 din 24.01.2012


INSTANTA

Pe rolul acestei instante s-a inregistrat, sub nr. X/02.06.2011, sesizarea Primarului mun. B, prin care  a solicitat instantei sa inlocuiasca sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, stabilita intimatei  M D  prin  sentinta  civila  nr. X din 22.10.2010 a Judecatoriei B, cu sanctiunea amenzii contraventionale.

In motivarea cererii, petentul a aratat ca intimat nu s-a prezentat la sediul Primariei pentru a fi luat in evidenta si pentru a executa sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii.

In drept au fost invocate dispozitiile art.21 din OG nr.55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii.

La sesizare au fost anexate adrese, mandat de executare, extras de pe sentinta civila, adresa de inaintare a acestui extras, proces verbal.

Cauza a fost suspendata pe perioada 13.09.2011- 10.01.2012, deoarece petentul nu a indicat adresa corecta a intimatei, astfel incat nu putea fi indeplini procedura de citare cu aceasta. Ulterior,din dovada de citare a rezultat ca intimata este in stare de detinere, iar in urma verificarilor efectuate de instanta la Administratia Nationala a Penitenciarelor, s-a constatat ca intimata se afla in penitenciarul Bacau.

Intimata, aflata in stare de arestare in alta cauza, a fost asistata de aparator din oficiu. Atat intimata, cat si aparatorul acesteia au aratat la termenul din 24.01.2012 ca sunt de acord cu inlocuirea sanctiunii  constand in prestarea unei activitati in folosul comunitatii, cu amenda.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, se retin urmatoarele:

Prin sentinta civila nr. X din 22.11.2010 a Judecatoriei B s-a admis cererea IPJ Vaslui si s-a dispus inlocuirea sanctiunii amenzii aplicata prin procesul  verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria AY nr. 0373978 din 07.05.2010, cu sanctiunea prestarii a 60 de ore  de munca  in  folosul  comunitatii.

Masura inlocuirii este prevazuta de art. 9 alin. 3 din O.G. 2/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit caruia, in situatia in care contravenientul nu a achitat amenda stabilita in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, instanta va fi sesizata cu inlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii.

Se  mai  retine ca intimata contravenienta nu s-a prezentat la sediul Primariei pentru executarea sanctiunii, desi a fost instiintata de Primarie prin mai multe adrese. Conform precizarilor acesteia, se afla in stare de detinere de circa 4 luni.

Conform art.17 din O.G. 2/2001, ,,(1) Primarul are obligatia sa aduca la indeplinire mandatul de executare.

(2) In executarea mandatului primarul stabileste de indata continutul activitatii ce urmeaza sa fie prestata de contravenient, conditiile in care acesta executa sanctiunea, precum si programul de lucru, incunostintand despre masurile luate unitatea la care se va presta activitatea.”

De asemenea, supravegherea executarii sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii se asigura de catre primarul localitatii sau de catre primarii sectoarelor municipiului Bucuresti, prin persoane imputernicite in acest sens, cu sprijinul unitatii de politie, in a caror raza teritoriala se executa sanctiunea (art.19 alin.1)

Potrivit art. 20 alin.1, contravenientul trebuie sa se prezinte de indata, dar nu mai tarziu de 3 zile de la primirea mandatului de executare, la primarul unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza isi are domiciliul sau resedinta, pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii.

Alin. 2 stabileste ca inceperea executarii sanctiunii constand in prestarea unei activitati in folosul comunitatii se face in cel mult 5 zile de la primirea mandatului de executare.

Alin.(3)- ,,Primarul are obligatia sa asigure evidenta sanctiunilor aplicate contravenientilor si a executarii sanctiunilor, in conditiile prezentei ordonante.”

Potrivit art.21 din OG nr. 55/2002, invocat de petent in cererea introductiva, ,,In cazul in care contravenientul, cu rea-vointa, nu se prezinta la primar pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii, se sustrage de la executarea sanctiunii dupa inceperea activitatii sau nu isi indeplineste indatoririle ce ii revin la locul de munca, judecatoria, la sesizarea primarului, a unitatii de politie sau a conducerii unitatii la care contravenientul avea obligatia sa se prezinte si sa presteze activitatea in folosul comunitatii, poate inlocui aceasta sanctiune cu sanctiunea amenzii”.

De retinut este ca acest act normativ reglementeaza o situatie in care poate fi aplicata sanctiunea constand prestarii unei activitati in folosul comunitatii si anume, atunci cand agentul constatator apreciaza ca sanctiunea amenzii este neindestulatoare, in raport cu gravitatea faptei, caz in care acesta incheie procesul-verbal de constatare a contraventiei si il inainteaza, in cel mult 48 de ore, instantei competente.

In speta, sanctiunea a fost deja transformata o data, din amenda in prestarea unei activitati in folosul comunitatii, iar prevederile art. 21 din OG nr. 55/2002 nu sunt aplicabile in cauza de fata.

Aceasta transformare a sanctiunii nu poate dura la nesfarsit si contravine fortei executorii a unei hotarari judecatoresti irevocabile ce constituie titlu executoriu potrivit legii,  expresie a statului de drept.

Se retine ca primarul mun. B nu a indeplinit intocmai obligatia legala prevazuta de art.17 din OG nr. 55/2002, limitandu-se la a instiinta prin adrese pe contravenient, mai ales in conditiile in care  intimata nu mai locuieste la adresa la care a fost instiintata, in prezent fiind si in stare de arest.

Totodata, acordul intimatei la inlocuire nu atrage aplicarea prevederilor art. 21 din OG nr. 55/2002.

Fata de considerentele de fapt si de drept expuse, instanta va respinge sesizarea primarului pentru inlocuirea sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii.

2

Domenii speta