Plangere contraventionala

Sentinţă civilă 691 din 13.03.2012


INSTANTA

Prin plangerea inregistrata pe rolul instantei la data de 21.10.2011, sub nr.x/189/2011, petentul T a contestat procesul verbal de  constatare si sanctionare a contraventiei  seria AP nr. 1860998 din data de 06.09.2011, intocmit de intimatul Inspectoratul de Politie al Judetului V (Politia M), solicitand anularea procesului verbal mentionat si restituirea cantitatii de 24.000 kg porumb boabe confiscate.

In motivarea in fapt a plangerii, petentul a aratat ca nu este vinovat de fapta retinuta in sarcina sa si pentru care a fost amendat. 

A depus la dosar procesul verbal contestat.

Plangerea este scutita de taxa judiciara de timbru, in baza prevederilor Legii nr.146/1997 si ale art. 36 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

Initial, plangerea a fost inregistrata la Judecatoria M sub nr. 642/264/07.09.2011 si trimisa ulterior pe cale administrativa la Judecatoria B, in urma desfiintarii Judecatoriei M, prin Legea nr. 148/2011.

Intimatul a formulat intampinare dupa inregistrarea cauzei pe rolul Judecatoriei B. Acesta a solicitat respingerea plangerii, cu motivarea ca petentul a transportat cantitatea de 24.000 kg de porumb boabe, fara a detine documente de provenienta,care trebuie sa insoteasca transportul. A mai aratat ca porumbul gasit era transportat in scop comercial.

Au fost administrate proba cu inscrisuri si testimoniala.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

La data de 06.09.2011 organul constatator IPJ V a intocmit petentului procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei  seria AP nr. 1860998, in care s-a retinut ca la acea data, la ora 18,30, in satul Igesti, com. Blagesti, contravenientul, ,,in calitate de delegat, a transportat cu autocamionul cu numarul de inmatriculare 70.GEO/nr. 71.GEO, condus de Bobeica Lica, cantitatea de 24.000 kg porumb boabe, fara a detine documente legale de provenienta prevazute de lege.” 

Fapta a fost incadrata in dispozitiile art. 14 lit. e din OUG nr.12/1990. Agentul constatator a aplicat pentru fapta retinuta sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 3.000 lei si masura complementara a ridicarii, in vederea confiscarii, a cantitatii de 24.000 kg porumb boabe.

Petentul a semnat PV de contraventie pentru luare la cunostinta si a mentionat ca ,,nu am cunoscut prevederile legale si nici documentele pe care trebuia sa le intocmesc”.

1. Verificand legalitatea procesului verbal contestat, potrivit dispozitiilor art. 34 din OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, instanta constata ca acesta este intocmit cu respectarea conditiilor impuse sub sanctiunea nulitatii absolute de art. 17 din acelasi act normativ.

2. Asupra starii de fapt.

Din probele administrate in cauza rezulta ca petentul a insotit, in calitate de delegat, transportul de porumb boabe, pe care le-a achizitionat de la producatori persoane fizice din diferite localitati, cumparatorii fiind alte persoane (socrul si fratele martorului Spinu Stelian. Este adevarat ca autocamionul nu a fost oprit in trafic de agentul constatator, ci a fost surprins in timp ce era incarcata marfa, in satul Igesti, com. Blagesti, insa marfa nu era insotita de documentele cerute de lege, iar petentul nu a putut prezenta aceste acte, la solicitarea organului de politie, intrucat nu il avea, facand rost de el si completandu-l in parte, abia dupa efectuarea controlului.

Astfel, potrivit art. 3 din OUG nr. 12/2006 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei pe filiera cerealelor si a produselor procesate din cereale:

,,(1) Producatorii agricoli de cereale trebuie sa pastreze productia destinata comercializarii numai in spatii de depozitare autorizate in conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

(2) Vanzarea cerealelor de catre producatorii agricoli, pe piata interna sau la export, se realizeaza pe baza contractelor de vanzare-cumparare incheiate si a facturilor fiscale, in cazul producatorilor agricoli persoane juridice, iar in cazul producatorilor agricoli persoane fizice, pe baza contractelor de vanzare-cumparare si a borderourilor de achizitii cu regim special personalizate prin imprimarea datelor de identificare pentru fiecare utilizator.

(3) Modelul formularelor borderourilor de achizitii cu regim special prevazute la alin. (2) si normele metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

(4) Fac exceptie de la prevederile alin. (2) vanzarile de cereale prin comertul cu amanuntul in unele zone publice, conform legii.”

Conform art.14 lit. e) din OUG nr. 12/2006, transportul in scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificatie, neinsotite de documentele prevazute de lege care sa justifice provenienta licita a acestora, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei, precum si confiscarea marfii si a mijlocului de transport marfa utilizat in acest scop, daca acesta apartine contravenientului sau daca nu exista contract legal de carausie.

Conform alin. 3,  constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) lit. a) - d) se fac de catre persoane imputernicite in acest scop de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, iar a celor prevazute la alin. (1) lit. e) se fac de catre Garda Financiara si personalul anume desemnat din cadrul Politiei Romane.”

Se mai retine ca a fost aplicata amenda in cuantumul minim prevazut de lege, deci a fost corect individualizata, fata de gravitatea faptei retinute.

Sustinerea petentului, conform careia cantitatile exacte deporumb boabe urmau sa fie inscrise dupace se termina incarcarea nu este intemeiata, deoarece el trebuia sa stabileasca prin cantarire, inainte de incarcarea marfii in camion, ce cantitati transporta si sa completeze conform legii, borderoul de achizitii cu regim special cu toate datele cuprinse in formularul respectiv.

Borderoul depus la fila 31 a fost completat dupa efectuarea controlului  si nu este completat cu toate datele prevazute.

Nici avizele de insotire a marfii nu sunt completate cu cantitatea de porumb ce a fost incarcata.

Pentru motivele de fapt si de drept mentionate mai sus, instanta constata ca plangerea este neintemeiata, urmand sa fie respinsa.

2