Fond Funciar

Sentinţă civilă 2279 din 04.09.2012


INSTANTA

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei B la data de 07.03.2012, sub nr. X/2012, reclamantul P M a chemat in judecata pe paratele Comisia locala G si Comisia judeteana V, ambele pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, solicitand emiterea titlului de proprietate si punerea in posesie cu terenul in suprafata de 500 mp, categoria curti-constructii si cu terenul in suprafata de 5000 mp, fost livada, situate in satul M, com. G, jud. V, precum si anularea partiala a titlului de proprietate necunoscut, care include acest teren, in sensul radierii suprafetei de 5000 mp care a apartinut autorilor sai.

In motivarea in fapt a cererii, reclamantul a aratat ca primul teren este aferent locuintei bunicilor sai, P G si S, care au transmis dreptul de proprietate fiilor P Gh. I si P Gh. G. Acestia din urma i-au donat lui, reclamantului, casa parinteasca, iar terenul aferent, in suprafata reala de 500 mp (fata de 250 mp, trecuti in contract), a trecut in proprietatea statului, conform art. 30 din Legea nr. 58/1974. A mai aratat ca a posedat acest teren in mod continuu si a achitat impozitul.

Reclamantul a mai aratat ca in spatele si in continuarea terenului de 500 mp, se afla un teren de 5000 mp, fosta livada, pe care s-a stabilit o persoana pe nume C C.

Cererea a fost motivata in drept la modul general, pe dispozitiile Legii nr. 18/1991.

A atasat pentru dovedirea cererii, copii de pe urmatoarele inscrisuri: adeverinta din data de 09.09.1991, titlu de proprietate nr. 1195/47667 din 26.09.1996, contract de donatie imobiliara, schita, certificat de mostenitor, certificate de producator agricol.

Paratele nu au formulat intampinare, dar Comisia com. G a depus note scrise prin adresa nr. 785 din 20.04.2012, in care a aratat ca reclamantul a formulat cerere pentru constituirea dreptului de proprietate conform Legii nr. 18/1991 si a fost inscris in anexa 2b, ca avand dreptul la suprafata de 0,5 ha. La data de 07.04.2011, membrii comisiei locale de fond funciar au mers la domiciliul reclamantului, pentru punerea in posesie cu aceasta suprafata, au efectuat masuratori, dar, fiinda acesta nu a fost prezent, nu s-a putut face punerea in posesie. Nici dupa instiintarea sa, prin adresa nr. 441 din 04.03.2011, reclamantul nu s-a prezentat pentru a semna procesul verbal de punere in posesie.

A atasat copii de pe adresa, contract de donatie, cerere, titluri de proprietate.

Au fost administrate proba cu inscrisuri, testimoniala si expertiza judiciara topografica.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarele:

I. Referitor la cererea de emitere a titlului de proprietate si punere in posesie cu suprafetele de 500 mp si 5000 mp, instanta retine ca este partial intemeiata, pentru urmatoarele considerente:

Cererea formulata de reclamant in baza Legii nr. 18/1991, pentru constituirea dreptului de proprietate a fost solutIata favorabil, propunerea Comisiei locale G de atribuire a suprafetei de 5000 mp fiind validata de Comisia judeteana V, prin Hotararea nr. 122 din data de 04.09.1991, fiindu-i emisa reclamantului adeverinta provizorie de proprietate din data de 09.09.1991 (fila 3) pentru suprafata de 5000 mp teren, conform anexei la hotarare.

Desi adeverinta face dovada proprietatii pana la emiterea titlului de proprietate, reclamantului nu i s-a emis nici pana in prezent un titlu, conform art. 8 alin.3, art. 12 alin.3 si art. 27 din Legea nr. 18/1991.

De asemenea, nu au fost respectate prevederile art. 27, conform carora punerea in posesie si eliberarea titlurilor de proprietate celor indreptatiti nu pot avea loc decat numai dupa ce s-au facut in teren delimitarile necesare pentru masuratori, stabilirea vecinatatilor pe temeiul schitei, amplasamentului stabilit si intocmirea documentelor constatatoare prealabile.

(2) In toate cazurile in care reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente, cu ocazia masuratorilor comisia locala ia act de recunoasterea reciproca a limitelor proprietatii de catre vecini, le consemneaza in documentele constatatoare, intocmind planurile parcelare si inainteaza documentatia comisiei judetene sau prefectului pentru validare si, respectiv, eliberarea titlurilor de proprietate.”

Abia in luna aprilie 2011, Comisia locala a incercat punerea in posesie, insa fara rezultat, aceasta motivand ca, dupa ce au fost efectuate masuratorile, reclamantul nu s-a prezentat lasediul Primariei sa semneze procesul verbal de punere in posesie.

 Intrucat procedura de constituire a dreptului de proprietate in materie se finalizeaza cu punerea in posesie asupra terenului la care este incdreptatit solicitantul si emiterea titlului de proprietate, instanta constata ca cererea reclmantului este intemeiata, insa numai in ceea ce priveste suprafata de 5000 mp, deoarece pentru aceasta suprafata a fost emisa Hotararea nr. 122 din 04.09.1991 a Comisiei judetene V de fond funciar, act necontestat de reclamant pana in prezent, conform art. 55-56 din Legea nr. 18/1991, iar din inscrisurile depuse (registrul posesorilor, certificate de producator agricol privind pe P Gh. I, tatal reclamantului, registrul agricol privind pe acelasi autor), coroborate cu declaratiile martorilor audiati, rezulta ca reclamantul este indreptatit sa primeasca suprafata de 5000 mp, aprobata de Comisia judeteana V de fond funciar, care cuprinde si terenul aferent casei de locuit donate.

Astfel, in registrul posesorilor, reclamantul figureaza cu suprafata de 1.920 ha, din care 71 mp curti-constructii si 1.849 mp arabil. In prezent, poseda suprafata de 1.886 mp intravilan si suprafata de 1.532 mp in extravilan, identificate de expertul topograf in anexa 1 la raport (fila 62).

El a solicitat in baza Legii nr. 18/1991 constituirea dreptului de proprietate (,,improprietarirea”), invocand faptul ca a lucrat la fosta Cooperativa Agricola de Productie si a fost membru cooperator. Nu a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate dupa bunic sau tata, acesta din urma fiind in viata in anul 1991 si solicitand el insusi reconstituirea dreptului de proprietate cu privire la terenul pe care l-a stapanit anterior cooperativizarii, dar si celdetinut de tatal sau, P G.

Astfel, tatal reclamantului avea, la data cooperativizarii o suprafata totala de 3,20 ha, din care 1000 mp categoria curti-constructii, 700 mp cu vita-de-vie si 1500 mp livada.

Tatalui reclamantului i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata de 1.165 mp teren intravilan, din care 562 mp categoria curti-constructii si 603 mp arabil. 

Conform precizarilor reclamantului, coroborate cu declaratiile martorilor audiati, terenul aferent casei donate era mai mare de 250 mp, respective aproximativ 500 mp, iar livada se afla in spatele casei. Insa, din raportul de expertiza si declaratiile martorilor audiati rezulta ca pentru fosta livada s-a reconstituit dreptul de proprietate tatalui reclamantului, P I.

Fata de cele retinute mai sus, reclamantul nu este indreptatit la  suprafata solicitata, de 5.500 mp, ci 5.000 mp, din care are in posesie doar suprafata de 3.418 mp.

Pentru motivele de fapt si de drept aratate, instanta va admite in parte acest capat de cerere si va obliga cele doua comisii parate sa procedeze la punerea in posesie a reclamantului cu toata suprafata validata si respective la emiterea titlul de proprietate pentru acest teren, in conformitate cu prevederile art. 8 alin.3, art. 12 alin.3 si art. 27 din Legea nr. 18/1991, precum si ale Regulamentului de aplicare a legii fondului funciar.

II. In ceea ce priveste al doilea capat de cerere, instantaconstata ca reclamantul nu a precizat ce titlu de proprietate vizeaza, aratand doar ca include suprafata de 500 mp teren revendicat.

Instanta mai retine ca, potrivit prevederilor art. III alin.1 din Legea nr. 169/1997, nulitatea in aceasta materie opereaza in cazul actelor emise cu incalcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000, in vigoare in momentul emiterii actului, indiferent daca ulterior emiterii acestuia, au intervenit modificari ale acelor dispozitii legale.  In acest text de lege sunt enumerate exhaustiv cazurile de nulitate absoluta:

,,(i) actele de reconstituire in favoarea unor persoane care nu au avut niciodata teren in proprietate predat la cooperativa agricola de productie sau la stat sau care nu au mostenit asemenea terenuri;

(ii) actele de reconstituire si constituire in favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale fostilor proprietari, solicitate de catre acestia, in termen legal, libere la data solicitarii, in baza Legii nr. 18/1991 pentru terenurile intravilane, a Legii nr. 1/2000 si a prezentei legi, precum si actele de constituire pe terenuri scoase din domeniul public in acest scop;

(iii) actele de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate in favoarea altor persoane asupra terenurilor proprietarilor care nu au fost inscrisi in cooperativa agricola de productie, nu au predat terenurile statului sau acestea nu au fost preluate de stat prin acte translative de proprietate;

(iv) actele de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate emise dupa eliberarea titlului de proprietate fostului proprietar pe vechiul amplasament, transcris in registrele de transcriptiuni si inscriptiuni sau, dupa caz, intabulat in cartea funciara, precum si actele de instrainare efectuate in baza lor;

(v) actele de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate in masura in care au depasit limitele de suprafata stabilite de art. 24 alin. (1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991;

(vi) actele de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor terenuri forestiere pentru persoanele care nu au detinut anterior in proprietate astfel de terenuri.”

Reclamantul nu a indicat nici motivele de fapt si de drept pentru care solicita anularea unui titlu neindividualizat.

Din raportul de expertiza intocmit in cauza rezulta ca pe terenul din spatele casei reclamantului nu s-au emis titluri de proprietate.

Fata de cele retinute mai sus, instanta va respinge aceasta cerere ca neintemeiata.

5

Domenii speta