Succesiune

Sentinţă civilă 991 din 10.04.2013


INSTANTA

La data de 10 decembrie 2012, cu nr.x a fost inregistrata la instanta, actiunea prin care reclamantele I I si I I au solicitat in contradictoriu cu paratii: I I, I I, I I, I I, I I, I I I pronuntarea unei hotarari prin care, sa se dispuna dezbaterea succesiunii defunctilor: I I, decedata la data de 25 septembrie 1994 si I I, decedat la data de 15 iulie 2005, stabilind masa succesorala, mostenitorii si cotele, sa se dispuna iesireadin indiviziune a partilor, prin atribuirea directa a bunurilor imobile, cu cheltuieli de judecata.

In motivarea actiunii, reclamantele au sustinut ca ele si paratii I I, I I, I I, I I, I I, sunt fiicele, respectiv fiii defunctilor I I si I I, ca parata I I I, este nepoata de fiica predecedata, ca masa succesorala ramasa de pe urma defunctei I I, decedata la data de 25 septembrie 1994, cuprinde: suprafata de 2 ha si 700 m.p. cuprinsa in titlu de proprietate nr.I/47881 emis pe numele defunctei, mostenitori fiind:I I, cu cota de ?, in calitate de sot supravietuitor,ele, reclamantele si paratii I I, I I, I I, I I, I I, fiicele si fiiidefunctului, cu cotele de cate 3/32, dar si parata I I I, nepoata de fiica, care va culege partea mamei sale decedate I I, respectiv cota de 3/32, ca masa succesorala ramasa de pe urma defunctului I I, decedat la data de 15 iulie 2005, cuprinde cota de ? din terenul in suprafata de 2 ha si 700 m.p. situat in extravilanul com.I, jud.I,mentIat in titlul de proprietate nr.I/47881 emis la data de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor I, mostenire de la defunctul sau sot, dar si din terenul in suprafata de 2 ha si 3800 m.p. situat extravilanul satului I lui I, com.I, jud.I, mentIat in titlu de proprietate nr.I/49059 emis la data de 23 decembrie 2002 Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor I emis pe numele defunctului, iar ca mostenitori ele, reclamantele si paratii I I, I I, I I, I I, I I, fiicele si fiul defunctului, cu cotele de cate 1/8, dar si parata I I I, nepoata de fiica, care va culege partea mamei sale decedate I I, respectiv cota de 1/8, urmand ca la iesirea din indiviziune sa le fie lor atribuita in proprietate,suprafata de 1 ha, tarlaua 21, parcela 363/1 din titlu de proprietate in care titular este I I si suprafata de 5000 m.p., tarlaua 20, parcela 332/22 din acelasi titlu, iar celorlalti mostenitori suprafetele pe care le au in posesie.

In drept s-au invocat disp.Legii nr.319/1944, art. 644 si urm. Cod civil, art. 728 si urm. Cod civil.

Prezenti in instanta, paratii I I, I I si I I au precizat ca sunt de acord cu actiunea reclamantelor insa atribuirea in natura sa se faca in cote egale.

Desi legal citati, paratii I I si I I, I I I nu s-au prezentat in instanta si nu au indeplinit alte acte de procedura..

In prezenta cauza s-a adminsitrat proba cu inscrisuri, expertiza tehnica de specialitate, respectiv, expertiza topografica, expert tehnic I I I.

Din analiza probatoriului administrat in cauza, instanta retine ca la data de 25 septembrie 1994 a decedat I I, cu ultimul domiciliu in com. I, judetul I, ca la data decesului era casatorit cu I I, cu care a avut opt copii: reclamantele I I si I I, paratii: I I, I I, I I, I I, I I,dar si pe I I, postdecedata defunctului la data de 3 octombrie 1996, mostenitoare citata in cauza fiind fiica acesteia I I I.

Prin Incheierea nr. 11740 din 6 decembrie 2012 privind verificarile efectuate in evidentele succesorale ale Camerei Notarilor Publici si ale Uniunii NatIale a Notarilor Publici din Romania, emisa de biroul notarului public I din I, s-a constatat ca in urma decesului defunctei I I nu s-a deschis procedura succesorala, nu s-au gasit inregistrate testamente/acte juridice de revocare/modificare a testamentelor, nu s-au gasit inregistrate declaratii privind optiunea.

Articolul 91 dinLegea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, prevede ca „Mostenirile deschise inainte de intrarea in vigoare a Codului civil sunt supuse legii in vigoare la data deschiderii mostenirii”.

Mostenirea ramasa in urma defunctei I I s-a deschis la data de 25 septembrie 1994, data la care acesta a decedat, astfel ca mostenirea ramasa in urma defunctului va fi analizata in temeiul prevederilor Codului civil din 1864.

Ca urmare, potrivit art. 1 lit. a din Legea nr. 319/1944 si art. 669 din vechiul Cod civil (din 1864), se va stabili ca mostenitorii legali ai defunctei I Isunt: I I in calitate de sot supravietuitor, cu cota de ? din masa succesorala, reclamantele I I si I I in calitate de fiice, paratii: I I, I I, I I, I I, I I precum si I I, in calitate de fiica, postdecedata defunctului la data de 3 octombrie 1996, citata in cauza in calitate de mostenitoarefiind parata I I I, fiecare cu cote egale de cate 3/32.

Partile nu si-au contestat calitatea de mostenitori si din ansamblul probatoriu rezulta ca au facutacte de acceptare tacita a mostenirii.

In ce priveste masa succesorala ramasa de pe urma acestei defuncteaceasta include terenul in suprafata de 2 ha si 700 m.p. situat in extravilanul satului I lui I, com.I, jud.I,mentIat in titlul de proprietate nr.I/47881 emis la data de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor I emis pe numele ei .

La datade 15 iulie 2005, a decedat I I, cu ultimul domiciliu in com.I , jud.V, mostenire ce urmeaza a fi analizata in temeiul acelorasi dispozitii legale.

Prin Incheierea nr.11741 din 6 decembrie 2012 privind verificarile efectuate in evidentele succesorale ale Camerei Notarilor Publici si ale Uniunii NatIale a Notarilor Publici din Romania, emisa de biroul notarului public I, s-a constatat ca in urma decesului defunctului I I nu s-a deschis procedura succesorala, nu s-au gasit inregistrate testamente/acte juridice de revocare/modificare a testamentelor, nu s-au gasit inregistrate declaratii privind optiunea succesorala in evidentele Camerei Notarilor Publici.

Ca urmare, potrivit art.975 din Cod civil, Legea nr.287/2009, se va stabili ca mostenitorii legali acceptanti ai defunctului I I sunt: reclamantele I I si I I in calitate de fiice, paratii: I I, I I, I I, I I, I I precum si I I I, nepoata de fiica, predecedata defunctului la data de 3 octombrie 1996, , fiecare cu cote egale de cate 1/8 pentrumasa succesorala ce cuprinde cota de ? din terenul in suprafata de 2 ha si 700 m.p. situat in extravilanul satului I lui I, com.I, jud.I,mentIat in titlul de proprietate nr.I/47881 emis la data de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor I,mostenire a defunctului de pe urma sotiei si din terenul in suprafata de 2 ha si 3800 m.p. situat in extravilanulsatului I lui I, com.I, jud.I, mentIat in titlul de proprietate nr.285/49059 emis la data de 23 decembrie 2002 Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor I emis pe numele defunctului I I La stabilirea valorii masei succesoraleva fi avuta in vedere valoarea stabilita deexpert in suma de 13232 lei, raport de expertiza apreciat ca util si concludent, conform art. 201 Cod procedura civila,urmand sa fie retinut in solutIarea cauzei.

Fata de cele retinute,instanta urmaza sa admita actiunea dezbatere succesiuni succesive ramase de pe urma defunctilor I I si I I, sa stabileasca masa succesorala ramasa de pe urma defunctilor,mostenitorii, cotele in baza textelor de lege sus invocate

Dupa stabilirea cotei valorice cuvenita fiecarui mostenitor, instanta urmeaza sa dispuna iesirea din indiviziune conform lotizarii propuse de expert.

Avand in vedere disp. art. 673 indice 10 alin.4 Cod procedura civila, instanta urmeaza sa atribuie reclamantelor si paratilor, loturile individualizate de expert, respectiv lotul nr.1 reclamantelor, lotul nr.2 paratului I I, lotul nr.3, paratului I I, lotul nr.4, paratei I I, lotul nr.5, paratei I I, lotul nr.6, paratei I I si lotul nr.7,paratei I I I, loturi de valori egale.

In cauza reclamanta I I a efectuat cheltuieli de judecata in suma de 4079.4 lei, din care reclamanta I I si fiecare parat urmeaza sa suporte suma de 509,925 lei, raportat cotei de 1/8 ce li se cuvine, acestia urmand a fi obligati in baza art.276, 277 Cod procedura civila la plata acestei sume catre reclamanta.

Actiunea a fost legal timbrata.

2