Instanta de tutela, noul cod civil, autorizare act de dispozitie minor coproprietar cu mama reprezentant legal

Sentinţă civilă 32525/2011 din 28.11.2011


Instanta de tutela, noul cod civil, autorizare act de dispozitie minor coproprietar cu mama reprezentant legal

 In fapt,  potrivit certificatului de mostenitor nr. x/08.10.2009  emis de BNP vv, autoturismul marca Nissan a revenit In cota de 3/16 minorei CA, CNP x,  o alta cota de 3/16 surorii majore iar diferenta de 10/16 mamei petenta BC.

Potrivit referatului de ancheta psihosociala atasat la dosarul cauzei autoturismul In speta nu mai este utilizat si Instrainarea acestuia este necesara Intrucat cheltuielile familiei se afla In continua crestere iar resursele financiare de care aceasta dispune lunar nu permit acoperirea tuturor nevoilor.

 Prin acelasi referat de ancheta sociala se atesta ca s-a procedat, conform art. 264 NCC si la ascultarea minorei de peste 10 ani , care a aratat ca Intelege situatia financiara prin care trece familia  si si-a exprimat consimtamantul pentru Instrainarea autoturismului.

 In drept, potrivit art. 502 NCC potrivit cu care drepturile si Indatoririle parintilor  cu privire la bunurile copilului sunt aceleasi cu cele ale tutorelui, dispozitiile referitoare la tutela fiind aplicabile In mod corespunzator.

Potrivit  art. 43 NCC  minorul care nu a Implinit varsta de 14 ani nu are capacitate de exercitiu si pentru acesta actele juridice se Incheie de reprezentantul legal.

 Potrivit art. 144 NCC actele de Instrainare, ca acte de dispozitie,  se fac de catre tutore, parintele avand accelasi regim juridic conform dispozitiilor legale precitate, cu autorizarea instantei de tutela.

Pe de alta parte sub aspectul criteriilor de apreciere ale instantei de tutela pentru autorizarea actelor de dispozitie, potrivit, art.145 NCC instanta de tutela acorda tutorelui autorizarea numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neIndoielnic pentru minor. Sub aspectul efectelor sau limitelor autorizarii acelasi text de lege prevede ca autorizarea se da pentru fiecare act In parte, In caz de vanzare autorizarea va arata daca vanzarea se va face prin acordul partilor,prin licitatie publica sau In alt mod si instanta va putea indica tutorelui modul cum se Intrebuinteaza sumele de bani astfel obtinute.

In speta se constata ca minora CA este lipsita de capacitate de exercitiu iar mama sa BC ca unic  reprezentant legal, asimilat de lege tutorelui In ce priveslte exercitiul drepturilor asupra bunurilor minorului,  doreste sa Instraineze un bun  aflat In cota de 3/16  In proprietatea minorei.  Prin urmare pentru actul de Instrainare este necesara autorizarea instantei iar In speta raportat la circumstantele de fapt retinute In referatul de ancheta psihosociala  vanzarea autoturismului, neutilizat de minora, este necesara Intrucat cheltuielile familiei se afla In continua crestere iar resursele financiare de care aceasta dispune lunar nu permit acoperirea tuturor nevoilor.  Prin urmare este Indeplinita ipoteza prevazuta de art. 145 alin.1 teza 1 NCC, respectiv actul de Instrainare raspunde unei nevoi.

 Pentru aceste considerente de fapt si de drept se va autoriza vanzarea de catre petenta, ca reprezentant legal,  a cotei parti de 3/16 din autoturismului marca Nissan, cota aflata In proprietatea minorei, potrivit Certificatului de Mostenitor nr.35/10.08.2009.

Vanzarea se va face potrivit acordului partilor iar sumele obtinute vor fi destinate acoperirii cheltuielilor familiei.