Reintegrarea în familia mamei a minorului

Sentinţă civilă 3836 din 06.11.2011


R O M Â N I A

TRIBUNALUL TULCEA

SECTIA CIVILA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SENTINŢA CIVILĂ NR. 3836

Şedinţa publică de la 06 octombrie  2011 . V.

Ministerul Public reprezentat prin

Procuror : D. B.

S-a luat în examinare cererea formulată în temeiul Legii nr. 272/2004 de către reclamanta DIRECŢIA GENERALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI PROTECŢIA COPILULUI, cu sediul în Tulcea, având ca obiect reintegrarea în familia mamei a minorului P F-M. născut la data de 23.07.2000, în Tulcea, fiica lui P.S. şi a lui P.I.,  în contradictoriu cu pârâta P.I., cu domiciliul legal în com. M.

La apelul nominal, făcut în şedinţă publică, s-a prezentat reclamanta, prin consilier juridic I.E.E, pârâta P.I. şi minorul P F M.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează că, acţiunea este scutită de plata taxei de timbru şi a timbrului judiciar.

În baza art. 24 din Legea nr. 272/2004 s-a procedat la audierea minorului, cele declarate de acesta fiind consemnate în procesul-verbal ataşat la dosarul cauzei.

Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat pentru completarea cercetării judecătoreşti, instanţa constată dosarul în stare de judecată şi acordă cuvântul părţii prezente în  fond pentru dezbateri.

Reprezentantul reclamantei, având cuvântul pe fond pentru dezbateri, solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată în sensul reintegrării minorului P. F. M. în familia mamei.

Pârâta având cuvântul în fond pentru dezbateri solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată, în sensul reintegrării minorului  în familia sa.

Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul în fond, faţă de cele precizate în cerere şi de actele depuse la dosar, pune concluzii de admitere a acţiunii aşa cum a fost formulată, cu toate consecinţele ce decurg din aceasta.

Văzând că nu mai sunt motive de amânare a cauzei instanţa în temeiul art.150 Cod procedură civilă declară dezbaterile închise şi lasă cauza în pronunţare.

T R I B U N A L U L,

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe şi înregistrată sub nr.3682/88/2011 reclamanta Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Tulcea a solicitat reintegrarea în familia mamei a minorului P. F. - M., născuta la data de 23.07.2000, în mun., fiica lui P.S., cu domiciliul legal în com. D., şi a lui P.I., cu domiciliul legal în com. M., jud. Tulcea.

În motivare, reclamanta a arătat că, minorul provine dintr-o familie legal constituită, având ca tată biologic pe numitul C. C., cu care mama sa a avut o relaţie de concubinaj dinainte de a se naşte M. 

S-a mai arătat că la data de 07.11.2000 mama s-a prezentat la sediul D.G.A.S.P.C. Tulcea, împreună cu minorul, pentru a solicita o măsură de protecţie deoarece nu este primită în familie cu copilul trăind din mila unei doamne care a ajutat-o material şi financiar o perioadă de timp.

Astfel, potrivit Dispoziţiei nr. 237/06.11.2000 minorul a fost internat la Centrul de Copii Distrofici şi Probleme Neuromotorii Tulcea.

Mai precizează reclamanta că, la solicitarea mamei s-a încercat reintegrarea minorului în familia naturală, însă nu fost posibil datorită problemelor create de concubinul acesteia  şi în cele din urmă copilul a fost din nou instituţionalizat  - plasament în regim de urgenţă la Complexul de Servicii Sociale  Tulcea – Centrul de plasament „ Cocori ”, conform Dispoziţiei nr. 256/30.04.2004, iar prin HC nr. 910/30.08.2004, minorul este externat din Centrul de Plasament „ Cocorii ”  şi plasat la asistent maternal profesionist O. V – F, unde se află şi în prezent cu sora sa  P. B. - I. şi beneficiază de un climat corespunzător, de atenţie şi îngrijire corespunzătoare vârstei.

De asemenea, mai precizează reclamanta că în luna iulie 2010 mama minorei s-a stabilit în com. M, localitatea de domiciliu a asistentului maternal O. V. – F. şi a copiilor, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului la familia O. ajutând la treburile gospodăreşti, astfel fiind mai aproape de copii săi, stabilindu-se relaţii afective cu aceştia, motiv pentru care a şi solicitat reintegrarea copiilor în familie.

 În drept, reclamanta şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art.30 alin. 1, art. 68 şi art. 69 din legea nr. 272/2004.

În dovedire reclamanta a depus la dosar o serie de înscrisuri reprezentând raport referitor la ancheta psihosocială a copilului, plan individualizat de protecţie, ancheta socială D.G.A.SP.C. Tulcea, raport după discuţii, ancheta socială com. M, jud. Tulcea, caracterizare, recomandare, cererea solicitantului, adeverinţă medicală, cazier judiciar, raport după vizită, raport de evaluare trimestrială a nevoilor şi SC nr. 1279/11.07.2005.

Examinând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine că, minorul provine dintr-o familie legal constituită, având ca tată biologic pe numitul C. C., cu care mama sa a avut o relaţie de concubinaj dinainte de a se naşte M. De reţinut că la data de 07.11.2000 mama s-a prezentat la sediul D.G.A.S.P.C. Tulcea, împreună cu minorul, pentru a solicita o măsură de protecţie deoarece nu este primită în familie cu copilul trăind din mila unei doamne care a ajutat-o material şi financiar o perioadă de timp.

Astfel, potrivit Dispoziţiei nr. 237/06.11.2000 minorul a fost internat la Centrul de Copii Distrofici şi Probleme Neuromotorii Tulcea.

Potrivit celor precizate de reclamantă, s-a reţinut că la solicitarea mamei s-a încercat reintegrarea minorului în familia naturală, însă nu a fost posibil datorită problemelor create de concubinul acesteia  şi în cele din urmă copilul a fost din nou instituţionalizat  - plasament în regim de urgenţă la Complexul de Servicii Sociale  Tulcea – Centrul de plasament „ Cocori ”, conform Dispoziţiei nr. 256/30.04.2004, iar prin HC nr. 910/30.08.2004, minorul este externat din Centrul de Plasament „ Cocorii ”  şi plasat la asistent maternal profesionist O. V. – F., unde se află şi în prezent cu sora sa  P.B. - I. şi beneficiază de un climat corespunzător, de atenţie şi îngrijire corespunzătoare vârstei.

Despre mama minorului de reţine  că în luna iulie 2010, aceasta s-a stabilit în com. M., localitatea de domiciliu a asistentului maternal O.V.F. şi a copiilor, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului la familia O ajutând la treburile gospodăreşti, astfel fiind mai aproape de copii săi, stabilindu-se relaţii afective cu aceştia, motiv pentru care a şi solicitat reintegrarea copiilor în familie.

Astfel, potrivit art. 30 alin. 1 din Legea nr. 272/2004, copilul are dreptul să crească alături de părinţii săi.

 Văzând şi dispoziţiile art. 68 şi art. 69 din Legea nr.272/2004, potrivit cărora împrejurările care au stat la baza stabilirii măsurilor de protecţie specială, dispuse de comisia pentru protecţia copilului sau de instanţa judecătorească, trebuie verificate trimestrial de către direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului.  În cazul în care împrejurările prevăzute la alin. (1) s-au modificat, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului este obligată să sesizeze de îndată comisia pentru protecţia copilului sau, după caz, instanţa judecătorească, în vederea modificării sau, după caz, a încetării măsurii.

În situaţia în care se constată, pe baza acestui raport, necesitatea modificării sau, după caz, a încetării măsurii, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului să sesizeze de îndată comisia pentru protecţia copilului sau, după caz, instanţa judecătorească.

Având în vederea situaţia prezentată, instanţa urmează a dispune reintegrarea în familia mamei a minorului P F-M.  născut la data de 23.07.2000, în Tulcea, fiul lui P.S., cu domiciliul legal în com. D, jud. Tulcea  şi a lui P.I. cu domiciliul legal în com. M., jud. Tulcea.

În temeiul art. 66 alin. 2 din Legea nr. 272/2004, va dispune ca drepturile şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti, delegate către preşedintele Consiliului judeţean Tulcea, să revină mamei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea formulată de reclamanta DIRECŢIA GENERALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI PROTECŢIA COPILULUI, cu sediul în Tulcea, având ca obiect reintegrarea în familia mamei a minorului P F-M. născut la data de 23.07.2000, în Tulcea, fiica lui P.S. şi a lui P.I.,  în contradictoriu cu pârâta P.I., cu domiciliul legal în com. M.,  jud. Tulcea.

În temeiul art. 30 alin. 1, art. 68 şi art. 69  din Legea nr.272/2004

Dispune reintegrarea în familia mamei a minorului P F-M.  născut la data de 23.07.2000, în Tulcea, fiul lui P.S., cu domiciliul legal în com. Dăieni, jud. Tulcea şi a lui P.I., cu domiciliul legal în com. M., jud. Tulcea.

În temeiul art. 66 alin. 2 din Legea nr. 272/2004,

Dispune ca drepturile şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti, delegate către preşedintele Consiliului judeţean Tulcea, să revină mamei.

Definitivă şi executorie.

Cu recurs în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 06 octombrie  2011.

 Preşedinte, Grefier,

V.A. B. F. V.

Red. Jud. VA./14.10.2011

Tehnored.Gref. BFV./14.10.2011/5 ex.

Com. 3 ex.

Dosar nr. 3682/88/2011

R O M Â N I A

TRIBUNALUL TULCEA

PROCES – VERBAL

Întocmit azi  06 octombrie 2011

Noi, completul de judecată compus din : Preşedinte - V.A. – judecător şi grefier B. F. V., în şedinţa camerei de consiliu din 06 octombrie 2011, am procedat la audierea minorului P F-M. născut la 23.07.2000, în Tulcea.

Fiind întrebat, minorul precizează că doreşte să revină în familia mamei, pentru a fi  alături de aceasta precum şi de sora sa.

Drept pentru care am încheiat prezentul proces-verbal, într-un singur exemplar, care se ataşează la dosarul cauzei nr. 3682/88/2011, ce are ca obiect reintegrare în familie.