Angajarea răspunderii conform art. 138 din Legea 85/2006.

Sentinţă civilă 3845 din 07.11.2011


R O M Â N I A

TRIBUNALUL TULCEA

SECTIA CIVILA, COMERCIALA SI CONTENCIOS ADMINISTRATIV

SENTINŢA CIVILĂ NR. 3845/2011

Şedinţa publică de la 07 octombrie 2011

Pe rol judecarea cauzei Faliment formulată de reclamant C.C. I. S.P.R.L., cu sediul în Constanţa,  în calitate de lichidator al S.C. N. – N. S.R.L., cu sediul în loc.C., jud. Tulcea în contradictoriu cu pârâtul B.D.V., domiciliat în Galaţi, având ca obiect angajarea răspunderii conform art. 138 din Legea 85/2006.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile.

     Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează că reclamantul a înaintat prin fax la dosar o adresă prin care arată că se află în imposibilitatea de a întocmi analiza financiară a documentelor contabile ale debitoarei pentru anii 2008-2009, întrucât nu se află în posesia documentelor financiar-contabile ale debitoarei, după care:

Instanţa constată dosarul în stare de judecată şi lasă cauza în pronunţare.

     

JUDECĂTORUL-SINDIC:

 

Prin cererea înregistrată la Tribunalul Tulcea sub nr. 2085/88/2011, reclamantul C.C. I. S.P.R.L., în calitate de lichidator al S.C. N. - N. S.R.L., cu sediul în loc. Carcaliu, jud. Tulcea, a solicitat atragerea răspunderii patrimoniale a pârâtului B.D.V., respectiv plata de către acesta a pasivului societăţii, în cuantum de 653.811,41 lei.

În motivare, s-a arătat că, din analiza datelor înscrise în situaţiile financiare încheiate pentru anii 2005-2007, a rezultat că, la finele anului 2007, societatea deţinea in patrimoniu active imobilizate in cuantum de 111.475 lei. Totodată, s-a arătat că, în perioada 2005-2007, societatea a desfăşurat o activitate neprofitabilă, înregistrandu-se o pierdere netă cumulată în sumă de 18.121 lei.

A mai susţinut reclamantul că a identificat  un management defectuos privind continuarea activităţii neprofitabile si un management defectuos privind recuperarea creanţelor şi achitarea la termenele şi în cuantumurile stabilite a datoriilor societăţii.

De asemenea, s-a mai susţinut că, la finele anului 2007 societatea avea înregistrate in contabilitate disponibil in casa si conturi suma de 20.903 lei, precum si stocuri de marfa in suma de 3.082 lei, care nu au fost predate lichidatorului judiciar.

În concluzie, reclamantul a solicitat admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată, întrucât de la data deschiderii procedurii nu i-a fost predat nici un bun si nici nu a identificat disponibil in conturi, in cauza fiind îndeplinite condiiile de antrenare a răspunderii in temeiul disp. art.138 alin.l lit.a) si e) din Legea nr. 85/2006.

În drept, au fost invocate prevederile art. 138 alin. (1) lit. a) şi e) din Lg. 85/2006.

Judecătorul-sindic a dispus ataşarea în copie la dosar a sentinţelor privind deschiderea procedurii debitoarei, a tabelelor de creanţe şi a raportului asupra cauzelor care au condus la insolvenţă.

Analizând cauza, în raport de probatoriul administrat, judecătorul-sindic reţine următoarele:

Prin sentinţa civilă nr. 1611/11.06.2010, Tribunalul Tulcea a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă în formă generală faţă de debitoarea S.C. N.-N. S.R.L. C., jud. Tulcea, iar prin sentinţa civilă nr. 213/21.01.2011, s-a dispus intrarea societăţii debitoare în procedura falimentului, fiind desemnat în calitate de lichidator C.C. I. SPRL Constanţa.

Din analiza raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă, rezultă că, în perioada 2005-2007, societatea a desfăşurat o activitate neprofitabilă înregistrând o pierdere netă cumulată în sumă de 18.121 lei. Administratorul judiciar a identificat un management defectuos privind continuarea acestei activităţi şi o manifestare similară în ceea ce priveşte recuperarea creanţelor şi achitarea la termenele şi în cuantumurile stabilite a datoriilor societăţii.

În cuprinsul aceluiaşi raport s-a mai arătat şi că, la sfârşitul anului 2007, societatea avea înregistrate în contabilitate disponibil în casă şi conturi suma de 20.903 lei, precum şi stocuri de marfă în sumă de 3082 lei, însă, la data deschiderii procedurii insolvenţei, nu s-a identificat nici un fel de disponibil în conturi şi, până în prezent, nu a fost predat nici un bun.

La termenul de judecată din data de 07 octombrie 2011, lichidatorul judiciar a precizat în scris că, întrucât nu i s-a predat de către pârât, documentaţia financiar-contabilă şi, întrucât ultima situaţie financiară depusă de debitoare la organul fiscal datează din anul 2007, s-a aflat în imposibilitate de a întocmi analiza financiară a contabilităţii debitoarei pentru anii 2008-2009.

Potrivit art. 138 alin. 1 lit. a din Legea nr. 85/2006 judecătorul sindic poate dispune  ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, dacă au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane, iar potrivit art. 138 alin. 1 lit. e din acelaşi act normativ răspunderea menţionată poate fi angajată şi în cazul deturnării sau ascunderii unei părţi din activul persoanei juridice sau măririi în mod fictiv a pasivului acesteia.

În cauză, faptele pârâtului de a abandona activitatea societăţii, de a nu preda sumele de bani şi bunurile aflate în patrimoniul societăţii la momentul încetării activităţii, şi de a le folosi în interes personal, întrunesc în drept elementele constitutive ale răspunderii patrimoniale prevăzute de textele de lege mai sus menţionate.

Totodată, fapta aceluiaşi pârât de a nu întocmi documentaţia financiar-fiscală privind activitatea sau lipsa de activitate a societăţii în perioada 2007-2010, nedepunerea cel puţin a unei declaraţii de inactivitate la organul fiscal competent, întruneşte în drept elementele constitutive ale răspunderii patrimoniale prevăzută de art. 138 alin. (1) lit. d) din Lg. 85/2006.

Între aceste fapte şi prejudiciul produs creditorilor există o legătură evidentă de cauzalitate atâta timp cât debitoarea nu îşi poate plăti debitele acumulate inclusiv prin scurgerea dobânzilor şi penalităţilor.

Conform tabelului definitiv al creditorilor rezultă o valoare totală a creanţelor de 653.811,41 lei, sumă până la concurenţa căreia pârâtul va fi obligat să suporte pasivul neacoperit al debitoarei.

Având în vedere toate aceste considerente, precum şi dispoziţiile legale mai sus invocate, urmează ca instanţa să admită cererea formulată de lichidator.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea formulată de reclamant C.C. I. S.P.R.L., cu sediul în Constanţa,  în calitate de lichidator al S.C. NAT - NAT S.R.L., cu sediul în loc. C, jud. Tulcea în contradictoriu cu pârâtul B.D.V., domiciliat în Galaţi, având ca obiect angajarea răspunderii conform art. 138 din Legea 85/2006. 

Obligă pârâtul să suporte pasivul neacoperit al debitoarei până la concurenţa sumei de 653.811,41 lei, reprezentând valoarea totală a creanţelor nerecuperate.

Definitivă şi executorie.

Cu recurs în 7 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică de la 07 octombrie 2011.