Obligaţia de a face

Sentinţă civilă 2537 din 07.06.2012


R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL

Sentinţa Nr. 2537/2012

Şedinţa publică de la 07 Iunie 2012

Pe rol judecarea acţiunii promovată de reclamantul B.A. în contradictoriu cu pârâta I.P., având ca obiect anulare act administrativ.

Procedura completă din ziua dezbaterilor.

Mersul dezbaterilor şi concluziile părţilor au fost consemnate în încheierea de şedinţă din data de 01.06.2012, când, având nevoie de timp pentru a delibera, instanţa a amânat pronunţarea la data de 07.06.2012, încheiere ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.

TRIBUNALUL

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele;

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal la data de 10.02.2012 sub nr. ….., reclamantul B.A. a chemat în judecată pârâta I.P., solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâtei la anularea actului administrativ - necomunicat - în baza căruia s-a anulat înmatricularea autoturismului proprietatea personală, marca …., cu numărul de înmatriculare ……, cu consecinţa radierii din circulaţie, anularea radierii din circulaţie a autoturismului respectiv şi la reînmatricularea acestuia, precum şi la plata  cheltuielilor de judecată.

A menţionat reclamantul că a îndeplinit procedura administrativă prealabilă conform  art. 7 din Legea Nr. 554/ 2004 modificată, fără a primi nici un  răspuns din partea pârâtei.

A arătat că prin actul administrativ respectiv s-a dispus în mod ilegal radierea din circulaţie a autoturismului, astfel că i s-a îngrădit dreptul de a folosi un bun proprietatea sa, în speţa de faţă autoturismul respectiv.

A considerat că în mod eronat, i s-a luat dreptul de a folosi un bun proprietate personală, în condiţiile în care a fost cumpărător de bună credinţă.

De asemenea, a învederat faptul că, din punctul său de vedere, speţa de faţă nu se încadrează în nici una din situaţiile prevăzute de OUG 195/2002, republicată, referitoare la radierea din circulaţie a unui autoturism, mai mult de atât, această radiere s-a făcut şi cu aplicarea eronată a prevederilor art. 16 din OUG 195/2002.

A arătat că pentru a se dispune anularea înmatriculării autoturismului era necesar să se constate că au fost încălcate normele legale referitoare la această operaţiune, ori în cauză, simpla afirmaţie făcută de către Registrul Auto Român, în sensul că, documentele prezentate la înmatricularea autoturismului, în speţă, cartea de identitate a autovehiculului nu a fost confirmată de acesta, nu era suficientă pentru aplicarea dispoziţiilor art.16 din OUG.195/2002.

A precizat că în acest context a devenit evident faptul că, nefiind pronunţată o soluţie printr-o hotărâre judecătorească asupra valabilităţii şi veridicităţii cărţii de identitate a vehiculului, acesta produce efecte şi deci nefiind anulată, măsura anulării înmatriculării a fost ilegală.

În drept şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile Legii 544/2004 .

În dovedirea acţiunii a depus în copie xerox dovada parcurgerii procedurii prealabile şi cartea de identitate a autoturismului şi răspunsul comunicat de pârâtă cu nr. 39335/06.02.2012.

La solicitarea instanţei, pârâta a comunicat că în urma verificărilor efectuate în evidenţele sale s-a constatat  că autoturismul proprietatea reclamantului a fost radiat din circulaţie din data de 08.02.2011, ca urmare a dispunerii „Anulării înmatriculării”, prin punerea în aplicare a dispoziţiei DRPCIV nr. 108582/17.04.2009 (3), în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1) şi (3) şi art. 16 din OUG nr. 195/2002, republicată, privind circulaţia pe drumurile publice.

Totodată, a fost depusă la dosar în copie documentaţia ce a stat la baza măsurii de anulare a înmatriculării, cu menţiunea că această măsură a fost comunicată reclamantului prin adresa nr. 31099/14.01.2011, în urma căreia acesta a predat cartea de identitate, certificatul de înmatriculare şi plăcile cu numerele de înmatriculare.

Ca urmare a relaţiilor comunicate, reclamantul prin apărătorul ales, a precizat că actul administrativ a cărui anulare o solicită, este raportul întocmit de către pârâtă la data de 11.01.2011, în ceea ce priveşte autoturismul proprietatea sa.

Examinând cererea dedusă judecăţii prin prisma temeiurilor de fapt şi de drept invocate de părţi şi în raport de dispoziţiile legale aplicabile în speţă, tribunalul o reţine ca fiind întemeiată, pentru următoarele considerente:

Reclamantul B.A., este proprietarul autoturismului marca …., cu seria de şasiu nr. ……, autoturism care la data de 18.09.2009 a fost înmatriculat pe numele său, cu nr. de înmatriculare …...

La data de 11.01.2011, I.P., a întocmit un raport prin care a propus „Anularea” operaţiunilor de înmatriculare a vehiculului reclamantului şi a încă unui vehicul, blocarea acestora în baza de date locală şi informarea DRPCIV Bucureşti în vederea blocării şi în sistemul naţional de evidenţă auto, precum şi înştiinţarea actualilor proprietari cu privire la măsurile luate, raport de ce a fost aprobat de către Prefectul Judeţului Gorj.

În respectivul raport, s-a menţionat că vehiculele în cauză au fost înmatriculate anterior în municipiul Bucureşti, pe baza unor documente false.

La data de 14.01.2011, prin adresa nr. 31099, pârâta l-a încunoştinţat pe reclamant că documentele prezentate la înmatricularea vehiculului marca …., cu seria de şasiu nr. …..,  înmatriculat la data de 18.09.2009, cu nr. ….., nu au fost confirmate de către Registrul Auto Român, ca fiind emise de această instituţie, solicitându-i-se ca până la data de 01.02.2011 să se prezinte cu plăcile de înmatriculare, certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate pentru clarificarea situaţiei.

Prin adresa nr. 39335/06.02.20122, pârâta i-a comunicat reclamantului, urmare plângerii prealabile formulată de acesta, că autoturismul proprietatea sa a fost radiat din circulaţie din data de 08.02.2011, ca urmare a dispunerii „Anulării înmatriculării”, prin punerea în aplicare a dispoziţiei DRPCIV nr. 108582/17.04.2009 (3), în conformitate cu prevederile 16 din OUG nr. 195/2002, republicată, privind circulaţia pe drumurile publice.

Faţă de starea de fapt menţionată, tribunalul reţine că potrivit art. 9 alin. 1 şi 3 din OUG 195/2002, pentru a fi înmatriculate, înregistrate sau admise in circulaţie, autovehiculele, mopedele, remorcile şi tramvaiele trebuie să fie omologate în condiţiile legii, documentul care atestă omologarea fiind cartea de identitate a vehiculului, eliberată în condiţiile legii.

Potrivit art. 11 alin. 3 din acelaşi act normativ, înmatricularea autovehiculelor se realizează pe baza datelor de identificare ale vehiculului şi ale proprietarului şi condiţionează eliberarea de către autorităţile competente, potrivit legii, a unui certificat de înmatriculare, precum şi a plăcutelor cu numărul de înmatriculare atribuit şi transcrierile necesare în certificatul de înmatriculare şi în cartea de identitate a vehiculului.

De asemenea, art. 16 din OUG 105/2002, stabileşte că înmatricularea, înregistrarea sau atribuirea numărului provizoriu ori pentru probe a unui vehicul se anulează de către autoritatea care a efectuat-o, dacă se constată că au fost încălcate normele legale referitoare la aceste operaţiuni.

Pe de altă parte, tribunalul reţine că potrivit art. 1 alin. 6 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanţei anularea acestuia, în situaţia în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice, urmând ca în cazul admiterii acţiunii, instanţa să se pronunţe, dacă a fost sesizată prin cererea de chemare în judecată, şi asupra validităţii actelor juridice încheiate în baza actului administrativ nelegal, precum şi asupra efectelor juridice produse de acestea. Acţiunea poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului.

Din interpretarea acestui text de lege, care reprezintă o veritabilă excepţie de la principiul revocabilităţii actelor administrative, rezultă că un act administrativ unilateral nelegal, nu mai poate fi revocat de autoritatea publică emitentă, în situaţia în care acesta a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice, aceasta având doar posibilitatea să solicite instanţei de judecată anularea actului, cu condiţia să nu fi trecut mai mult de un an de la emiterea acestuia.

În cauza dedusă judecăţii, se observă că după emiterea actului administrativ unilateral de înmatriculare a autoturismului reclamantului la data de 18.09.2009, act administrativ care a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice, autoritatea publică emitentă, respectiv I.P., la data de 11.01.2011 a dispus anularea măsurii înmatriculării şi radierea din circulaţie a autoturismului, ceea ce nu reprezintă altceva decât o revocare a actului administrativ prin care s-a dispus înmatricularea.

În aceste condiţii, tribunalul constată că prin raportul din data de 11.01.2011, pârâta a procedat la revocarea actului administrativ prin care s-a dispus înmatricularea autoturismului reclamantului, cu încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. 6 din Legea nr. 554/2004, întrucât legea nu îi mai conferea această competenţă, astfel încât acest raport se priveşte a fi nelegal.

Faţă de toate considerentele ce preced, tribunalul urmează să admită acţiunea dedusă judecăţii, să anuleze în parte raportul întocmit de pârâtă la data de 11.01.2011, cu privire la anularea înmatriculării autoturismului proprietatea reclamantului, să anuleze măsura radierii din circulaţie a autoturismului şi să oblige pârâta la reînmatricularea acestuia.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea promovată de reclamantul B.A. cu domiciliul ales ……. în contradictoriu cu pârâta I.P. cu sediul în …….

Anulează în parte raportul întocmit de pârâtă la data de 11.01.2011, cu privire la anularea înmatriculării autoturismului proprietatea reclamantului.

Anulează măsura radierii din circulaţie a autoturismului şi obligă pârâta la reînmatricularea acestuia.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică de la 07 Iunie 2012, la Tribunalul Gorj.