Investirea cu formulă executorie a unei sentinţe arbitrale. Caracterul nesuspensiv de executare al acţiunii în anulare formulate de debitor. Căile de atac împotriva încheierii de investire cu formulă execurtorie a sentinţelor arbitrale.

Sentinţă civilă 51 din 13.03.2009


Investirea cu formulă executorie a unei sentinţe arbitrale.

Caracterul nesuspensiv de executare al acţiunii în anulare formulate de debitor.

Căile de atac împotriva încheierii de investire cu formulă executorie a sentinţelor arbitrale.

Art. 3671 din Codul de procedură civilă: „La cererea părţii câştigătoare, hotărârea arbitrală se investeşte cu formulă executorie. Încheierea de investire se dă de către instanţa judecătorească prevăzută de art.342, fără citarea părţilor, în afară de cazul în care există îndoieli cu privire la regularitatea hotărârii arbitrale, când se vor cita părţile”.

 Prin cererea  formulată petenta SC P.E LTD a solicitat investirea cu formulă executorie  a sentinţei arbitrale nr.51/13 martie 2009 pronunţată de Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional.

 În drept, se reţin dispoziţiile art.3671 şi următoarele C.pr.civ.

 La termenul de judecată din data de  06 august 2009, instanţa, ţinând seama de prevederile art.3671 alin.2 C.pr.civ. a revenit asupra dispoziţiilor de citare a părţilor având în vedere că:

 - regula învestirii hotărârilor arbitrale presupune necitarea părţilor, creditor şi debitor;

 - din documentele depuse la dosar nu rezultă nici un fel de îndoială asupra regularităţii hotărârii arbitrale, aşa încât să necesite citarea lor;

 - intimata-debitoare încearcă în mod  nejustificat să tergiverseze soluţionarea cererii creditoarei  de investire cu formulă executorie, deşi procedura  de desfiinţare iniţiată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti , nu are nici un efect asupra cererii de investire cu formulă executorie de faţă, aşa cum se va argumenta.

 Analizând actele dosarului, tribunalul constată că cererea formulată de către petenta - creditoare este întemeiată şi urmează a fi admisă.

 Astfel, prin  sentinţa arbitrală nr.51/13 martie 2008 a Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ  şi Industrie a României, a fost obligată intimata -  debitoare la plata unor sume de bani în favoarea petentei – creditoare SC P.E LTD cu titlu de pretenţii, sentinţa fiind definitivă şi obligatorie.

 În conformitate cu prevederile art. 367 – 368 C.pr.civ hotărârea arbitrală  este obligatorie, se învesteşte cu formulă executorie la cererea părţii câştigătoare, hotărârea arbitrală învestită cu formulă executorie constituind titlu executoriu şi executându-se silit întocmai ca şi o hotărâre judecătorească.

 În privinţa sentinţei arbitrale a cărei învestire se solicită s-a iniţiat o procedură de desfiinţare pe calea unei acţiuni în anulare ce face obiectul dosarului nr.6005/2/2009 aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

 Dincolo de natura juridică contestată a acestei proceduri de anulare a hotărârii  arbitrale (cale de atac sau judecată în primă instanţă), tribunalul apreciază că acţiunea în anulare formulată de către intimata-debitoare nu are efect suspensiv , aşa încât cererea de învestire cu formulă executorie nu poate fi paralizată prin această apărare, pentru că în conformitate cu prevederile art. 3631 alin. 3 C. pr. Civ., instanţa investită cu soluţionarea acţiunii în anulare poate suspenda executarea hotărârii arbitrale la cererea părţii interesate şi cu plata unei cauţiuni.

 Această interpretare satisface voinţa părţilor care, iniţial, la momentul stabilirii relaţiilor comerciale s-au supus în ceea ce priveşte posibile litigii unei proceduri mai rapide (accelerate) cum este cea a arbitrajului, precum şi regulilor de celeritate ce trebuie să caracterizeze raporturile dintre comercianţi.

 În ceea ce priveşte căile de atac cărora sunt supuse încheierile prin care se dispune învestirea cu formulă executorie a hotărârii arbitrale, instanţa apreciază că, în tăcerea legii, se aplică regulile de drept comun, aşa încât aceste încheieri sunt supuse apelului şi recursului.