Luarea măsurii de siguranţă a internării medicale fără dispunerea internării provizorii şi confirmarea internării pe baza avizului comisiei medicale; casare cu trimitere spre rejudecare

Decizie 98 din 06.08.2013


Prin sentinţa penală nr. 187 din 18.06.2013 pronunţată de Judecătoria Alexandria a fost admisă sesizarea formulată de Biroul Executări Penale din cadrul Judecătoriei Alexandria şi în baza art. 431 C.p.p. s-a dispus înlocuirea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical faţă de făptuitorul T.V.A. cu măsura internării medicale, într-un spital de psihiatrie, respectiv Spitalul Jebel, judeţul Timiş, până la însănătoşire, motivat de faptul că măsura de siguranţă a obligării la tratament medical nu a prezentat nici o eficienţă faţă de făptuitor, în condiţiile în care starea de pericol reprezentată de persoana făptuitorului nu a încetat, ci dimpotrivă, aceasta subzistă, s-a apreciat că această măsură este insuficientă sub aspectul scopului ei.

Tribunalul reţine că prin raportul de constatare medico-legală (psihiatrică) nr. 291/D/2013 din 31.05.2013 întocmit de S.M.L. Teleorman s-a concluzionat că numitul T.V.A. a fost internat la data de 21.05,2013 la Spitalul de Psihiatrie Poroschia, prezintă diagnosticul „schizofrenie paranoidă", nu are discernământul faptelor sale şi recomandă tratament de specialitate conform art. 113 Cod penal.

De asemenea se reţine că potrivit art. 431 Cod procedură penală după primirea raportului medico legal, după ascultarea făptuitorului şi a concluziilor procurorului şi apărătorului, instanţa dispune fie înlocuirea tratamentului, fie internarea medicală.

În situaţia în care instanţa aprecia că se impune internarea medicală a făptuitorului, aceasta putea dispune măsura numai prin raportare la condiţiile art. 162 Cpp., întrucât art. 431 Cpp. nu prevede o procedură specială, derogatorie. Astfel, instanţa trebuia să dispună mai întâi, prin încheiere, internarea medicală provizorie şi să solicită confirmarea internării medicale, pe baza avizului comisiei medicale (Comisia pentru avizarea internării bolnavilor mintali şi toxicomanilor periculoşi din cadrul Spitalului P.).

La primirea acestui aviz, instanţa putea dispune, prin sentinţă, confirmarea internării medicale.

Având în vedere că Judecătoria Alexandria a dispus în mod direct, prin sentinţă, internarea medicală a făptuitorului într-un spital de psihiatrie, respectiv Spitalul J. judeţul T. până la însănătoşire si nu a procedat mai întâi la internarea medicală provizorie pentru ca apoi să solicite avizul comisiei medicale, se constată că instanţa de fond a pronunţat hotărârea cu încălcarea dispoziţiilor legii (art. 162 Cod procedură penală), nerespectând drepturile procesuale ale făptuitorului T.V.A.

În aceste condiţii în baza art. 38515 alin. 1 pct. 2 lit. c Cpp.  recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria a fost admis, dispunându-se admiterea recursului şi casarea sentinţei atacate cu trimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa de fond.

Domenii speta