Încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului ca urmarea a retragerii plângerii părţii vătămate. Anularea formelor de executare.

Decizie 25 din 05.03.2012


Constată că prin sentinţa penală pronunţată de Judecătoria Sibiu la data de 14.12.2011, s-a dispus, în baza art. 305 alin. 1 lit. c C. pen. condamnarea inculpatul M A G  la o pedeapsă de 1 an închisoare.

În baza art. 71 alin. 2 C.pen. s-au interzis inculpatului drepturile civile prev. de art. 64 lit. a teza a-II-a şi b Cpen.

În baza art. 14 şi 346 alin. 1 C.p.p. s-a respins acţiunea civilă a părţii civile M A.

În baza art. 191 alin. 1 C.p.p. a fost obligat  inculpatul la plata sumei de 750 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat.

Pentru a pronunţa această sentinţă, prima instanţă a reţinut, în fapt, următoarele:

Prin sentinţa civilă nr. 7364/2008 a Judecătoriei Sibiu, inculpatul M A G a fost obligat la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorei M A, în cuantum de 228 lei.

Din luna septembrie 2010 inculpatul nu a mai achitat pensia de întreţinere astfel că în cursul lunii decembrie 2010 reprezentantul legal al minorei a formulat plângere prealabilă împotriva acestuia.

Din verificările efectuate a rezultat că M A nu figurează încadrat cu contract de muncă. Cu ocazia audierilor acesta a precizat că din luna iunie 2010 în baza unui contract de colaborare prestează activităţi pentru SC C I srl, dar venitul realizat este redus.

Cu aceeaşi ocazie inculpatul a precizat că nu a mai achitat pensia de întreţinere din luna septembrie 2010 întrucât venitul său era mai mic decât cel avut în vedere de instanţă în anul 2008.

Sub aspectul soluţionării laturii civile, instanţa a respins acţiunea civilă exercitată de minoră prin reprezentant, apreciindu-se că partea vătămată deţine deja un titlu executoriu, sentinţa civilă prin care s-a stabilit obligaţia inculpatului la plata pensiei de întreţinere.

Împotriva acestei hotărâri, a declarat recurs inculpatul, recurs declarat peste termenul legal prevăzut de lege.

În motivarea recursului se arată că nu a avut cunoştinţă de proces, fiind plecat în Germania, loc în care nu a fost citat.

La primul termen de judecată, reprezentanta minorei, a declarat în faţa instanţei că îşi retrage plângerea prealabilă formulată, arătând că inculpatul a achitat pensia de întreţinere datorată minorei.

Având în vedere aceste considerente, tribunalul a luat act de această manifestare de voinţă a părţii şi a admis recursul peste termen formulat, casând în totalitate hotărârea recurată şi procedând la o nouă judecată, în baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. h C.p.p., a  dispus încetarea procesul penal pornit împotriva inculpatului pentru infracţiunea de abandon de familie prev. de art. 305 al. 1 lit. c C.p., ca urmare a retragerii plângerii părţii vătămate M A prin reprezentanta legală B N A.

S-au  anulat formele de executare.