Omor deosebit de grav şi viol

Sentinţă penală 20 din 04.02.2009


Constată că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu din 04.07.2008, dosar de urmărire penală nr. 311/P/2008, înregistrat la acestă instanţă cu nr. 2657 din 07.07.2008, a fost trimis în judecată inculpatul F. R.-C.  pentru săvârşire infracţiunii de omor calificat şi deosebit de grav, faptă prev. şi ped. de art. 174 alin. 1, combinat cu art. 175 alin. 1 lit. d şi h şi art. 176 alin. 1, lit. a Cod penal  şi infracţiunea de viol, faptă prev. de art.197 al.1 şi 3  C.p. cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.

În fapt, s-a reţinut în actul de sesizare că la data de 11 mai 2008, în jurul orei 1530 inculpatul, aflat în stare de ebrietate a luat-o pe minora D. A. care se juca în faţa imobilului în care locuia şi  dus-o în locuinţa proprie, cu intenţia de a întreţine raporturi sexuale cu ea.

După ce a intrat în casă, cu ajutorul unui ciocan de zidărie a aplicat fetiţei lovituri ridicate şi de intensitate ridicată în zona feţei şi craniului, aducând-o în stare de inconştienţă, după care a întreţinut raport sexual anal cu acesta.

După ce a constata că victima a decedat, inculpatul a înfăşurat cadavrul în lenjeria patului, i-a ascuns îmbrăcămintea şi încălţămintea în sobă şi după lăsarea întunericului, în jurul orelor 2130, şi inculpatul a introdus coletul în care se afla corpul fetiţei într-un butoi de tablă, aruncându-l în râul S.

 Cadavrul minorei şi una din păturile în care a fost înfăşurat, au fost găsite, la circa 5 km aval de locul în care inculpatul le-a aruncat, iar obiectele de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi jucăria pe care o avea asupra ei în momentul în care inculpatul a luat-o din stradă, au fost găsite în locuinţa folosită de inculpat, în care au fost săvârşite infracţiunile.

Constatarea medico-legală a stabilit că moartea minorei a fost violentă, fiind evidente de asemenea leziuni traumatice, în zona genito-anală produse printr-o acţiune mecanică în cursul unui raport sexual anal.

Probele reţinute în faza de urmărire penală sunt procesele verbale de cercetarea la locul în care inculpatul a întreţinut raporturi sexuale, la locul unde a fost găsit cadavrul minorei şi la locuinţa părinţilor minorei, rapoartele de constatare medico-legală, de expertiză ADN, de expertiză medico-legală psihiatrică, declaraţiile părţii civile D. I., declaraţiile martorilor D. M., U. M., F.I., H. M., M. Ni., D. C., L. I. şi declaraţia inculpatului F. R.-C., în care recunoaşte faptele săvârşite.

Administrând probatoriul administrat în cauză instanţa reţine în fond următoarele:

La data de 11 mai 2008 era ziua de naştere a inculpatului, acesta împlinind 18 ani, prilej cu care a consumat băuturi alcoolice.

Fiind în stare de ebrietate, inculpatul a văzut-o pe minora D. A. în vârstă de 5 ani şi 6 luni, care se juca în faţa casei în care locuieşte şi a dorit să întreţină raport sexual cu aceasta.

Intenţia afirmată a inculpatului era să ia minora cu el, să o omoare şi apoi să întreţină raport sexual cu ea, pentru ca acesta să nu poată spune nimănui ce s-a întâmplat.

După ce luat minora, sub pretextul că doreşte să îi arate ceva, a convins-o să intre în locuinţa lui şi imediat după ce a intrat i-a aplicat cu un ciocan lovituri în zona capului.

În momentul în care victima era inconştientă inculpatul a întreţinut raport sexual anal consumat.

După săvârşirea faptelor inculpatul s-a hotărât să ascundă cadavrul şi în acest sens a luat un butoi de tablă, a introdus corpul fetiţei în acesta, iar când s-a întunecat, în jurul orelor 2130  a luat butoiul şi l-a transportat, câteva sute de metri prin localitatea S., iniţial pe umăr, ulterior prin răsucirea acestuia pe partea inferioară iar în final pe un cărucior pe care l-a împrumutat de la martorul M.N.

Inculpatul a aruncat butoiul în apă şi s-a întors la domiciliu.

Din raportul de constatare medico-legală efectuat de Serviciu de Medicină Legală Sibiu la data de 3 iulie 2008, rezultă că moartea minorei D. A. a fost violentă, datorându-se hemoragiei meningo-cerebrale consecutivă unui traumatism cranio-facial cu multiple fracturi eschiloase ale neuro şi viscero craniului care s-au putut produce prin lovire repetate cu un corp dur.

La autopsie s-au mai constat leziuni traumatice la nivelul membrului superior drept şi membrelor inferioare, care s-au putut produce prin compresiune cu mâna, posibil în cadrul unor tentative de raport sexual.

De asemenea, se menţionează că prezenţa spermatozoizilor în conţinutul anal atestă consumarea unor raporturi sexuale complete care pot data din 11 mai 2008 şi dată fiind morfologia leziunilor traumatice din zona genito-anală, se apreciază că raportul sau raporturile sexuale anale au avut loc mai posibil în perioada de agonie.

Totodată din raportul de expertiză ADN nr. 757636 din 27.05.2008 efectuat de I.G.P. – Institutul de Criminalistică (fila 159-170 ) rezultă că pe chilotul purtat de inculpat la data comiterii faptei erau prezente urme de sânge provenite de la victimă iar pe pantalonii victimei se află un fir de păr cu profil genetic identic cu probele biologice preluate de la inculpat.

Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor iar cu ocazia expertizei medico-legală psihiatrică rezultă că în data de 11.05.2008 inculpatul a săvârşit faptele imputate cu discernământ.

Starea de fapt aşa cum a fost reţinută de către instanţă, a fost probată, aşa cum am evidenţiat prin rapoartele de constatare şi de expertiză medico-legală efectuate, procesul verbal de cercetare a locului în care inculpatul a întreţinut raporturi sexuale cu minora şi  a omorât-o, unde au fost ridicate obiecte de îmbrăcăminte, încălţăminte şi jucăria minorei, ciocanul folosit şi mai multe urme de sânge şi păr, procesul verbal de cercetate a locului în care a fost găsit cadavrul, declaraţiile tatălui minorei D. I., declaraţiile martorilor D. M., U. M., F. I., care l-au văzut pe inculpat cu un butoi de tablă, declaraţiile martorilor H. M. şi M. N., audiaţi atât în faza de urmărire penală cât şi în cea de judecată care l-au văzut pe inculpat transportând un butoi, respectiv i-a împrumutat acestuia un cărucior în vederea transportării butoiului de tablă.

Faptele aşa cum au fost descrise întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de omor deosebit de grav şi de viol pentru care inculpatul va fi condamnat după cum urmează :

-22 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi deosebit de grav şi interzicerea drepturilor civile prev. de art.64 lit.a,b şi e C.p. ca pedeapsă complementară pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei închisorii.

În baza art.197 al.1 şi 3 C.pen. va fi condamnat acelaşi inculpat la :

- 22 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol, şi vor fi  interzise drepturilor civile prev. de art.64 lit.a,b şi e C.p. ca pedeapsă complementară pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei închisorii.

În baza art.33 lit.a, 34 lit.b C.pen. şi art.35 al.3 C.pen. inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 22 ani închisoare, sporită la 23 ani închisoare, la care se va adaugă pedeapsa complementară cea mai grea de 5 ani, interzicerea drepturilor civile prev. de art. 64 lit.a, b şi e C.p. după executarea pedepsei închisorii.

În baza art.71 C.pen. vor fi interzise inculpatului exerciţiul drepturilor civile prev. de art.64 lit.a, b şi e C.pen. ca pedeapsă accesorie pe durata pedepsei închisorii aplicate.

La individualizarea pedepsei s-a ţinut cont de dispoziţiile art. 52 şi 72 Cod penal, de modalitatea atroce cu care a fost săvârşite faptele, care denotă o cruzime deosebită a inculpatului, o lipsă totală de umanitate şi de sentimente fireşti de ocrotire a unor persoane vulnerabile cum sunt copiii, pe care în general orice fiinţă umană le are.

Fapta inculpatului este cu atât mai reprobabilă cu cât acesta a profitat de încrederea pe care a avut-o copilul în el, ca persoană pe care o cunoştea şi care trebuia să-i confere un sentiment de siguranţă şi ocrotire, pe care orice adult trebuie să îl insufle unui copil.

Faptul că instanţa nu a acordat maximul de pedeapsă prevăzut de lege se datorează aspectului că inculpatul se află la prima confruntare cu legea penală, este o persoană foarte tânără, a săvârşit faptele chiar în ziua în care a împlinit 18 ani, deci la graniţa majoratului, a recunoscut săvârşirea faptelor, pe care le regretă.

Părinţii victimei şi fraţii acesteia s-au constituit părţi civile, solicitând daune morale, reprezentând cuantumul suferinţei produsă de decesul copilului.

Este evidentă suferinţa pe care o provoacă părintelui, pierderea unui copil, cu atât mai mult în circumstanţele menţionate, orice sumă solicitată, oricât de mare, putând justifica, în principiu, ca fiind echivalentul prejudiciului moral suferit.

Instanţa va acorda cuantumurile reduse parţial după cum urmează:

părţilor civile D. I. şi R. G., ambii dom. în com.S., câte 50.000 lei pentru fiecare cu titlu de daune morale şi câte 2.500 lei pentru fiecare cu titlu de despăgubiri civile, iar către părţile civile D. I. M., D. N., D. C., M. S. S., M.  S., şi D. A., câte 10.000 lei pentru fiecare cu titlu de daune morale, în considerarea pe de-o parte a posibilităţii efective ca acestea să fie acoperite de inculpat, iar pe de altă parte şi raportat la nivelul  suferinţelor psihice dovedite prin declaraţiile martorilor M. E. şi D. M..

În ce priveşte despăgubirile civile reprezentând cheltuieli de înmormântare, pomeniri şi parastase, dovedite cu acte şi martori, acestea se vor acorda părinţilor victimei, care au suportat aceste cheltuieli.

În baza art.350 C.pr.pen. va fi menţinută starea de arest a inculpatului şi în baza art.88 C.pen. se va deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestului preventiv începând cu data de 12 mai 2008 până la zi.

În baza art.118 lit.b C.pen. se va dispune confiscarea specială a ciocanului folosit de inculpat pentru uciderea victimei, proprietatea acestuia.

În baza art.191 C.pr.pen. va fi obligat inculpatul să plătească statului suma de 2.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care 2.000 lei în faza de urmărire penală.

Onorariul avocatului din oficiu se  va plăti din fondurile Ministerului Justiţiei.