Aplicarea dispoziţiilor art 284 al 4 şi 8 din Legea nr 571/2003 şi a pct 212 din hg nr 44/2004. Data de la care se acordă scutirea de la plata impozitului şi perioada pe care se acordă.

Decizie 4428 din 01.10.2013


Prin raportare la dispoziţiile legale anterior menţionate, în condiţiile formulării unei cereri de scutire de la plata impozitului şi a ataşării dovezilor despre care acestea fac vorbire, intimata reclamantă avea dreptul la scutire pe perioada de valabilitate a certificatelor de încadrare în grad de handicap, cu începere cu data de întâi a lunii următoare celei în care s-a înregistrat cererea.

Prin sentinţa civilă nr. 6976/CA/07.12.2012, pronunţată de Tribunalul Braşov- Secţia a-II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal în dosarul nr. 5560/62/2012, s-a admis acţiunea formulată de reclamanta C.V. în contradictoriu cu pârâta P.M.C. cu sediul în C. şi în consecinţă: s-a constatat că reclamanta este scutită de la plata impozitului pentru apartamentul situat în C.  str. B.  nr…. şi s-a dispus scutirea acesteia de la plata impozitului începând cu luna aprilie 2011 şi în continuare.

Pârâta a fost obligată să restituie reclamantei impozitul aferent anului 2011, achitat în plus.

Pentru a pronunţa această soluţie, instanţa de fond a reţinut următoarele considerente:

Reclamanta, prin curator, s-a adresat pârâtei la data de 15.03.2011 cu cererea înregistrată sub nr.66243 prin care a solicitat restituirea impozitului achitat, aferent anului 2011 şi scutirea de la plata acestuia impozit pentru perioada următoare, anexând în susţinerea cererii Certificatul de încadrare în grad de handicap nr.2640/10.03.2011, cu precizarea că începând cu data de 9.05.2011 reclamanta este internată în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Handicap L. – B.. 

La răspunsul înregistrat sub nr.64556/29.02.2012, reclamanta a formulat contestaţia înregistrată sub nr.4659/6.03.2012.

Prin adresa nr.4639/14.03.2012 pârâta a învederează reclamantei că răspunsurile instituţiei sunt întemeiate pe dispoziţiile art.284 alin.8 din Legea nr.571/2003, scutirea de la plata impozitului intervenind cu data de 1 a lunii următoare în care se depun la sediul Direcţiei Economice actele doveditoare. Prin aceeaşi adresă se aduce la cunoştinţa reclamantei că restituirea sau compensarea sumelor achitate nu este posibilă întrucât nu există cadru legal pentru aceasta.

Considerând că pârâta a interpretat în mod abuziv prevederile legale, reclamanta, prin curator, s-a adresat instanţei cu prezenta acţiune solicitând restituirea impozitului achitat în plus şi scutirea de la plata acestuia în continuare.

Potrivit dispoziţiilor art.284 alin.4 din Legea nr.571/2003 impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pentru eliberarea unei autorizaţii pentru desfăşurarea unei activităţi economice nu se datorează de către persoanele cu handicap grav sau accentuat şi de persoanele încadrate în gardul I de invaliditate.

În conformitate cu prevederile art.284 alin.8 din acelaşi act normativ scutirea de la plata impozitului prevăzută la alin.4 se aplică unei persoane începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana depune documentele justificative în vederea scutirii.

În speţă, având în vedere că reclamanta a ataşat cererii formulată la data de 15.03.2011 dovada încadrării în gradul de handicap grav, s-a constatat că aceasta a dovedit îndeplinirea condiţiilor de scutire de la plata impozitului, scutire care începe să opereze de la data de 1 a lunii următoare, respectiv de la data de 1.04.2011.

Prin urmare, instanţa a constatat că refuzul pârâtei de a da curs solicitării reclamantei este nejustificat.

Pentru considerentele de fapt şi de drept expuse, văzând dispoziţiile art.1 şi art.18 din Legea nr.554/2004, instanţa a admis acţiunea formulată de reclamanta C.V. în contradictoriu cu pârâta P.M.C. dispunând conform dispozitivului sentinţei.

Împotriva acestei hotărâri a formulat recurs pârâta P.M.C. care a criticat-o sub aspectul netemeiniciei şi a solicitat admiterea căii de atac şi respingerea acţiunii.

În motivarea recursului s-a susţinut că intimata reclamantă a depus la sediul instituţiei recurente, la data de 15.03.2011, o cerere prin care a solicitat scutirea de la plata impozitului, însoţită de un certificat de persoană cu handicap pentru perioada 10.03.2011-14.09.2011, această scutire i-a fost acordată pentru perioada solicitată. În data de 24.02.2012, curatorul reclamantei a depus o cerere însoţită de o copie a unui certificat de persoană cu handicap, eliberat la data de 16.01.2012, cu valabilitate permanentă.

Recurenta a mai arătat că, în aceste condiţii, conform art. 284 al 8 din Legea nr. 571/2003, a procedat la acordarea scutirii începând cu prima zi a lunii următoare în care s-a depus cererea de scutire însoţită de certificatul de handicap.

În opinia recurentei, în mod greşit prima instanţă a apreciat că reclamanta este îndreptăţită la scutirea de impozit începând cu data de 01.04.2011 întrucât, în anul 2011 aceasta a beneficiat de scutire pe durata valabilităţii certificatului, respectiv până la data de 14.09.2011.

Recurenta a susţinut că scutirea de impozit a fost aplicată în mod corect, iar restituirea diferenţei nu are temei legal.

Analizând actele şi lucrările dosarului prin prisma motivelor de recurs invocate şi a dispoziţiilor art. 304/1 cod procedură civilă, Curtea constată că recursul formulat este fondat pentru următoarele considerente:

Potrivit art. 284 al 4 din codul fiscal, „impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pentru eliberarea unei autorizaţii pentru desfăşurarea unei activităţi economice nu se datorează de către persoanele cu handicap grav sau accentuat şi de persoanele încadrate în gradul I de invaliditate”.

Conform alineatului (8) al aceluiaşi text de lege, „scutirea de la plata impozitului prevăzută la alin. (1), (2), (3) sau (4) se aplică unei persoane începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana depune documentele justificative în vederea scutirii”.

Pct. 212 din H.G. nr. 44/2004 prevede că  212 „scutirea de la plata impozitelor şi taxelor locale prevăzute de art. 284 din Codul fiscal se acordă persoanelor în cauză pe baza cererii acestora, proporţional cu perioada rămasă până la sfârşitul anului, începând cu luna următoare celei în care persoanele în cauză prezintă actele prin care se atestă situaţia respectivă. Copia actului rămâne ca document oficial la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale, care îl certifică pentru conformitate”.

La dosarul cauzei se află, în copie, două certificate de încadrare în grad de handicap privind pe intimata reclamantă C.V.. Primul certificat este emis la data de 10.03.2011 şi are valabilitate 6 luni, iar cel de-al doilea este emis la data de 16.01.2012 şi are valabilitate permanent începând cu data de 01.02.2012.

Ca urmare, prin raportare la dispoziţiile legale anterior menţionate, în condiţiile formulării unei cereri de scutire de la plata impozitului şi a ataşării dovezilor despre care acestea fac vorbire, intimata reclamantă avea dreptul la scutire pe perioada de valabilitate a certificatelor de încadrare în grad de handicap, cu începere cu data de întâi a lunii următoare celei în care s-a înregistrat cererea.

După data expirării valabilităţii primului certificat, respectiv 10.09.2011 şi până la emiterea celui de-al doilea certificat, în cauză nu s-a făcut dovada încadrării intimatei într-un grad de handicap, situaţie care să-i confere dreptul de scutire de la plata impozitului. În atare situaţie, recurenta P.M.C. nu putea să reţină o scutire de la plata impozitului.

După obţinerea celui de-al doilea certificat de încadrare în grad de handicap, cu începere de la data de întâi a lunii următoare ( 01.04.2012 ) celei în care s-a formulat din nou cerere de scutire de la plata impozitului, instituţia recurentă a făcut aplicarea art. 284 al 4 şi 8 din codul fiscal, în sensul scutirii de la plata impozitului.

În aceste condiţii, nu s-a identificat de către instanţa de recurs vreo culpă a autorităţii administrative în modul de aplicare a dispoziţiilor legale, împrejurarea că intimata reclamantă a formulat prima cerere la data de 15.03.2011 neacordându-i acesteia drept de scutire de la plata impozitului decât pe perioada valabilităţii certificatului de încadrare în grad de handicap.

În consecinţă, recursul formulat de pârâta P.M.C. este întemeiat urmând a fi admis, cu consecinţa modificării în tot a sentinţei civile atacate în sensul respingerii acţiunii.

Fără cheltuieli de judecată în recurs.