Recurs. Plângere contravenţională. Contravenţie la regimul circulaţiei

Decizie 151 din 20.02.2009


Dosar nr.337/179/2008

DECIZIA CIVILA NR.151

Sedinta publica din data de 20 februarie 2009

Asupra recursului civil de fata;

Prin plângerea înregistrata sub nr.3355/300/2008 pe rolul Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, petentul ... a solicitat în contradictoriu cu intimata Brigada de Politie Rutiera Babadag, anularea procesului verbal de contraventie seria PCA nr..../16.03.2008, exonerarea de la plata amenzii contraventionale si înlaturarea masurii complementare a suspendarii permisului de conducere.

În motivarea plângerii, petentul a aratat ca, în dimineata zilei de 16 martie 2008 , în jurul orei 8.oo se deplasa cu autoturismul marca ...  cu numarul de  înmatriculare ...  din statiunea Eforie  spre Tulcea, cu mentiunea ca în aceeasi dimineata si prietenul sau s-a deplasat cu autoturismul personal din  Constanta spre Tulcea  unde urma sa aiba  o întâlnire.

A mai aratat petentul ca înainte de a ajunge în orasul Babadag  prietenul sau i-a telefonat spunându-i ca a avut o pana de cauciuc ca urmarea faptului ca i s-a strâmbat geanta autoturismului si-l roaga sa opreasca pentru a merge cu masina lui spre Tulcea, iar autoturismul acestuia a fost lasat la vulcanizare întrucât îndreptarea gentii  si apoi rezolvarea penei de cauciuc dura aproximativ 40 de minute.

A învederat petentul  ca în aceste  conditii  si-a luat prietenul  si s-au deplasat cu autoturismul sau spre Tulcea pentru întâlnirea ce o aveau programata pe malul Dunarii la societatea ..., iar datorita vântului puternic la un moment dat în jurul orei 10,30 a constatat ca-i curge sânge din nas ducându-se la autoturismul sau  si întinzându-se pe bancheta din spate.

În jurul orei 11,oo-11,30, la plecarea din Tulcea, întrucât sângerarea  nu se oprise si dorea sa stea întins pe spate cu bratul stâng ridicat asa cum îi spusese fratele sau care este doctor, l-a rugat  pe prietenul sau sa conduca autoturismul pâna în  momentul în care ajungeau la vulcanizarea  unde era lasat  celalalt autoturism pentru reparatii, astfel pâna la vulcanizare autoturismul a fost condus de prietenul  sau , aici acesta a oprit  sa îsi ia propriul autoturism  iar el s-a mutat pe locul soferului si si-a continuat drumul  cu autoturismul  sau.

A mai învederat petentul  ca la putin timp  dupa ce a plecat de la vulcanizare a fost oprit de politie care i-a solicitat documentele ( certificat de înmatriculare , dovada asigurarii , permis de conducere si buletin), iar dupa ce a prezentat toate documentele i-a fost comunicat ca  pe strada Republicii  în orasul Babadag, masina a fost  înregistrata de aparatul radar cu 117 Km./h.

A aratat petentul  ca a comunicat agentului ca nu el a fost la volanul  autoturismului ci prietenul sau aratându-i cu degetul vulcanizarea unde acesta  a coborât de la volan si de unde a preluat el conducerea autoturismului, de asemenea l-a întrebat pe agent daca aparatul radar a fost instalat dupa vulcanizare, situatie în care  el a fost la volan, dar a circulat cu viteza de maxim 40 Km./h, sau a fost înainte de vulcanizare, situatie în care culpa apartine  prietenului sau  care a condus pâna la vulcanizare.

Agentul a raspuns ca radarul se afla înainte de vulcanizare dar ca oricum  lui i se va retine permisul si i se va da amenda întrucât nu are de unde  sa-l mai ia pe prietenul sau.

Petentul  a mentionat ca l-a sunat pe prietenul sau  povestindu-i cele întâmplate  iar acesta l-a sfatuit sa-l lase pe politist  sa faca ce vrea, motivat de faptul ca nu poate fi sanctionata o persoana ca razbunare a faptului ca nu o gaseste pe cealalta sfatuindu-l sa ceara ordinul de serviciu  si sa scrie în procesul verbal  la mentiuni adevarul, respectiv ca nu el era  la volan.

A mai aratat petentul ca a cerut ordinul de serviciu si verificarea metrologica a aparatului radar iar acest lucru l-a enervat foarte tare pe agent.

De asemenea a aratat agentului ca este posesor al permisului de  conducere atât categoria B (autoturisme), cât si categoria A ( motociclete, scutere cu capacitatea de peste 50 CM/3 ), permisul  pentru cele doua categorii fiind obtinut prin doua examene distincte deci neputând fi retras prin suspendarea permisului si dreptul de a conduce  motocicleta sau scuterul cu care se deplaseaza în Bucuresti.

Dupa  nenumarate discutii  în care agentul încerca sa-l convinga sa-l cheme pe prietenul sau pentru a fi sanctionat  sau sa vorbeasca cu el sa dea si el o bere prin achitarea amenzii la el fara chitanta, acesta chema prin statie autoturismul în care s-a aflat aparatul radar. Au  început sa-l santajeze ca daca nu le spune numele  prietenului sau si daca nu se întoarce  prietenul sa-i ia lui carnetul îi vor lua lui permisul de conducere  a refuzat categoric  orice propunere a lor atât financiara cât si de turnatorie spunându-le ca se poarta ca niste militieni.

A învederat petentul ca i s-a întocmit  proces-verbal, retinându-i-se si permisul de conducere si i s-a înmânat o dovada de circulatie de 15 zile, iar el a dictat agentului sa scrie în procesul verbal la rubrica mentiuni  la volan  se afla prietenul  sau care cu doua minute înainte sa fie oprit  a coborât sa-si ia propriul autoturism iar el s-a mutat pe scaunul soferului si a fost oprit pentru culpa lui.

A mai învederat petentul ca initial politistul a refuzat sa scrie adevarul, dupa care s-a conformat dispozitiilor legale, iar dupa ce a fost sanctionat,  la plecare, în momentul în care el se urca în autoturism, politistul din masina în care s-a aflat aparatul radar si care venise la locul unde fusese oprit s-a postat în partea din dreapta fata a autoturismului sau a scos aparatul foto pe geam si a început sa-i faca poze.

Prin sentinta civila nr.4483 din 14.05.2008, Judecatoria Sectorului II Bucuresti - Sectia civila, a admis exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei Sector 2 Bucuresti invocata din oficiu si a declinat competenta de solutionare a cauzei în favoarea Judecatoriei Babadag, jud.Tulcea.

Pentru a se pronunta astfel, Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti a retinut ca, locul constatarii faptei contraventionale este str.... din orasul Babadag, jud.Tulcea, conform mentiunii facute de agentul constatator în cuprinsul procesului verbal atacat (fila 7).

Potrivit art.32 alin.2 din OG nr.2/2001, plângerea contraventionala se trimite de îndata judecatoriei în a carei circumscriptie a fost savârsita contraventia. Ori, în cauza, locul constatarii faptei este orasul Babadag, localitatea care intra în raza de activitate a judecatoriei Babadag jud.Tulcea.

La Judecatoria Babadag, cauza a fost înregistrata sub nr.651/179/2008.

Prin plângerea înregistrata pe rolul Judecatoriei Babadag sub nr.337/179/04.04.2008, petentul ... a solicitat în contradictoriu cu I.P.J.Tulcea, anularea aceluiasi proces verbal de contraventie seria PCA nr.... încheiat la data de 16 martie 2008, exonerarea de plata amenzii si anularea masurii complementare de suspendare a permisului de conducere.

La termenul din 01.07.2008 instanta a dispus conexarea dosarului nr.561/179/2008 la dosarul nr.337/179/2008.

Solutionând cauza, Judecatoria Babadag, prin sentinta civila nr.767 din 16 oct.2008 a respins plângerea ca nefondata.

Pentru a se pronunta astfel, instanta de fond a retinut ca, desi petentul a sustinut ca nu el a condus autoturismul cu nr.de înmatriculare ..., în orasul Babadag, ci un prieten pe nume ..., nu a solicitat admiterea probei cu acest martor, care ar fi fost cea mai concludenta, ci cu martorul ....

Între sustinerea petentului ca masina prietenului sau a ramas la vulcanizare, iar el l-a luat pe prieten în masina lui si s-au deplasat la Tulcea, masina ce a fost condusa la întoarcere de acest prieten si declaratia martorului ..., exista inadvertente, întrucât a declarat ca el a ramas la vulcanizare cu autoturismul sau, iar petentul l-a luat în masina sa pe numitul ..., cu care se afla în autoturism, iar petentul si acesta si-au continuat drumul la Tulcea.

În conformitate  cu dispozitiile art.49 alin.1  din OUG nr.195/2002  limita maxima de viteza în localitati este de 50 Km./h .

Art.121 al.1 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, aprobat prin HG nr. 1391/2006 stipuleaza ca, conducatorii de vehicule sunt obligati sa respecte viteza maxima admisa pe sectorul de drum pe care circula si pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum si cea impusa prin mijloacele de semnalizare iar  art. 102 al.3 lit.e din  OUG 195/2002 republicata prevede ca, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile, depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

Din plansa fotografica  depusa la dosar  rezulta ca autoturismul cu nr. de înmatriculare ... a circulat cu viteza de 117 Km./h în ziua de 16.03.2008  prin localitatea Babadag la orele 12.09, cu peste 50 de Km./h  peste  viteza maxima admisa în localitati.

Împotriva acestei sentinte civile a declarat recurs petentul Dumitrascu Bogdan, criticând-o ca fiind nelegala si netemeinica.

- prima instanta nu s-a pronuntat asupra mijloacelor de proba în sensul admiterii sau respingerii lor. Astfel, petentul a solicitat instantei sa se pronunte asupra CD-ului ce continea o înregistrare trunchiata a unei discutii private, în sensul de a arata daca o admite sau nu, si daca o considera concludenta si pertinenta solutionarii cauzei, proba cu privire la care nu s-a facut nici o consideratie.

- procesul verbal de contraventie este lovit de nulitate deoarece nu indica cu exactitate locul savârsirii faptei, desi nu este indicat locul savârsirii faptei, instanta retine ca fapta s-a savârsit pe ... din orasul Babadag,  peste ceea ce s-a înscris în cuprinsul procesului verbal de contraventie.

- instanta nu s-a pronuntat asupra sustinerii petentului în sensul ca agentul constatator nu avea ordin de serviciu pentru a constata faptele contraventionale referitoare la  regulile de circulatie.

- prin nici o proba administrata în cauza organul constatator nu a facut dovada ca petentul era cel care conducea autoturismul în discutie la data savârsirii faptei.

- potrivit dispoz.OG nr.2/2001 agentul care întocmeste procesul verbal de contraventie trebuie sa fie aceeasi persoana care a constatat contraventia.

- prin plângerea formulata, petentul a aratat ca masina pe care era instalat radarul a plecat de la locul unde era parcata si a venit la locul unde petentul a fost oprit de catre celalalt agent, iar la plecarea petentului aparatul radar a fost scos pe geam si a facut mai multe filme si poze, încercând astfel sa realizeze o fotografie din lateralul masinii petentului în care sa apara petentul la volan pentru a induce în eroare instanta ca acea poza ar fi de la locul savârsirii contraventiei.

- petentul nu a putut solicita audierea numitului ... în calitate de martor deoarece acesta locuieste în Germania, iar petentul nu îi cunoaste adresa.

Considera petentul ca prin probele administrate în cauza, a demonstrat faptul ca la volanul autoturismului în litigiu nu se afla petentul, ci numitul ... la momentul realizarii înregistrarii de catre aparatul radar motiv pentru care petentul a invocat si exceptia lipsei calitatii procesuale active, exceptie asupra careia instanta nu s-a pronuntat.

Examinând hotarârea atacata în raport de criticile aduse acesteia, tribunalul retine ca recursul este nefondat.

Se constata ca prin procesul verbal de contraventie contestat s-a retinut ca petentul recurent a condus autoturismul marca ... cu nr.de înmatriculare ... pe str.Republicii din orasul Babadag, fiind înregistrat de aparatul radar ..., seria ...-001/94 cu viteza de 117 km./ha. în ziua de 16.03.2008, ora 12,10, str.....

Prima instanta nu a facut consideratii cu privire la sustinerea petentului în sensul ca agentul constatator putea sa desfasoare activitatea de constatare a faptei fara un ordin de serviciu, însa a aratat ca I.P.J. Tulcea - SPR a înaintat instantei la solicitarea acesteia relatii conform carora toti lucratorii din cadrul I.P.J. - Serviciul Politiei Rutiere actioneaza pe raza judetului, functie de situatia operativa existenta, în baza buletinului postului care este document clasificat, ordinul de serviciu emitându-se lucratorilor de politie numai în situatia în care acestia se deplaseaza si actioneaza pe raza acelui judet.

Este adevarat ca în speta calitatea de operator radar Serviciul Politiei Rutiere al I.P.J. Tulcea a avut-o agentul ..., iar procesul verbal a fost întocmit de agentul ..., însa acest lucru nu este un motiv de nulitate a procesului verbal de contraventie deoarece agentul ... a procedat la încheierea procesului verbal de contraventie pe baza înregistrarilor radar puse la dispozitie de agentul ... si a propriilor constatari pe care le-a facut atunci când a oprit din trafic autoturismul în discutie.

În mod corect a apreciat prima instanta ca nu poate fi retinuta sustinerea petentului recurent potrivit cu care la momentul constatarii faptei autoturismul era condus de o alta persoana deoarece acesta coborâse la o vulcanizare, deoarece din raportul agentului ... rezulta ca din locul unde era amplasat aparatul radar si pâna la locul unde a fost oprit nu exista nici o unitate de vulcanizare, singura fiind la iesirea din orasul Babadag catre Constanta, acolo unde a fost oprit si identificat la volanul autovehiculului înregistrat de aparatul radar cu viteza de 117 km./h.

A mai aratat petentul recurent ca hotarârea atacata este nelegala si pentru ca a invocat si exceptia lipsei calitatii procesuale active din moment ce nu acesta a condus autoturismul la momentul constatarii faptei, iar prima instanta nu s-a pronuntat cu privire la aceasta.

Este neîntemeiat si în acest motiv de recurs deoarece, aceasta este o exceptie care tine de fondul cauzei, situatie în care nu se impunea ca instanta sa se pronunte în mod distinct cu privire la ea.

Se constata astfel ca prima instanta a înlaturat în mod corect declaratia martorului ..., ca a facut o corecta apreciere a tuturor probelor administrate în cauza si a retinut în mod judicios ca recurentul se face vinovat de savârsirea contraventiei retinute în sarcina sa.

Pe cale de consecinta, urmeaza a respinge recursul ca nefondat si a pastra ca legala si temeinica hotarârea atacata.