Art. 208 alin. 1-209 cod penal

Decizie 26 din 03.02.2009


Dosar nr.996/179/2008

R O M Â N I A

TRIBUNALUL TULCEA

DECIZIA PENALĂ NR.26

Şedinţa publică din 03 februarie 2009

Referitor la apelul declarat  de inculpate (..) împotriva sentinţei penale nr. 193 din 25 noiembrie 2008  a Judecătoriei Babadag , tribunalul retine următoarele :

Prin rechizitoriul nr. 450 /P/2008 din 5 septembrie 2008  al Parchetului de pe lângă Judecătoria Babadag s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale  şi  trimiterea  în judecată a inculpatului (..) pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 208 al. 1 - 209 al. 1 lit. i Cod penal  cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal.

S-a reţinut, în esenţă, prin actul de sesizare a instanţei că în seara zilei de 12 iulie 2008,  în jurul orelor 19, inculpatul a pătruns prin efracţie  în locuinţa părţii vătămate (..), de unde a sustras mai multe bunuri.

Prin sentinţa penală nr. 193 din 25 noiembrie 2008 a Judecătoriei Babadag, s-a dispus în baza art. 208 al. 1 - 209 al. 1 lit. i Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b art. 74 lit. c,  76 lit. c  Cod penal condamnarea inculpatului (..) la pedeapsa de 6 luni închisoare

De asemenea, i s-au interzis inculpatului, ca pedeapsă accesorie, drepturile prevăzute de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal, (..) fiind obligat la plata sumei de 3.000 lei  către partea civilă (..).

Inculpatul a fost obligat la plata sumei de 200 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de fond a reţinut că, în seara zilei de 12 iulie 2008, în jurul orelor 18, inculpatul s-a deplasat pe malul lacului Babadag cu un atelaj hipo, care aparţinea părinţilor săi, cu scopul de a pescui.

Aici, inculpatul a observat locuinţa părţii vătămate (..), motiv pentru care a luat rezoluţiunea infracţională de a sustrage bunuri.

În acest sens, inculpatul a oprit calul şi căruţa în faţa imobilului părţii vătămate, după care a pătruns în curte pe poarta neasigurată, apoi a spart lacătele forţând gratiile de la trei uşi.

După ce a  pătruns în imobil, inculpatul a sustras un prelungitor electric tip tambur, o pereche de cizme, o canistră plină cu 10 l de benzină, o uşă metalică şi două ferestre metalice.

A mai reţinut prima instanţă că bunurile au fost încărcate în căruţă de inculpatul (..) şi transportate la locuinţa sa din oraşul Babadag, str. (..), judeţul Tulcea

Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuată la locuinţa inculpatului la data de 16 iulie 2008, au fost depistate prelungitorul electric de culoare neagră, tip tambur şi un topor care au fost recunoscute de partea vătămată ca făcând parte din bunurile sustrase.

Inculpatul a fost de acord să despăgubească partea civilă cu suma de 3.000 lei

Împotriva acestei hotărâri, în termen legal a declarat  apel inculpatul (..) , fără a-l motiva în scris.

În dezbateri, apărătorul inculpatului a reiterat faptul că inculpatul a fost condamnat la  pedeapsa de 6 luni şi a lăsat la latitudinea instanţei posibilitatea reindividualizării pedepsei.

Analizând apelul, tribunalul constă că acesta este nefondat pentru următoarele considerente :

Astfel, în ceea ce priveşte situaţia de fapt, cel puţin  în parte, aceasta este confirmată de  probele administrate  în cauză.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare, la locuinţa inculpatului a fost depistat prelungitorul electric tip tambur şi un topor care fuseseră sustrase din locuinţa părţii vătămate (..).

Deşi  în cursul urmăririi penale inculpatul a declarat că nu a comis fapta, iar prelungitorul electric şi toporul îi aparţineau, fiind procurate cu 2 ani  în urmă din Grecia, apărarea este infirmată de faptul că pe prelungitorul electric  se află o etichetă care atestă faptul că producătorul este ELMARK GROUP INDUSTRIES LLC U.S.A. iar importator este ELMARK GROUP S.R.L. Bucureşti.

Totodată, pe topor, se află o etichetă ce confirmă că bunul este de producţie poloneză, acest tip de unelte fiind frecvent  întâlnite în comerţ în România.

Deşi nu a recunoscut fapta în cursul urmăririi penale, cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală în faţa procurorului, la data de 1.09.2008, inculpatul a precizat că recunoaşte şi regretă fapta comisă şi a săvârşit infracţiunea pe fondul consumului de alcool.

Cu ocazia audierii  în faţa Judecătoriei Babadag, inculpatul a declarat că a sustras din locuinţa părţii vătămate doar prelungitorul electric şi toporişca  observându-l pe martorul (..) la o distanţă ce circa 500 m de imobilul părţii vătămate, în timp ce păştea un cârd de oi.

Participarea inculpatului la comiterea faptei, este  confirmată indirect şi de depoziţia martorului (..), care a declarat că l-a observat pe inculpat când a venit cu căruţa şi calul la locuinţa părţii vătămate, a  pătruns pe poarta neasigurată în curte şi apoi în casă.

Instanţa mai reţine că, la fond, inculpatul a fost  de acord  să despăgubească partea civilă cu întreaga sumă solicitat respectiv 3.000 lei.

Referitor la individualizarea pedepsei, tribunalul reţine că aceasta a fost corect dozată, fiind scăzută cu mult sub minimul special de trei ani, urmare reţinerii circumstanţelor atenuante.

În acest context, nu se impune  reindividualizarea pedepsei şi nici aplicarea dispoziţiilor art. 181 Cod penal, având  în vedere starea de recidivă specializată a inculpatului, care a fost condamnat anterior în patru rânduri la pedepse cu închisoarea cuprinse între 1 şi 3 ani pentru comiterea altor infracţiuni de furt calificat.

Faţă de cele expuse, urmează să fie respins apelul declarat de inculpatul (..) ca nefondat, iar sentinţa penală nr. 193 din 25.11.2008 a Judecătoriei Babadag va fi menţinută ca legală şi temeinică.

Văzând şi dispoziţiile art. 192 al. 2 Cod pr. penală, va fi obligat apelantul la plata sumei de 220 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat, din care se va achita şi onorariul apărătorului oficiu.

3

Domenii speta