Nulitate absolută titlu de proprietate

Sentinţă civilă 1015 din 02.07.2012


Pe rol fiind judecarea acţiunii civile pentru nulitate absolută titlu de proprietate, formulată de reclamantul(.......) domiciliat în sat C., comuna B-C, Judeţul Gorj, în contradictoriu cu intimatele Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei (.....), Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică , a răspuns reclamantul, fiind lipsă reprezentanţii intimatelor.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează faptul că la data de 25.06.2012, s-a depus la dosar prin serviciul registratură al instanţei, adresa nr.3883/21.06.2012, emisă de Primăria comunei Bengeşti-Ciocadia, Judeţul Gorj, la care se află ataşate procesul-verbal de punere în posesie nr.271, o schiţă, hotărârea Comisiei judeţene nr.1742/1995 şi tabelul nominal cu foştii proprietari sau moştenitorii acestora, cărora li se atribuie la cerere în proprietate teren cu vegetaţie forestieră conform prevederilor Legii nr.18/1991.

Nemaifiind alte cereri de formulat, s-a acordat cuvântul în fond.

Reclamantul a solicitat admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată.

INSTANŢA:

Asupra cauzei civile  de faţă ;

Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de (..............), sub nr. dosar(......)  reclamantul Catrina P Pantelimon, a solicitat în contradictoriu cu intimatele Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei (.................) Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar, să se constate nulitatea titlului de proprietate nr.(......).

În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că, în fapt, este moştenitorul autorului C. P. şi a depus cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, pentru suprafaţa de 3800 mp. teren cu vegetaţie forestieră.

Potrivit actelor de proprietate, deţine suprafaţa de 3800 mp. teren cu vegetaţie forestieră, iar titlul de proprietate a fost emis pentru 3000 mp. având următoarele vecinătăţi: N- De 2296/1; S-De 2296;E- B. V; V-T M Că nu a fost respectat vechiul amplasament, titlul eliberându-se pe un amplasament care nu se află pe raza satului C.,ci pe un amplasament necunoscut, situat într-o altă localitate, foarte departe de locul unde trebuia să i se atribuie.

Nu a semnat procesul-verbal de punere în posesie pentru amplasamentul înscris în titlul de proprietate, situat în tarlaua 47, parcela 78, UP V, UA 7.

Pe raza satului C.,deţine teren agricol,iar terenul cu vegetaţie forestieră trebuia să i se atribuie în continuarea celui agricol, pentru că potrivit Legii nr.18/1991,modificată, retrocedarea terenurilor cu vegetaţie forestieră,se face pe vechile amplasamente.

Vecinătăţile terenului agricol,  în continuarea căruia era necesar să i se atribuie teren cu vegetaţie forestieră,sunt:N-T: Gh.;S-L V.; E-V.A ;V- drumul dealului.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. III din Legea nr.169/1997.

În dovedirea acţiunii formulate, reclamantul a înţeles să se folosească de proba cu acte, martori şi expertiză.

S-au depus la dosar, copie de pe titlul de proprietate nr.(......) şi fila de la registrul agricol.

În raport de susţinerile reclamantului, au fost solicitate de la Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei (.......), Judeţul Gorj, actele care au stat la baza emiterii titlului de proprietate a cărui nulitate absolută se solicită.

Cu adresa nr.3883/21/06/2012, ce se află ataşată la dosar la fila nr.13, s-a răspuns la cele solicitate, fiind înaintată copie de pe procesul-verbal de punere în posesie nr.271,o schiţă, hotărârea Comisiei judeţene nr.1742/1995 şi tabelul nominal cu foştii proprietari sau moştenitorii acestora, cărora li se atribuie la cerere în proprietate teren cu vegetaţie forestieră conform prevederilor Legii nr.18/1991.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine şi constată următoarele:

Prin prezenta acţiune, reclamantul( .........), a solicitat în contradictoriu cu intimatele Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei (..............), Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar, să se constate nulitatea titlului de proprietate nr.85/28.05.2003.

Din cuprinsul actelor existente la dosar şi răspunsul înaintat de Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei (............), Judeţul Gorj, prin adresa înaintată, rezultă faptul că reclamantului,prin hotărârea Comisiei judeţene nr.(........), i-a fost validat dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 0,30 ha teren cu vegetaţie forestieră, suprafaţă care de altfel, este înscrisă şi în titlul de proprietate, emis pe numele reclamantului şi a cărui nulitate absolută o solicită.

Astfel, în vederea emiterii titlului de proprietate, în baza Legii nr.18/1991,nu pot fi reţinute ca fiind valabile decât actele premergătoare emise de către Comisia locală de aplicare a acestei legi, nu şi alte acte.

Potrivit dispoziţiilor înscrise în Legea nr.18/1991, stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, prin eliberarea unui titlu de proprietate ce este de competenţa comisiilor judeţene de fond funciar, în baza întregii documentaţii efectuate de comisiile comunale,orăşeneşti şi municipale.

În speţă, se constată că titlul de proprietate a cărui nulitate absolută se solicită, a fost emis întocmai cu respectarea actului normativ menţionat şi corespunzând întocmai cu actele primare de reconstituire,în privinţa întinderii  dreptului şi calităţii de beneficiar a reclamantului.

Pe de altă parte, în cauza de faţă reclamantul nu a făcut dovada contestării hotărârii Comisiei judeţene de fond funciar, ce a stat la baza emiterii titlului contestat.

Legile adoptate în materia fondului funciar, au instituit o procedură specială de reconstituire a proprietăţii asupra terenurilor agricole şi forestiere, finalizată cu emiterea titlului de proprietate.

Fiind o procedură specială,persoanele îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate, trebuie să respecte întocmai succesiunea etapelor ei şi să conteste în condiţiile precis determinate de lege.

După eliberarea titlului, se apreciază că asemenea contestaţii nu mai sunt posibile întrucât, acceptarea lor ar presupune o eludare şi o nesocotire a dispoziţiilor legale ce reglementează expres procedurile cu caracter prealabil, în reconstituirea proprietăţii.

Or, în cauza de faţă reclamantul nu a făcut dovada contestării actelor premergătoare emiterii titlului, situaţie ce prezumă achiesarea atât la întinderea dreptului de proprietate, cât şi la amplasamentul terenului atribuit.

De asemenea,potrivit art. III din Legea nr.169/1997,pe calea acţiunii în constatarea nulităţii absolute se poate obţine desfiinţarea actelor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate,transferurile de terenuri şi actele de vânzare-cumpărare,privind construcţiile afectate unei utilizări socio-culturale.

În ce priveşte actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, legiuitorul a avut în vedere, în principiu, titlurile de proprietate şi procesele-verbale de punere în posesie, care au menirea de a stabili faptic amplasamentul terenurilor cuprinse în titlul de proprietate.

În acest sens, în practica judiciară s-a decis că „obiectul cererii în constatarea nulităţii absolute a unui titlu de proprietate, priveşte în sine, titlul de proprietate şi procesul-verbal de punere în posesie care stabileşte amplasamentul efectiv al terenurilor aspra cărora s-a reconstituit dreptul de proprietate”.

Întrucât reclamantul este moştenitorul autorului(.........), care a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, a avut la dispoziţie, aşa cum s-a arătat şi mai sus, acţiunile de care putea beneficia autorul său, în temeiul reglementărilor legislaţiei privind reconstituirea dreptului de proprietate.

Persoana îndreptăţită la reconstituire s-a stabilit prin hotărârea Comisiei Judeţene Gorj de fond funciar nr.(.........), care se află ataşată la dosar la fila nr.17, autorul reclamantului figurând la poziţia nr.14 din tabelul ataşat la dosar la fila nr.18.

În măsura în care persoana care a formulat cererea de reconstituire este nemulţumită, are al dispoziţie conform art.53 alin.2 din Legea nr.18/1991,procedura plângerii împotriva hotărârii Comisiei judeţene,procedură obligatorie pentru a înlătura eventualele nemulţumiri în legătură cu cererea de reconstituire.

Ca atare şi reclamantul în calitate de moştenitor al autorului său,  a avut la dispoziţie procedura plângerii împotriva hotărârii comisiei judeţene şi nu acţiunea în constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate, eliberat conform hotărârii Comisiei judeţene de fond funciar.

Astfel, procedura obligatorie de care poate beneficia reclamantul, dacă mai este în termenul prevăzut de lege, este numai plângerea împotriva hotărârii Comisiei judeţene Gorj de fond funciar, în condiţiile în care aspectele contestate în speţă,pot fi soluţionate numai pe o astfel de cale şi nu pe calea unei acţiuni în constatarea nulităţii care aşa cum am arătat priveşte în sine titlul de proprietate şi procesul-verbal de punere în posesie.

În consecinţă, persoana care a uzat de procedura reconstituirii dreptului de proprietate, nu poate uza de calea acţiunii în constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate,în cazul în care reconstituirea dreptului de proprietate s-a făcut pe un alt amplasament, câtă vreme nu a contestat actele premergătoare emiterii titlului de proprietate.

Pentru considerentele expuse, se apreciază a fi neîntemeiată acţiunea promovată de reclamant, motiv pentru care urmează a se dispune respingerea acesteia.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge acţiunea civilă pentru nulitate absolută titlu de proprietate, formulată de reclamantul (............), domiciliat în sat (.........),comuna (............), Judeţul Gorj, în contradictoriu cu intimatele Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei(.........),Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar.

Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică de la 02 Iulie 2012.