Rectificare titlu de proprietate

Sentinţă civilă 1367 din 19.09.2011


Pe rol fiind judecarea acţiunii civile pentru rectificare titlu de proprietate, formulată de reclamantul A A,  domiciliat  în oraşul ....... , str......... bl....., ap....., Judeţul Gorj, împotriva pârâţilor Comisia LFF ....., Judeţul Gorj, Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar, Primarul comunei .......şi  T. P.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică,au lipsit părţile,reclamantul fiind reprezentat de avocat .......

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de  şedinţă, după care, constatându-se  dosarul în stare  de judecată, s-a acordat cuvântul  în  fond.

Avocat ........., pentru  petiţionar, solicită admiterea  plângerii.

 

INSTANŢA:

Deliberând asupra cauzei civile de faţă;

Prin cerea înregistrată la această instanţă sub număr dosar ........., reclamantul A. A.,  a  chemat  în judecată pe intimaţii  Primarul comunei ........., preşedintele Comisiei LFF , Comisia  locală  de  fond funciar........, Judeţul Gorj, Comisia judeţeană Gorj de fond funciar,solicitând ca în  contradictoriu cu acestea  să se dispună constatarea nulităţii absolute a titlului de  proprietate nr........., emis la data de 10 iunie  1997, pe  numele defunctei  A. A,  cu privire la suprafeţele de 1275 mp. intravilan,arabil, tarlaua 56, parcela 1996  şi 312 mp. tarlaua 56, parcela 1995/1, obligarea intimatelor la întocmirea unei  noi documentaţii în vederea emiterii titlului de  proprietate, în care să fie menţionaţi în  mod corect vecinii suprafeţelor de teren.

În  motivarea  acţiunii, reclamantul a arătat că  în fapt,  la  data de  10  iunie  1997, a fost eliberat  titlul de  proprietate pe  numele mamei sale A.A, trecându-se greşit vecinii.

Că aceste neclarităţi au fost observate cu ocazia efectuării lucrărilor de carte funciară.

În drept, şi-a  întemeiat cererea pe prevederile legilor fondului funciar.

În dovedirea  cererii  a înţeles să se folosească de proba cu acte, martori şi expertiza  judiciară.

S-a depus în copie  la  dosar  titlul de  proprietatenr.1337267 din 10 iun.1997,  actul  de identitate  al petiţionarului,  certificatul de deces seria DM nr.439438 emis pe  numele A.A.

La data de 16.01.2009 prin serviciul registratură al instanţei, primarul comunei ......şi preşedinte  al Comisiei LFF, a  depus la dosar întâmpinare, prin care precizează că la data de  10.06.1997 s-a  emis titlul de  proprietate nr........,primarul comunei ........ şi  preşedinte al Comisiei  LFF  a depus la dosar întâmpinare, prin  care precizează că la data  de  10.06.l997 s-a emis titlul de  proprietate nr. .....  numitei A.A  deşi terenul din litigiu nu a aparţinut niciodată acesteia, ci a fost proprietatea lui V.P.,conform actului de vânzare-cumpărare nr. 530/1946.

S-a mai arătat că A.A., nu a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate cu privire la acest teren, că, urmare a cererii nr.872/17.03.1991 formulată de V.P. prin HCJ nr. ....., a fost validat terenul în favoarea acestuia. S-a precizat de asemenea, că înainte de anul 1952 terenurile din acea zonă au aparţinut defunctului C.Gh., că în anul menţionat au făcut obiectul unor schimburi  cu I.A.S. ....

Prin aceeaşi cerere, reconvenţional s-a solicitat anularea T.P.1337267/15.06.1997 reiterându-se că terenul nu a fost niciodată al autoarei Albăstroiu Ana, ci a aparţinut defunctului V.P., căruia i-a fost reconstituit dreptul de proprietate prin hotărârea mai sus menţionată.

Cu privire la terenul din tarlaua 1995/1 pentru suprafaţa de 0,0312 ha a arătat că există aceleaşi motive mai sus menţionate pentru a se dispune anularea titlului.

S-a ataşat cererii, contractul de vânzare-cumpărare nr....., s.c. nr...... pronunţată de Judecătoria Novaci, decizia nr. ..... a Tribunalului Gorj, raportul de expertiză tehnico-judiciară întocmit în dosarul nr. ....., cererea nr. 872/1991 şi respectiv 644/15.03.1991 formulate de V.P.şi respectiv A.A şi HCJ nr....... împreună cu anexa 2 A.

Prin răspunsul la întâmpinare, depus de petiţionar în şedinţa publică din data de 12 februarie 2009, se arată că V.P nu a solicitat niciodată anularea T.P.  emis pe numele mamei petiţionarului, recunoscându-se totodată că aceasta nu a solicitat terenul din litigiu, prin cererea depusă conform Legii Fondului Funciar, pe motiv că nu a fost preluat de CAP, întrucât este situat în intravilan.

Se mai arată că din raportul de expertiză depus la dosar rezultă că moştenitorii defunctului C.Gh., au renunţat la solicitarea terenurilor situate în intravilan şi că prin întâmpinarea formulată în cauză, s-a recunoscut de către Comisia Locală că vecinii terenului din litigiu sunt trecuţi în mod eronat în titlul a cărui nulitate se solicită.

La acelaşi termen de judecată, reclamantul, prin apărătorul său a solicitat introducerea în cauză a intimatului T.P.,, moştenitor al defuncţilor V.P şi V.T.

Conform cererii nr.18 (fila 53)/26.02.2009 (filele 53, 55), Comisia Locală  şi-a completat întâmpinarea depunând alăturat şi schiţa terenurilor agricole deţinute de C.Gh.

A menţionat că în anul 1943, acesta şi-a împărţit terenurile copiilor săi, cel din litigiu aflându-se în lotul nr. 5b, ce a fost înstrăinat apoi prin contractul nr. 530/1946 autoarei V.T.

Începând din anul 1952, terenul deţinut de C:Gh., a fost preluat de către IAS ......., ulterior făcând obiectul unor schimburi cu CAP ......suprafaţa din litigiu, fiind dată în folosinţă ca lot ajutător numitei A.A.. Că odată cu apariţia Legii 18/1991, terenul a fost solicitat de către V.P. – soţul lui V.T. , prin cererea nr.872/1991 validată prin HCJ .....

Referitor la capătul de cerere prin care reclamantul solicită emiterea unui titlu care la est să aibă menţionat ca vecin D.C. 21., la nord- L.V, iar la sus –G.V. , nu are nici un temei legal, singurul motiv fiind de a obţine încă 3 m. lăţime din proprietatea G.A şi G M . Acest teren care are circa 3 ari suprafaţă a fost deţinut de către N R, până la apariţia Legii 1/2000, după care, a fost revendicat de moştenitorii lui C.Gh..

În şedinţa publică din 26.03.2009, s-a procedat la ascultarea intimatului T.P. ,ce a arătat expres instanţei că suprafaţa de 1275 m.p. aflată în litigiu a aparţinut bunicilor săi V.Pşi V.T şi face parte integrantă dintr-un teren de 1 ha. cumpărat de aceştia în anul 1946. A menţionat că antecesorii săi au solicitat reconstituirea dreptului cu privire la întreaga suprafaţă, că cererea i-a fost validată de Comisia Judeţeană, fiind eliberată şi o adeverinţă provizorie de proprietate.

A mai arătat că în urma cu circa o jumătate de an a aflat că terenul a fost înscris în titlul autoarei A.A şi că fiindu-i prezentată convenţia încheiată în anul 1960 a recunoscut că scrisul aparţine bunicului său, P.V.

 Despre terenul care apare în acel înscris ca fiind primit de bunicii săi în schimb, a precizat că este folosit şi în prezent de alţi moştenitori ai acestora, însă nu au solicitat constituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei respective.

În cauză a fost administrată proba constând în expertiză pentru identificarea terenurilor din litigiu prin schiţe, suprafaţă, dimensiuni şi vecinătăţi, pentru a se indica dacă terenurile au fost solicitate pentru reconstituirea dreptului de proprietate de către autoarea reclamantului sau de către V.P., pentru a se indica dacă suprafeţele respective au fost validate în favoarea vreunuia dintre aceştia şi în caz afirmativ să se indice actele avute în vedere şi pentru a se preciza dacă terenurile din litigiu au făcut obiectul înscrisului sub semnătură privată încheiat în anul 1960.

Prin  sentinţa  civilă nr......,a fost respinsă  acţiunea  reclamantului , în  contradictoriu cu  intimaţii Primarul comunei ......, preşedintele Comisiei de fond funciar..... Comisia  locală  de  fond funciar ......., Judeţul Gorj, Comisia judeţeană Gorj de fond funciar şi T.P.,, pentru  constatare nulitate  absolută;  a  fost admisă cererea  reconvenţională formulată  de  pârâta reclamantă Comisia LFF......., Judeţul Gorj, s-a dispus anularea titlului de proprietate nr......, emis la 10 iunie l997, pe numele defunctei......, pentru suprafeţele de teren situate în tarlaua 56,  parcele l996 şi  1995/1.

Împotriva sentinţei a declarat recurs recurentul petiţionar....., criticând-o  pentru  netemeinicie şi  nelegalitate.

Prin decizia nr........, Tribunalul Gorj,a admis recursul declarat, a casat sentinţa a şi a trimis cauza  spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

Procedând la rejudecarea cauzei în raport de indicaţiile date prin decizia de casare,au fost solicitate de la Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei ....,Judeţul Gorj,toate cererile de reconstituire formulate de A.A şi moştenitorii acesteia.

Cu adresa nr.1000/03/03/2011,existentă la dosar la fila nr.26,s-a înaintat copie de pe cererea înregistrată sub nr.644/15.03.1991,formulată de către autoarea A A şi cererea înregistrată sub nr.112/20005,formulată de A A,fiul autoarei .....,cerere formulată în baza legii nr.247/2005.

Ulterior,la data de 04/04/2011,cu adresa nr.1459/31/03/2011,existentă la dosar la fila nr.45,s-a înaintat copie de pe titlul de proprietate nr.1337267/10.06.1997,actul de deces al autoarei A.A,cererea formulată de aceasta,declaraţiile numiţilor R.S,B.E M.I,titlul de proprietate emis de Ministerul Agriculturii şi Domeniilor şi un memoriu.

La data de 11/04/2011,reclamantul a depus la dosar o precizare,existentă la dosar la fila nr.66,prin care arată că obiectul prezentei acţiuni îl constituie rectificarea titlului de proprietate,în sensul menţionării corecte a amplasamentului în suprafaţă de 1275 mp. şi a amplasamentului de 214 mp.

Analizând actele şi lucrările dosarului,instanţa reţine şi constată următoarele:

Prin prezenta acţiune cu precizarea ulterioară,existentă la dosar la fila nr.66,reclamantul a chemat în judecată pârâţii,solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa,să se dispună rectificarea titlului de proprietate nr......,emis pe numele de A.A.

Examinând titlul de proprietate,se constată că în acesta este înscrisă doar suprafaţa de 1275 mp.,care este situată în intravilan.

Nu se constată înscrisă suprafaţa de 214 mp.,menţionată de reclamant în precizarea la acţiune.

Susţinerile reclamantului,în sensul că solicită rectificarea titlului de proprietate în sensul menţionării corecte a amplasamentului terenurilor în suprafaţă de 1275 mp. şi 214 mp.,nu pot fi reţinute,motivat de faptul că,în primul rând, aşa cum s-a arătat şi mai sus,în titlu una dintre suprafeţe nu este menţionată,respectiv cea de 214 mp.,iar pe de altă parte,acţiunea în rectificare presupune probarea existenţei unei erori materiale la emiterea actului administrativ a cărui analiză este dedusă judecăţii,iar finalitatea acţiunii constă în corectarea erorilor intervenite în sens formal,fără afectarea substanţei sau însuşi a dreptului recunoscut.

Rectificarea este o acţiune de corectare,îndreptare,remediere,de esenţa acesteia fiind faptul că presupune exclusiv îndreptarea unor erori materiale,fără ca prin aceasta să se poată schimba întinderea dreptului sau condiţiile de exerciţiu ale acestuia.

Cum în prezenta cauză se solicită stabilirea corectă a amplasamentului terenurilor trecute în titlu,conform anexei de validare şi cum reconstituirea dreptului de proprietate nu presupune o analiză formală,ci o analiză de fond,inclusiv sub aspectul amplasamentului terenului, prezenta acţiune se priveşte a fi neântemeiată.

Potrivit art.27 din Legea nr.18/1991,actualizată,raportat la art.5 litera i din H.G nr.890/2005,actualizată,”comisiile locale pun în posesie prin delimitare în teren,persoanele îndreptăţite să primească terenul,completează fişele de punere în posesie a acestora după validarea de către comisia judeţeană a propunerilor făcute şi înmânează titlul de proprietate.

Conform art.36 alin.1 din H.G nr.890/2005,pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale ,care cuprind anexele validate,planurile parcelare,procesele-verbale de punere în posesie şi schiţele terenurilor,comisia judeţeană emite titlurile de proprietate,conform modelului prezentat în anexa 20.

În consecinţă,se apreciază că îi revine Comisiei locale de fond funciar obligaţia de a sesiza Comisia judeţeană Gorj,cu întreaga documentaţie prevăzută de art.36 alin.1 din H.G nr.890/2005,pentru a se emite în favoarea reclamantului un nou titlu de proprietate,urmând ca organul administrativ central să analizeze corectitudinea actelor întocmite,inclusiv sub aspectul amplasamentului,în condiţiile în care reclamantul invocă că acesta nu este cel menţionat în titlul emis.

Având în vedere că în privinţa titlului de proprietate nr. 1337267/10/06/1997,nu s-aprobat existenţa vreunei erori materiale susceptibile de îndreptare pe calea acţiunii în rectificare,urmează a se dispune respingerea prezentei acţiuni.

Cât priveşte cererea reconvenţională formulată în cauză de primarul comunei .....,Judeţul Gorj,în calitate de preşedinte al comisiei locale de fond funciar,prin care solicită anularea titlului de proprietate cu motivarea că terenul nu aparţine autoarei A.A,ci aparţine lui Vîrjean Petre cu moştenitor Tomoiu Petre,aceasta se priveşte a fi neântemeiată.

Referitor la suprafaţa de teren de 1275 mp.,din actele şi lucrările existente la dosar,rezultă că această suprafaţă de teren a intrat în posesia autoarei Albăstroiu Ana,în urma unei convenţii de schimb încheiată în anul 1960,cu T.P.V,bunica pârâtului T.P.

Prin declaraţia dată în şedinţă publică,existentă la fila nr.70,din dosarul nr.68/267/2009,pârâtul ......, recunoaşte schimbul realizat de bunicii săi cu ...,arătând totodată că terenul pe care l-au primit în schimb de la .....,îl folosesc şi în prezent.

De asemenea,prin H.C.J nr......,,se stabileşte doar întinderea dreptului de proprietate pentru terenul validat, nu şi amplasamentul.

Apreciindu-se că nu s-a făcut dovada susţinerilor formulate prin cererea reconvenţională,urmează a se dispune respingerea acestei cereri.

Având în vedere cele expuse,

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge acţiunea civilă pentru rectificare titlu de proprietate,formulată de reclamantul...... domiciliat  în....... Judeţul Gorj, împotriva pârâţilor Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei ......., Judeţul Gorj, Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar, Primarul comunei ....şi  T.P., domiciliat în  .......şi cererea  reconvenţională  formulată de pârâta Comisia locală de fond funciar de pe lângă primăria comunei ......,Judeţul Gorj.

Cu drept de recurs, în termen de  15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică  la 19 septembrie 2011, la Judecătoria Novaci,Judeţul Gorj.

Domenii speta