Inlocuire sancţiune contravenţională. Excepţie de neconstituţionalitate

Sentinţă civilă 398 din 14.03.2012


Prin sentinţa civilă nr.398 din data de 14 martie 2002 s-a admis sesizarea Inspectoratului Judeţean de Poliţie, intimatul contravenient D.M.I fiind obligat să presteze o activitate în folosul comunităţii de 150 de ore  pentru aceleaşi considerente expuse mai sus.

Deoarece nici unul din textele OG nr.55/2001 privind regimul juridic al sancţiunilor prestării unei activităţi în folosul comunităţii nu reglementează un raport între amenda contravenţională aplicată şi numărul orelor de activitate în folosul comunităţii ce trebuie prestate , conducând la aplicarea unor sancţiuni diferite de ore de muncă pentru contravenienţii cărora li s-au aplicat acelaşi cuantum de amendă contravenţională, a fost sesizată  Curtea Constituţională, considerându-se a fi încălcate dispoziţiile constituţionale ale art. 16 si 21 alin 3 din Constituţia României, precum şi cele ale art. 6 paragraf 1 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale .

Prin Decizia nr.665 din data de 26 iunie 2012 Curtea Constituţională  a respins ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate invocată, considerând că excepţia aduce în discuţie o lacună legislativă fără relevanţă constituţională.

 

Comentariu:

Considerăm că , prin respingerea excepţiei ca inadmisibilă, reţinându-se totuşi în motivarea deciziei că excepţia aduce în discuţie o lacună legislativă, fără relevanţă constituţională , curtea a încălcat principiul constituţional al nediscriminării , prin aceea că a lăsat să se facă o discriminare clară între contravenienţii care au fost sancţionaţi cu acelaşi cuantum de amendă contravenţională, ulterior aceştia urmând a presta un număr de ore de muncă în folosul comunităţii în cuantumuri diferite .

Mai mult, prin adoptarea acestei soluţii s-a îngreunat munca judecătorilor, lăsându-se loc liberului arbitru în înlocuirea corectă a sancţiunii contravenţionale aplicată iniţial.