Infracţiunea de ucidere din culpă prevăzută de art.178 alin.2 Cod penal.

Sentinţă penală 58 din 12.03.2009


Prin rechizitoriul nr.63/P/26.09.2008 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc inculpata S.Zs. a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă prev.de art.178 al.2 Cod penal reţinându-se că deoarece nu a respectat prevederile legale privind trecerea la nivel de cale ferată a determinat moartea victimei S.G..

Inculpata în faţa instanţei recunoaşte cu sinceritate săvârşirea infracţiunii.

Din actel şi lucrările dosarului instanţa constată următoarele:

La data de 26.05.2008 inculpata şi colegele sale de serviciu S.G. şi B. I. după terminarea programului de lucru s-au deplasat cu autoturismul inculpatei F.F. cu numărul de înmatriculare ……. pe …. spre domiciliul loc din localitatea O.

Inculpata la trecerea de nivel cu calea ferată fără bariere, nu a oprit şi nu a acordat prioritate de trecere garniturii de tren aparţinând S.C. R., care efectua cursă regulată de transport persoane, intrând în coliziune cu acesta. În urma impactului dintre locomotiva garniturii şi autoturism, numita S.G., care avea calitatea de pasager în auto cu nr……….., a decedat pe loc.

Din raportul medico-legal eliberat de Cabinetul de Medicină Legală Odorheiu Secuiesc rezultă că moartea lui S. G. a fost violentă şi s-a datorat zdrobirii capului şi a conţinutului său. În momentul producerii accidentului victima nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. (f.26,27).

Vinovată de producerea accidentului se face inculpata care nu a respectat prev.de art.136 alin.1 din Regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002 care prevede că la trecerea la nivel cu cale ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteză redusă şi să se asigure că din partea stângă sau din dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar. De asemenea cu toate că inculpata a susţinut că nu avea vizibilitatea bună datorită unor buruieni, şi în această situaţie există în cadrul Regulamentului de aplicare a OUG nr.195/2002 o normă obligatorie, respectiv art.138 alin.2 care prevede că vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute, respectiv „trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere.”

Fapta inculpatei întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ucidere din culpă prev.de art.178 al.2 Cod penal.

La individualizarea şi dozarea pedepsei ce urmează a i se aplica inculpatei instanţa va avea în vedere lipsa antecedentelor penale, sinceritatea manifestată de inculpată în cursul urmăririi penale şi a judecăţii, disponibilitatea de a recupera prejudiciul cauzat, reţinându-le ca circumstanţe atenuante apreciind că o pedeapsă a cărei executare să fie suspendată condiţionat va realiza scopul pedepsei.

Părţile vătămate S.N.G., S.M., S.L. jr. şi S.L. sen. s-au constituit ca părţi civile în cauză cu câte 25.000 lei daune morale, părţile civile S.N.i şi S.M. au solicitat obligarea inculpatei la rentă lunară de la data accidentului până la data de 9.07.2008 data terminării studiilor. Partea civilă S.L. jr.s-a constituit ca parte civilă cu suma reprezentând rentă lunară reprezentând ¼ parte din venitul realizat de defunctă.

Venitul mediu realizat de defunctă este de 669 lei astfel inculpata va fi obligată în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. I.C. .S.A. să plătească părţilor civile: S.N.G., S.M., S.L. jr câte 111 lei lunar cu titlu de rentă pe lunile iunie, iulie 2008, iar părţii civile S. L. 167 lei lunar cu titlu de rentă începând cu luna august 2008 până la finalizarea studiilor.

În conformitate cu datele existente la dosar sunt îndeplinite condiţiile impuse de prevederile art.5 lit.g coroborat cu art.31 lit.c din Legea 319/2006, ca accidentul mortal să fie înregistrat de către SC I.C. .S.A. O.S., ca accident de muncă în urma căruia a rezultat moartea victimei, deoarece accidentul a avut loc pe drumul de la locul de muncă la locul de domiciliu. Astfel S.C. I. C. SA are calitatea de parte responsabilă civilmente, această calitate asigurându-le părţilor civile garanţia încasării prejudiciului dacă acesta nu va fi reparat integral de asiguratorul de răspundere civilă. Susţinerile părţii responsabile civilmente că a făcut plăţi părţilor civile sunt nerelevante în repararea prejudiciului având în vedere că sumele achitate le-au revenit în baza contractului de muncă.

Daunele morale solicitate de părţile civile sunt exagerate atunci când relaţia dintre victimă şi inculpată era una de prietenie parcurgând zilnic împreună traseul de la locul de muncă acasă şi invers. Rolul daunelor morale este de a atenua durerea suferită  de pierderea mamei respectiv soţiei. Nu înseamnă însă că durerea va dispărea cu cât daunele morale vor fi mai mari. Astfel suma de câte 5000 lei va realiza scopul daunelor morale.

Cheltuielile judiciare vor fi suportate de inculpată: 430 lei reprezentând onorariu avocaţional achitat de părţile civile în baza art.193 Cod procedură penală şi 800 lei cheltuieli judiciare, în baza art.191 Cod procedură penală, în faza de judecată şi urmărire.