Fara titlu

Sentinţă civilă 2734 din 28.03.2007


PRONUNTAREA UNEI HOTARARI CARE SA TINA LOC DE ACT AUTENTIC DE VANZARE-CUMPARARE A UNUI IMOBIL CARE ARE REGIMUL DE LOCUINTA APARTINAND FONDULUI LOCATIV PROPRIETATE DE STAT. CALITATE PROCESUALA PASIVA.

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la 16.01.2007, reclamantul BC a chemat in judecata pe parata SC TITAN AL SA ., solicitand instantei ca  prin hotararea ce se va pronunta sa se constate ca la data de 14.10.1993 intre defuncta M L si parata SC TITAN AL SA a intervenit vanzarea-cumpararea imobilului din Bucuresti str. Doamnei nr.27-29, ap.40, in suprafata totala de 23,49 lei si  ca urmare a constatarii vanzarii-cumpararii a imobilului sa se pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare, cu cheltuieli de judecata.

In motivarea cererii reclamantul a aratat ca autoarea sa M L , al carei unic mostenitor este  a cumparat la data de 14.10.1993 apartamentul nr. 40 situat in Bucuresti str. Doamnei nr.27-29, , achitand integral pretul de 49817 ROL asa cum s-a stabilit prin Fisa Tehnica de evaluare intocmita in ianuarie 1993, si desi s-a adresat paratei pentru a-I elibera contractul de vanzare cumparare aceasta a refuzat motivand ca nu detine dosarul de vanzare cumparare cu privire la imobil.

Calitatea procesuala pasiva ca si conditie de exercitiu a actiunii civile presupune identitatea dintre persoana paratului si cel  tinut in raportul  juridic dedus judecatii  care in speta  isi are izvorul in contractul de vanzare cumparare.

Potrivit art. 1295 C.civ., contractul de vanzare cumparare este  un contract consensual, putand fi incheiat prin simplul acord de vointa a partilor fara indeplinirea altei formalitati, fiind insa necesara indeplinirea celorlalte conditii de fond prevazute de lege pentru incheierea sa valabila, atat in persoana vanzatorului cat si a cumparatorului.

In speta reclamantul a solicitat sa se constate intervenita vanzarea unui imobil care are regimul de locuinta apartinand fondului locativ proprietate de stat, aspect care reiese din fisa tehnica de calcul al pretului de vanzare  a locuintei existenta la fila 14 din dosar.

Cum prezenta actiune pune in discutie dreptul de proprietate asupra imobilului repectiv este necesar ca persoana impotriva careia s-a formulat, considerata a avea calitatea de  vanzator, sa fie titulara a dreptului de proprietate, intrucat contractul de vanzare cumparare  este un contract translativ de proprietate si numai  in acest fel poate sa intervina transmiterea valabila a dreptului, conform principiului  potrivit caruia nimeni nu poate transmite ceea ce nu are.

In speta reclamanta a formulat actiunea in contradictoriu cu parata SC TITAN AL SA  care nu este decat unitatea specializata conform Decretului Lege 61/1990 abilitata sa incheie contractele  de vanzare cumparare a locuintelor care fac parte din fondul locativ de stat, ceea ce este insa de natura sa-I confere calitatea de reprezentant al statului, titular al dreptului de proprietate asupra locuintei si in numele caruia se incheie contractele de vanzare cumparare.

Prin urmare, intrucat actiunea de fata pune in discutie insusi  dreptul de proprietate,  constatand ca nu exista  identitate intre persoana chemata in judecata  in calitate de parat si persoana tinuta in raportul juridic dedus judecatii, instanta a admis exceptia invocata si pe cale de consecinta a respins cererea ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.

 Sentinta civila nr. 2734/28.03.2007