Reducere pensie de intretinere

Sentinţă civilă 1562 din 01.10.2009


Reducere pensie de  întreţinere pentru minor la nivelul venitului minim pe economie, având în vedere că nu mai realizează venituri salariale deoarece societatea la care a lucrat a intrat in procedura reorganizării judiciare si falimentului la data de 29.06.2009.

Reducerea pensiei de întreţinere se poate hotărî dacă posibilităţile materiale ale debitorului s-au redus, aşa cum prevăd disp.art. 94 al.2 şi art. 44 Codul familiei .

Prin cererea înregistrată la nr. 2925/292/2009, pe rolul judecătoriei Roşiorii de Vede reclamantul CV a chemat în  judecată pe pârâtul CSP (minor)  asistat de mama sa G.M. , privind reducerea pensiei de întreţinere la nivelul venitului minim net pe economie.

Prin sentinţa civilă nr. 1562/01.10.2009, judecătoria Roşiorii de Vede a respins acţiunea ca nefondată.

Pentru a se pronunţa astfel  judecătorul a reţinut următoarea situaţie de fapt şi de drept.

Prin sentinţa civila nr. 2137/19.12.2008 pronunţată de aceeaşi judecătorie, reclamantul care este tatăl pârâtului CSP, născut la 31.05.1994, a fost obligat sa-i plătească lunar pensie de întreţinere în sumă de 400 lei, până la majoratul copilului , în raport de veniturile realizate la acea dată.

Din actele depuse la dosar instanţa a reţinut că reclamantului i s-a desfăcut contractul de muncă prin decizia nr. 1830/01.09.2009, emisă de SC TRUST CONSTRUCT SA  Craiova, decizie ce îşi producea efectele juridice după  împlinirea termenului de preaviz, respectiv la data de 22 septembrie 2009.

Potrivit  disp.art. 94 alin. 2 şi art. 44  Codul familiei , instanţa judecătorească, la cerere  ,, va putea mări sau micşora obligaţia de întreţinere sau hotărî încetarea ei, după cum se schimbă mijloacele celui ce dă întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte”

Potrivit disp.art. 44 Codul familiei ,, în cazul schimbării împrejurărilor , la cererea oricărei dintre părinţi sau copilului , …. Instanţa judecătorească va putea modifica măsurile privitoare la drepturile şi obligaţiile personale sau patrimoniale între părinţii divorţaţi şi copii”.

Din analiza textelor de lege mai sus enunţate, instanţa a reţinut că  reducerea pensiei de întreţinere se poate hotărî dacă posibilităţile materiale ale debitorului s-au redus, reducerea operând de la data ivirii cauzei, chiar dacă acţiunea s-a introdus ulterior.

În cazul în speţă reclamantul a introdus acţiunea  la data de 9 septembrie 2009, deşi contractul său de muncă înceta după împlinirea termenului de preaviz, respectiv la 22.09.2009, deci anterior ivirii cauzei de micşorare a veniturilor sale.

În acest context instanţa a hotărât că nu se impunea reaprecierea cuantumului pensiei de întreţinere întrucât veniturile reclamantului  pe ultimele 6 luni, în raport de care se calculează  pensia de întreţinere, nu s-au micşorat, el încasând  drepturile salariale fără nici o diminuare.

Prin urmare, nefiind întrunite condiţiile prev- de art. 44 şi 94 alin.2  Codul familiei, instanţa a respins ca nefondată acţiunea, menţinând  pensia de întreţinere stabilită prin sentinţa civilă nr. 2137/2008.