Hotariri relevante 1

Sentinţă penală din 20.10.2009


DOSAR NR.

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA RM.VÂLCEA JUDEŢUL VÂLCEA

Operator date cu caracter personal 4078

SENTINŢA PENALĂ NR. 189

Şedinţa publică din data de 26 martie 2009

Instanţa compusă din:

Preşedinte: U.C.F.

Grefier: F.L.A

*******

Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea reprezentat prin

Procuror: V.A.

***********

Pe rol fiind pronunţarea asupra procesului penal privind pe inculpatul I.F.G., trimis în judecată sub aspectul comiterii infr. prev. de art. 180 alin. 2 Cod pen., art. 180 alin. 2 Cod penal şi art. 192 al. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal,  părţi vătămate fiind L.P., L.R.E., L.V.I. .

La apelul nominal făcut în şedinţa publică, cu ocazia pronunţării, au lipsit părţile.

Procedura este  îndeplinită.

S-a expus referatul cauzei, după care:

Se constată că dezbaterile asupra fondului cauzei au avut loc în şedinţa publică din data de 12 martie 2009, fiind consemnate în încheierea de şedinţă din acea dată, încheiere care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

 I N S T A N Ţ A

Deliberând, constată următoarele:

Prin rechizitoriul din 31.07.2008 dat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea în dosar nr. 5113/P/2007 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului I.F.G. pentru săvârşirea infr. prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal, art. 180 alin. 2 Cod penal şi art. 192 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.

În motivarea actului de sesizare a instanţei s-a reţinut că, la data de 17.11.2007, în jurul orelor 22,00, în urma unui conflict dintre M.R.N. (rudă cu părţile vătămate L.P., L.R.E. şi L.V.I.) şi I.I.M. (fratele inculpatului), inculpatul I.F.G. însoţit de soţia sa, I.S., şi de fratele lui, I.I.M., au mers la locuinţa părţii vătămate L.P., ocazie cu care inculpatul a pătruns în curtea acesteia abuziv, a lovit cu piciorul în uşa de la intrare în locuinţă. În urma zgomotului produs, părţile vătămate L.R.E. şi L.V.I. au ieşit afară din locuinţă şi au cerut inculpatului să părăsească locuinţa. Inculpatul le-a agresat fizic pe cele două părţi vătămate, conflictul fiind aplanat de către martorul J.N., care se afla în locuinţa părţilor vătămate, martorul reuşind să-l scoată pe inculpat din curtea locuinţei părţilor vătămate.

De asemenea, în actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că, urmare agresiunii fizice exercitate de inculpat, partea vătămată L.R.E. a suferit leziuni traumatice care au necesitat un număr de 7-8 zile de îngrijiri medicale, iar partea vătămată L.V.I. a suferit leziuni traumatice care au necesitat un număr de 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul acestei instanţe la data de 01.08.2008, sub nr. 5870/288/2008.

În cursul cercetării judecătoreşti au fost audiaţi: inculpatul I.F.G., părţile vătămate L.P., L.R.E. şi L.V.I., martorii din acte J.N., M.R.N., I.S., I.I.M. şi martorul B.I., propus de inculpat în circumstanţiere personală.

Partea vătămată L.V.I. s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1500 lei Ron, precizând că această sumă reprezintă despăgubiri morale pentru suferinţele îndurate ca urmare a loviturilor pe care i le-a aplicat inculpatul.

Partea vătămată L.R.E. s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2000 lei Ron, precizând că această sumă reprezintă despăgubiri morale pentru suferinţele îndurate ca urmare a loviturilor pe care i le-a aplicat inculpatul.

Partea vătămată L.P. s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2000 lei Ron, declarând că această sumă reprezintă despăgubiri morale pentru supărarea şi deranjul pe care i le-a pricinuit inculpatul.

La dosarul cauzei, inculpatul a depus o caracterizare.

În şedinţa publică din data de 19 februarie 2009, inculpatul şi partea vătămată L.V.I. au declarat că se împacă total şi necondiţionat în ceea ce priveşte infr. prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal

În şedinţa publică din data de 12 martie 2009, inculpatul şi partea vătămată L.R.E. au declarat că se împacă total şi necondiţionat în ceea ce priveşte infr. prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal. De asemenea, partea vătămată L.P. a declarat că renunţă la cererea sa de constituire parte civilă în cauză şi nu mai are nicio pretenţie de natură civilă faţă de inculpat.

Coroborând probele administrate în cauză, respectiv declaraţiile părţilor, declaraţiile martorilor, procesul verbal de cercetare la faţa locului, actele medico legale aflate la dosarul cauzei, instanţa constată şi reţine următoarele:

La data de 17.11.2007, în jurul orelor 22,00, în timp ce inculpatul I.F.G. se afla la bufet împreună cu soţia sa, a venit la aceştia fratele inculpatului, martorul  I.I.M., care le-a relatat că a fost bătut de către M.R.N., fiul părţii vătămate L.V.I.. În acest context, dar şi pe fondul consumului de alcool, inculpatul s-a hotărât să meargă după M.R.N. pentru a-i cere socoteală. În continuare, inculpatul I.F.G. însoţit de soţia sa, I.S., şi de fratele lui, I.I.M., au mers spre locuinţa părţii vătămate L.P..

Ajunşi în dreptul porţii casei lui L.P., inculpatul şi fratele său l-au strigat pe M.R.N., iar acesta din urmă a ieşit afară din casă, ocazie cu care inculpatul i-a solicitat să vină la poartă. La rândul său, M.R.N. i-a spus inculpatului să vină în curte „dacă are curaj”. În aceste împrejurări, inculpatul a pătruns în curtea casei lui L.P., iar M.R.N. văzând acest lucru a intrat imediat în casă şi a închis uşa. Inculpatul şi-a continuat deplasarea şi a lovit puternic în uşa casei, deschizând-o.

Partea vătămată L.V.I., fiind trezită din somn de bubuitură, a ieşit afară şi l-a văzut pe inculpat în dreptul uşii, moment în care i-a cerut acestuia să iasă afară din curte (acest aspect fiind confirmat chiar şi de către inculpat) şi l-a împins. Inculpatul a început să o lovească pe partea vătămată L.V.I. cu pumnii şi cu picioarele.

Fiind trezită din somn, L.R.E. (mama părţii vătămate L.V.I.) a ieşit afară pentru a vedea ce se întâmplă însă a fost lovită de către inculpat cu piciorul în piept şi a căzut la pământ.

Conflictul a fost aplanat de către martorul J.N., care se afla în locuinţa părţilor vătămate, martorul reuşind să-l scoată pe inculpat din curtea locuinţei părţilor vătămate.

Urmare agresiunii fizice exercitate de inculpat, partea vătămată L.R.E. a suferit leziunile traumatice descrise în certificatul medico-legal nr. C/1705/2007 din 19.11.2007, care au necesitat un număr de 7-8 zile de îngrijiri medicale, iar partea vătămată L.V.I. a suferit leziuni traumatice descrise în certificatul medico-legal nr. C/1706/2007 din 19.11.2007 care au necesitat un număr de 6-7 zile de îngrijiri medicale.

La data de 17.11.2007, partea vătămată L.P. a sesizat organele de poliţie prin plângere cu privire la faptul că inculpatul a pătruns în locuinţa sa şi i-a agresat soţia şi fiica. Plângerea acestuia a fost însuşită la 23.11.2007 de către părţile vătămate L.R.E. şi L.V.I..

Este cert că inculpatul a pătruns fără drept în curtea locuinţei părţilor vătămate şi, mai mult decât atât, a refuzat să o părăsească la cerea expresă în acest sens ce i-a fost adresată de către L.V.I..

Împrejurarea că martorul M.R.N. i-a spus inculpatului să vină în curte „dacă are curaj”, nu echivalează cu un consimţământ, având în vedere contextul în care martorul s-a exprimat de această manieră. În această ordine de idei este de remarcat şi faptul că, imediat după ce inculpatul a pătruns în curte, M.R.N. a intrat în casă închizând uşa, cu toate acestea inculpatul continuând să rămână în curtea casei părţilor vătămate. De altfel, nici persoanele care îl însoţeau pe inculpat nu au perceput atitudinea martorului M.R.N. drept o invitaţie de a intra în curtea părţilor vătămate, edificatoare în acest sens fiind declaraţia martorului  I.I.M. (fila 25 dosar urmărire penală), care a precizat „cunosc faptul că fratele meu nu avea ce să caute în curtea respectivă şi nu trebuia să intre în curte, însă acesta a fost nervos din cauză că am luat eu bătaie de la M.R.N.”.

Susţinerile inculpatului în sensul că nu a mai avut posibilitatea să părăsească curtea întrucât L.V.I. s-a năpustit asupra lui, sunt contrazise de declaraţiile martorilor J.N. şi I.I.M.. Astfel, martorul J.N. a relatat că a văzut-o pe partea vătămată L.V.I. împingându-l pe inculpat spre poartă. La rândul său, martorul I.I.M.a a relatat că I.S. îl ruga pe inculpat „ să iasă afară din curte şi să nu mai stea acolo” (fila 25 dosar urmărire penală).

Observând modul în care s-a derulat întreg incidentul, împrejurările în care inculpatul a comis fapta, apărarea inculpatului în sensul că fapta sa nu prezintă pericolul social al infracţiunii prev. de art. 192 alin. 2 Cod penal, nu poate fi primită.

Constatând că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de violare de domiciliu, prev. de art. 192 alin. 2 Cod penal, instanţa îl va condamna pe inculpatul I.F.G. pentru comiterea acestei infracţiuni.

La individualizarea pedepsei, vor fi avute în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 72 Cod penal, respectiv : pericolul social concret al faptei comise, împrejurările în care aceasta a fost săvârşită(astfel cum au fost expuse mai sus), datele ce caracterizează persona inculpatului. Având în vedere că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, este un tânăr cu un comportament bun în familie şi societate (în acest sens fiind declaraţia martorului în circumstanţiere personală şi  caracterizarea de la fila 32 dosar), împrejurările în care a comis fapta,  atitudinea manifestată de către inculpat pe parcursul procesului penal, respectiv acesta s-a prezentat în faţa organelor judiciare, a manifestat regret faţă de cele întâmplate, şi-a cerut iertare de la părţile vătămate, instanţa va reţine în favoarea inculpatului circumstanţele atenuante prev. de art. 74 alin. 1 lit. a, c Cod penal.

Prin urmare, în baza art.  192 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. art. 74 alin. 1 lit. a, c Cod penal şi art. 76 alin 1 lit. c Cod penal, instanţa îl va condamna pe inculpatul I.F.G. la un an închisoare, apreciind că  această pedeapsă este de natură să asigure realizarea scopurilor prevăzute de art. 52 Cod penal.

În ceea ce priveşte pedepsele accesorii, instanţa reţine că natura faptei săvârşite conduce la concluzia existenţei unei nedemnităţi în exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal. Pe cale de consecinţă, instanţa va aplica inculpatului  disp. art. 71 Cod penal rap. la art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal.

Întrucât inculpatul este la primul conflict cu legea penală, are un comportament bun în societate şi familie, are un loc de muncă şi a dat dovadă că regretă fapta comisă, instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins şi prin suspendarea condiţionată a executării acesteia. Pe cale de consecinţă, constatând că sunt întrunite cumulativ cerinţele art. 81 Cod penal, instanţa va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe durata termenului de încercare de 3 ani, termen de încercare stabilit potrivit disp. art. 82 Cod pen.

Conform art. 71 alin. 5 Cod penal, va fi suspendată executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

Se va atrage atenţia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod pen.

În baza art. 11 pct. 2 lit. b Cod pr. pen. rap. la art. 10 lit. h Cod pr. pen., instanţa va înceta procesul penal pornit împotriva inculpatului I.F.G. pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal (parte vătămată L.R.E.), ca urmare a împăcării inculpatului cu partea vătămată L.R.E..

În temeiul art. 11 pct. 2 lit. b Cod pr. pen. rap. la art. 10 lit. h Cod pr. pen., instanţa va înceta procesul penal pornit împotriva inculpatului I.F.G. pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal (parte vătămată L.V.I.), ca urmare a împăcării inculpatului cu partea vătămată L.V.I..

Instanţa va lua act că partea vătămată L.P. a renunţat la cererea sa de constituire parte civilă în cauză.

Conform art. 132 alin. 1 Cod penal, se vor stinge acţiunile civile promovate în cauză de părţile vătămate L.R.E. şi L.V.I..

Potrivit art. 191 alin. 1 Cod pr. pen.  şi art. 192 alin. 1 pct. 2 lit. b Cod pr. pen., inculpatul I.F.G. va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare către stat în sumă de 240 lei Ron.

În baza art. 192 alin. 1 pct. 2 lit. b Cod pr. pen., părţile vătămate L.R.E. şi L.V.I. vor fi obligate la plata sumei de câte 30 lei Ron, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art.  192 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. art. 74 alin. 1 lit. a, c Cod penal şi art. 76 alin 1 lit. c Cod penal;

Condamnă inculpatul I.F.G.,  la un an închisoare.

Aplică inculpatului I.F.G. disp. art. 71 Cod penal rap. la art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal.

În baza art. 81 Cod pen. ;

Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe durata termenului de încercare de 3 ani, termen de încercare stabilit potrivit disp. art. 82 Cod pen.

În baza art. 71 alin. 5 Cod penal ;

Suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

Atrage atenţia inculpatului I.F.G. asupra disp. art. 83 Cod penal.

În baza art. 11 pct. 2 lit. b Cod pr. pen. rap. la art. 10 lit. h Cod pr. pen.;

Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului I.F.G. pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal (parte vătămată L.R.E.), ca urmare a împăcării inculpatului cu partea vătămată L.R.E..

În baza art. 11 pct. 2 lit. b Cod pr. pen. rap. la art. 10 lit. h Cod pr. pen.;

Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului I.F.G. pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal (parte vătămată L.V.I.), ca urmare a împăcării inculpatului cu partea vătămată L.V.I..

Ia act că partea vătămată L.P., a renunţat la cererea sa de constituire parte civilă în cauză.

În baza art. 132 alin. 1 Cod penal;

Stinge acţiunile civile promovate în cauză de părţile vătămate L.R.E. şi L.V.I..

În baza art. 191 alin. 1 Cod pr. pen.  şi art. 192 alin. 1 pct. 2 lit. b Cod pr. pen. ;

Obligă inculpatul I.F.G.  la plata cheltuielilor judiciare către stat în sumă de 240 lei Ron.

În baza art. 192 alin. 1 pct. 2 lit. b Cod pr. pen.;

Obligă părţile vătămate L.R.E. şi L.V.I. la plata sumei de câte 30 lei Ron, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru părţile lipsă.

Pronunţată în şedinţă publică, azi  26 martie 2009.

 PREŞEDINTE GREFIER

~  1  ~