Civil .legaturi personale minor.

Sentinţă civilă din 29.12.2009


Examinind actele si lucrarile de la dosar constata ca reclamantul B.L. a chemat in judecata pe  pârâta E.S., solicitind ca prin sentinta ce se va pronunta sa i se incuviinteze legaturi personale cu minorul nascut la … si sa i se incuviinteze ca minorul sa se deplaseze cu el in strainatate.

In motivarea de fapt a actiunii reclamantul arata ca din casatoria cu pirita a rezultat minorul nascut la …. si ca  prin sentinta civila pronuntata de Judecatoriei Rm.Sarat s-a desfacut casatoria prin divort , minorul fiind incredintat spre crestere si educare piritei.

In esenta reclamantul arata ca de la nasterea minorului si pina in urma cu doua luni s-a ocupat efectiv de minor , se vedeau si se auzeau zilnic,petreceau mult timp impreuna , dupa care pirita le-a interzis aceste relatii.

Precizeaza reclamantul ca este medic motiv pentru care nu are un program fix in zilele de simbata si duminica si nici in cursul saptaminii , dorind deseori sa poata merge la plimbare cu minorul si in timpul sau liber.

Mai arata reclamantul ca minorului ii plateste pensie de intretinere la care a fost obligat de Judecatoria Rm.Sarat .

In drept reclamantul invoca prevederile art.43 cod familie si art.14 din Legea 272/2004 solicitind instantei in baza acestor texte de lege sa aiba legaturi personale cu minorul in urmatoarea modalitate : in primul si al treilea sfirsit de saptamina, de vinerea ora 17:00 pina duminica ora 12:00 , o saptamina in vacanta de iarna , o saptamina in vacanta de primavara si o luna in vacanta de vara.

Totodata reclamantul solicita ca minorul sa aiba legaturi personale cu bunicii si rudele paterne in zilele de nastere ale acestora, avind in vedere ca acestea locuiesc in judetul Prahova.

Reclamantul solicita de asemenea ca instanta sa-i incuviinteze sa se deplaseze cu minorul in strainatate invocind prevederile art.18 al.2 din Legea 272/2004.

Pina la primul termen de judecata pirita a formulat un memoriu prin care arata ca nu i-a interzis reclamantului sa viziteze minorul , ca minorul este elev in clasa a II-a , are un program foarte incarcat , ca doreste ca reclamantul sa se implice in problemele minorului , sa cunoasca activitatea scolara a acestuia , ca i-a permis acestuia sa-l insoteasca pe tatal sau in diverse plimbari cu diferite destinatii atit in tara cit si in strainatate .

La termenul de astazi ambele parti au fost prezente,pirita fiind de acord cu modalitatea de legaturi personale propusa de reclamant prin actiune.

Din verificarea inscrisurilor de la dosar instanta retine ca partile au fost soti casatoria acestora a fost desfacuta prin divort , minorul rezultat din casatorie  a fost inredintat spre crestere si educare pârâtei.

Totodata , reclamantul a fost obligat la pensie de intretinere in favoarea minorului,  pensie de intretinere ce a fost majorata de la 500 lei la 900 lei lunar.

De la data despartirii partilor reclamantul a tinut permanent legatura cu minorul, legatura ce a fost permisa si de reclamanta, au fost plecati in concedii,  in tara si in strainatate , s-au vizitat permanent, insa,  in urma cu 2 luni de zile pirita nu a permis in  aceeasi maniera ca reclamantul sa aiba legaturi personale cu minorul.

In conformitate cu prevederile Codului familiei ambii parinti au obligatia de a veghea la cresterea si educarea minorului , exercitarea acestui drept trebuie sa fie asigurata efectiv ,iar comunicarea intre parinte si copil trebuie sa aiba loc in mod firesc si fara a fi stinjenita  eventual de prezenta celuilalt parinte. Restringerea dreptului recunoscut prin lege parintelui caruia nu i-a fost incredintat copilul , de a pastra legaturile personale cu acesta are un caracter de exceptie , daca exista motive temeinice de natura a periclita dezvoltarea fizica , mentala, spirituala a minorului, ceea ce nu este cazul in speta.

In acelasi sens sunt si prevederile art.14 – 17 din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului , prin care se reglementeaza dreptul copilului de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii , rudele,precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.

In art.15 din aceeasi lege se arata modalitatea prin care se poate realiza relatiile personale prin : intilniri ale copilului cu parintele sau cu orice alte persoane sau rude , vizitarea copilului la domiciliul acestuia , gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parintele la care copilul nu locuieste in mod obisnuit , transmiterea,  ori alta forma de comunicare cu copilul , transmiterea de informatii referitore la copil , inclusiv fotografii recente , evaluarii medicale sau scolare catre parintele care are dreptul de a mentine relatii personale cu copilul , etc.

Fata de aceasta situatie si avind in vedere prevederile mai sus citate instanta urmeaza sa admita actiunea si sa incuviinteze reclamantului sa aiba legaturi personale cu minorul in urmatoarea modalitate : de doua ori pe luna in prima si a treia saptamina din luna,  de vinerea ora 17:00 – duminica ora 12:00 prin luarea minorului in domiciliul sau, o saptamina in vacanta de iarna , o saptamina in vacanta de primavara si o luna in vacanta de vara precum si legaturi personale cu bunicii paterni si rudele din partea tatalui in zilele de nastere ale acestora , in judetul Prahova.

In conformitate cu prevederile art.l8 al.2 din Legea 272/2004  privind protectia si promovarea drepturilor copiilor „deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si incuviintarea ambilor parinti; orice neintelegeri intre parti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta de judecata” , text in baza caruia instanta urmeaza sa admita si acest capat de cerere si sa  incuviinteze ca minorul sa se deplaseze cu tatal in strainatate.

Domenii speta