Admisibilitatea propunerii de liberare condiţionată

Sentinţă penală 327 din 25.02.2010


Prin sesizarea Comisiei de Propuneri din cadrul Penitenciarului Ploiesti înregistrata pe rolul acestei instante sub numarul 3496/281/2010, s-a solicitat liberarea conditionata a condamnatului ....., în prezent aflat în executarea pedepsei de  8 ani si 6 luni închisoare aplicata prin sentinta penala nr. 981/2006 pronuntata de Judecatoria Ploiesti, pentru savârsirea unei infractiuni de viol, fapta prevazuta de art.197 C.pen.

Având în vedere actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:

Condamnatul a început executarea pedepsei la data de  6.10.2004 si pâna în prezent a executat în mod efectiv  1969 zile închisoare, iar în baza muncii prestate un numar de 104 zile, ceea ce reprezinta 2/3 din totalul pedepsei aplicate de 2073 zile închisoare.

Din cuprinsul procesului întocmit de Comisie, precum si din Caracterizare, rezulta ca acesta este recidivist, executa pedeapsa în regim semideschis, infractiunea pentru care a fost condamnat este o infractiune grava, condamnatul fiind la prima analiza.

In conformitate cu prevederile art.52 C.pen., pedeapsa este o masura de constrângere si un mijloc de reeducare a condamnatului, scopul pedepsei fiind acela de prevenire a savârsirii de noi infractiuni, iar pentru a se asigura acest scop, pedeapsa trebuie sa fie adecvata în momentul legiferarii, în momentul individualizarii prin aplicarea ei de catre instanta, cât si în momentul executarii efective a pedepsei.

Faza de executare a pedepsei reprezinta un moment deosebit în care se asigura preventia speciala, respectiv reeducarea faptuitorului, notiune ce implica componente psihologice, sociale, care are drept finalitate crearea unui sistem axiologic al condamnatului care sa permita resocializarea acestuia în conditii optime, pe parcursul executarii pedepsei acesta nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, în acceptiunea art.59 C.pen., faptul ca ulterior sanctiunilor disciplinare aplicate acesta a fost recompensat, nu este de natura sa creeze convingerea instantei ca procesul de reeducare al inculpatului si-a atins scopul.

Având în vedere ca liberarea conditionata este o facultate si nu o obligatie a completului învestit cu solutionarea acesteia,  beneficiul  acestei institutii nefiind un drept, ci o vocatie a condamantului, pe de o parte, iar pe de alta parte,  în vederea sprijinirii condamnatului ......., în demersul sau având scopurile anterior aratate, instanta va respinge propunerea de liberare conditionata formulata de  catre Comisia de propuneri din cadrul Penitenciarului Ploiesti, fixând termen de reiterare la data de 25.09.2010.

Cheltuielile judiciare avansate de stat vor ramâne în sarcina acestuia, onorariul avocatului din oficiu urmând a fi avansat din fondurile Ministerului Justitie.