Răspundere civilă delictuală a persoanei juridice

Sentinţă civilă 1239 din 29.06.2010


Stabilire amendă civilă datorată statului pe un anumit interval  în cazul  neexecutării obligaţiilor „intuitu personae” şi acordarea de daune interese pentru neexecutare

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Roşiorii de Vede, creditoarea VE  a chemat în judecată pe debitoarea SC … SRL Roşiorii de Vede, solicitând instanţei pronunţarea unei încheieri prin care să fie fixată suma datorată statului cu titlul de amendă civilă, de către acesta, prin raportare la suma de 50 lei, pe zi de întârziere, stabilită prin încheierea nr. 992 din 18.07.2008 pronunţată de Judecătoria Roşiorii de Vede, începând cu data de 15 aprilie 2007 (când sentinţa civilă nr. 411/30.03.2007 a Tribunalului Teleorman  a devenit  irevocabilă ), la zi şi obligarea  debitoarei la plata  daunelor interese în valoare totală de  44.560 lei  reprezentând: 24.560 lei daune materiale şi 20.000 lei daune morale.

Prin Încheierea nr.1239 din 25.06.2010, Judecătoria Roşiorii de Vede a admis în parte cererea formulată, a obligat-o pe debitoare să plătească statului suma totală de 35.500 lei cu titlu de amendă civilă pentru neexecutarea obligaţiei stabilită prin titlul executoriu – sentinţa civilă nr. 411/30.03.2007 a Tribunalului Teleorman, calculată pe intervalul  18 iulie 2008- 29 iunie 2010. De asemenea, a mai obligat-o pe debitoare să plătească creditoarei suma de 5.000 lei reprezentând daune interese – daune morale, respingând cererea creditoarei  pentru plata de daune interese sub forma despăgubirilor materiale precum şi cererea debitoarei  pentru cheltuieli de judecată.

 Din interpretarea dispoziţiilor art. 580 /3  alin.2 din codul de procedură civilă, rezultă că  numai amenda civilă se stabileşte prin încheiere  irevocabilă dată cu citarea părţilor, încheierea pronunţată este irevocabilă privind amenda civilă, astfel că părţile au dreptul la calea de atac a  recursului pentru cererea privind daunele interese.

Pentru a pronunţa această soluţie, instanţa a reţinut că deşi fusese obligată anterior  prin încheierea irevocabilă nr. 992 /18.07.2008 a Judecătoriei Roşiorii de Vede să plătească în favoarea statului amendă civilă de 50 lei pentru fiecare zi de întârziere, până la executarea obligaţiilor prevăzute in titlul executoriu - sentinţa civilă nr. 411/30.03.2007 a Tribunalului Teleorman, debitoarea nu a înţeles să respecte aceste obligaţii până la data pronunţării prezentei hotărâri, fiind întemeiată cererea de stabilire a amenzii civile datorată statului în intervalul 18 iulie 2008- 29 iunie 2010 (710 zile).

Este de necontestat faptul că atitudinea reprezentantului legal al debitoarei, care nici măcar în prezentul proces nu a fost de acord să îndeplinească obligaţia înscrisă în titlul executoriu vizând completarea carnetului de muncă şi restituirea acestuia completat la zi, înţelegând să solicite nenumărate termene de judecată, dovedite cu adeverinţe medicale, deşi putea delega o altă persoană care să reprezinte firma în judecată şi să îşi facă apărările corespunzătoare în scris, aşa cum s-a şi întâmplat în cele din urmă şi avea cunoştinţă despre faptul că a fost obligat la plata unei amenzi civile pentru fiecare zi de întârziere, a fost de natură să provoace creditoarei un profund sentiment de nedreptate şi frustrare, dat fiind că nu pot fi puse în executare  dispoziţii obligatorii prevăzute într-o hotărâre judecătorească irevocabilă. În acest fel, i s-a pricinuit creditoarei o vătămare, astfel încât aceasta este îndreptăţită la repararea prejudiciului cauzat, fiind îndeplinite în cauză condiţiile răspunderii civile delictuale  a persoanei juridice pentru actele şi faptele juridice îndeplinite prin reprezentanţii săi legali, prev. de art. 998 – 999 cod civil. Instanţa a apreciat că  obligarea debitoarei la plata sumei de 5000 lei cu titlu de daune interese sub forma daunelor morale, în temeiul art. 580 /3 alin. 2 ultima teză cod procedură civilă, este de natură să acopere suficient prejudiciul moral încercat de creditoare.  În ceea ce priveşte acordarea  daunelor interese sub forma daunelor materiale solicitată de creditoare, instanţa a constatat că nu s-a făcut dovada că aceasta a încercat cel puţin să se angajeze şi nu a putut pentru că nu ar fi avut carnetul de muncă completat la zi. Mai mult, împrejurarea că acest carnet de muncă nu a fost completat la zi nu este un impediment în ceea ce priveşte angajarea la o alta societate deoarece creditoarea ar fi putut să ceară restituirea acestui act de la debitoare (chiar prin procesul verbal de executare din 16.11.2007, reţinându-se că administratorul debitoarei era de acord sa-l restituie oricând) şi să încheie un nou contract de muncă, putând solicita ulterior executarea obligaţiei înscrisă în titlul executoriu. Mai mult, prin cererea formulată la dosar creditoarea a arătat că nu se poate prezenta la interogatoriu datorită stării de sănătate (afecţiuni cardiace) care s-ar agrava datorită stresului şi stării de tensiune cauzate de refuzul constant, nelegal şi abuziv al debitoarei  de a executa o hotărâre judecătorească irevocabilă încă din anul 2007, acesta neconstituind un motiv care să îndreptăţească instanţa să aprecieze că aceasta a avut cel puţin intenţia să se angajeze.