Restituiri. Drept de acrescământ.

Decizie 425 din 10.04.2007


De cotele moştenitorilor legali sau testamentari, care nu au urmat procedura prev. de Lege nr. 10/2001, profită ceilalţi moştenitori ai persoanei îndreptăţite, care au depus în termen cererea de restituire, în baza dreptului de acrescământ.

Prin cererea înregistrată sub nr. 475/2006, pe rolul Tribunalului Gorj, reclamantul D. I. a chemat în judecată pe pârâta Primăria Bumbeşti- Jiu, solicitând să fie obligată a-i acorda măsuri reparatorii (despăgubiri),  conform Lg. 10/2001, cu modificările prev. de Lg. 247/2005.

Tribunalul Gorj, prin sentinţa  civilă nr. 301 din 16.06.2006, a admis acţiunea formulată de reclamant, a modificat dispoziţia nr. 1657/15.12.2005 şi a  constatat că reclamantul este îndreptăţit la măsuri reparatorii în echivalent pentru suprafaţa de 1553mp, situată în Bumbeşti- Jiu.

S-a reţinut că, în anul 1952, a avut loc un schimb de terenuri între UM Sadu şi locuitorii oraşului Bumbeşti-Jiu, printre care se regăseşte şi autorul reclamantului, la poz.21.

Din procesul verbal de predare a terenurilor nu rezultă însă că autorul reclamantului a intrat în posesia terenului primit în schimb, vechii proprietari ai terenului beneficiind de reconstituirea dreptului de proprietate, conform Lg. 18/1991.

În termen legal, a declarat apel pârâta Primăria Bumbeşti-Jiu, considerând sentinţa netemeinică şi nelegală, deoarece autorului reclamantului îi revenea, din suprafaţa de 1533mp, suprafaţa de 776,5mp, întrucât pentru acest teren existau mai mulţi moştenitori.

Criticile au fost apreciate ca neîntemeiate.

Apelanta nu a contestat niciodată calitatea de persoană îndreptăţită a reclamantului, în calitate de moştenitor al autorului D. A., contestând, prin motivele de apel, numai întinderea suprafeţei de teren, considerând că acestuia i se cuvine numai jumătate din suprafaţa de 1553mp, respectiv 776,5mp, restul revenind moştenitorilor Z. şi M. P., fără însă a putea preciza identitatea acestora, cu toate că instanţa de apel a făcut demersuri în acest sens.

În ceea ce priveşte întinderea suprafeţei de teren, pentru care reclamantul este îndreptăţit la măsuri reparatorii, trebuie să se aibă în vedere faptul că terenul provine de la un autor comun al lui D. A. şi al celorlalţi doi moştenitori, indicaţi în convenţie, Z. şi M. P., situaţie în care numai reclamantul, formulând cerere de restituire,  este îndreptăţit la măsuri reparatorii pentru întreaga suprafaţă de teren, el fiind, prin autorul său direct, moştenitor şi al autorului acestuia, de fapt, bunicul său .

Prin încheierea de şedinţă din 6.02.2007, reclamantul a precizat că terenul provine de la bunicul său, D. I., moştenitori fiind tatăl său, D. A. şi Z. M. P., care era verişoară primară a tatălui său, prin urmare, moştenitoarea legală a fratelui tatălui reclamantului (din aceste precizări rezultă că, de fapt, cei doi moştenitori indicaţi în convenţie, ca fiind Z. şi M. P., este o singură persoană, respectiv Z. M. P.).

Sunt aplicabile în cauză dispoziţiile art. 4, alin.4 din lege, potrivit cărora, de cotele moştenitorilor legali sau testamentari, care nu au urmat procedura prev. la Cap.III, profită ceilalţi moştenitori ai persoanei îndreptăţite, care au depus în termen cererea de restituire.

Soluţia prevăzută prin acest text de lege constituie o punere de acord cu dispoziţiile legale aplicabile în materie de succesiuni, respectiv dreptul de acrescământ, reglementat de art. 697 Cod civil.

Din aceste considerente, se constată că instanţa de  fond a acordat în mod legal măsuri reparatorii în echivalent, reclamantului, pentru întreaga suprafaţă de 1553mp, situată în intravilanul oraşului Bumbeşti-Jiu, acesta fiind singurul moştenitor legal care a formulat cerere de restituire în condiţiile Lg. 10/2001.