Modificare act constitutiv. Semnarea valabilă a acestuia de către administrator, respectiv membrii directoratului

Decizie 556 din 04.06.2008


Conform articolului  204 din Legea nr.31/1990 nu este obligatorie  semnarea de către toţi  asociaţii a actului modificator şi a actului constitutiv reactualizat. În această materie nu sunt aplicabile prevederile art.5 din Legea nr.31/1990 cuprinse în  titlul II  - Constituirea societăţilor comerciale, ci prevederile titlului IV al Legii 31/1990  intitulat „Modificarea actului constitutiv” . Pentru că aceste acte sunt rezultatul hotărârilor adunărilor generale ale asociaţilor, pe actul modificator şi pe actul constitutiv reactualizat  este suficientă semnătura persoanelor menţionate în aliniatul 4 al art. 204 - administratorul, respectiv membrii directoratului.

.

Prin încheierea nr. 4275 din 15.04.2008, pronunţată de judecătorul delegat la ONRC – ORC de pe lângă TRIBUNALUL DOLJ, s-a respins cererea de înregistrare în registrul comerţului a menţiunilor referitoare la modificarea actului constitutiv, cu privire la schimbarea formei juridice a SC I. SA în SC I. SRL, formulată de petenta SC I. SA prin acţionar Chiriţă Mihai.

Judecătorul delegat a reţinut că s-a depus spre înregistrare actul adiţional sub semnătură privată şi cel constitutiv semnate numai de H. G., preşedintele consiliului de administraţie, şi nu de către toţi acţionarii  în cauză fiind aplicabile dispoziţiile art. 46 alin.1 din Legea 31/1990.

Împotriva acestei încheieri a declarat recurs petenta SC I. SA, prin administrator.

Curtea va admite recursul  pentru cele ce urmează:

La 10 aprilie 2008, recurenta a solicitat înregistrarea în registrul comerţului  a menţiunilor referitoare la modificarea actului constitutiv, cu privire la schimbarea formei juridice. Cererea a fost  însoţită de actul  constitutiv reactualizat semnat de preşedintele consiliului de administraţie, hotărârile AGA nr. 32, 34 şi 35 din 2007,  sentinţa 5/2008 a Tribunalului Dolj rămasă irevocabilă prin decizia 315/31.03.2008 a Curţii de Apel Craiova prin care s-a respins cererea de suspendare a executării hotărârilor AGA 32, 33, 34, 35 din 2007.

 Actul modificator şi textul reactualizat al actului constitutiv fac referire la schimbarea societăţii din societate comercială pe acţiuni în societate cu răspundere limitată.

Conform art. 205 din Legea 31/1990, „schimbarea formei societăţii, prelungirea duratei ei sau alte modificări ale actului constitutiv al societăţii nu atrag crearea unei persoane juridice noi”.

Deci speţei de faţă îi sunt aplicabile dispoziţiile titlului IV al Legii 31/1990  intitulat „Modificarea actului constitutiv” şi nu dispoziţiile reglementate de titlul II „Constituirea societăţilor comerciale”.

Potrivit  art. 204 (1) Actul constatator poate fi modificat prin hotărâre a adunării generale ori a consiliului de administraţie respectiv directoratului, adoptată în temeiul art. 114 alin.1, sau prin hotărârea instanţei judecătoreşti, în condiţiile art. 223 alin.3 şi ale art. 226 alin.2.

(2) Forma autentică a actului modificator adoptat de asociaţi este obligatorie atunci când are ca obiect:

a) majorarea capitalului social prin subscrierea ca aport în natură a unui teren;

b) modificarea formei juridice a societăţii într-o societate în nume colectiv sau în comandită simplă;

c) majorarea capitalului social prin subscripţie publică.

(3) Dispoziţiile art.17 alin.1 se aplică şi în cazul schimbării denumirii ori în cel al continuării societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic.

(4) După fiecare modificarea a actului constitutiv, administratorii, respectiv directoratul, vor depune la registrul comerţului actul modificator cu textul complet al actului constitutiv, actualizat cu toate modificările, care vor fi înregistrate în temeiul hotărârii judecătorului delegat cu excepţia situaţiilor stipulate la art. 223 alin. 3 şi art. 226 alin.2, atunci când înregistrarea va fi efectuată pe baza hotărârii irevocabile de excludere sau de retragere” ( acest aliniat a fost reprodus aşa cum a fost introdus prin Legea 441/2006 şi modificat prin OUG 82/2007) .

Spre deosebire de vechea reglementare a acestui articol care în alin.1  prevedea că „actul constitutiv poate fi modificat de asociaţi, cu respectarea condiţiilor de fond şi formă prevăzute pentru încheierea lui” prin modificări succesive acesta a căpătat un alt conţinut, fiind cel arătat mai sus. 

Articolul  204  enunţat nu mai prevede obligativitatea semnării de către toţi  asociaţii a actului modificator şi actului constitutiv reactualizat ( sub sancţiunea nulităţii aşa cum se prevede în art.5 din L.31/1990 din titlul II  - Constituirea societăţilor comerciale), şi aceasta pentru că aceste acte sunt rezultatul hotărârilor adunărilor generale ale asociaţilor aşa cum se arată în aliniatul 1 al acestui articol, fiind suficientă semnătura persoanelor menţionate în aliniatul 4.

În exercitarea atribuţiilor de control de legalitate, judecătorul delegat  verifică dacă actul constitutiv corespunde cu  cele hotărâte în adunările generale. În cauza pedinte, fiind depuse la registrul comerţului actul constitutiv modificator şi actul constitutiv reactualizat semnate de administratorul social, precum şi hotărârile AGA, judecătorul delegat, în temeiul dispoziţiilor art. 37 din Legea 31/1990 raportat la art. 8 din Legea 26/1990, în exercitarea  atribuţiunilor de control de legalitate, avea obligaţia verificării dacă  actul modificator şi actul constitutiv reactualizat corespund celor hotărâte în adunările generale, semnăturile tuturor asociaţilor pe cele două acte, nefiind obligatorii, pentru motivele menţionate.

Deci, în principiu nu este obligatorie depunerea semnăturilor tuturor asociaţilor pe actul modificator şi textul complet la actului constitutiv întrucât legiuitorul în situaţia dată  nu a mai prevăzut o asemenea obligativitate însă nimic nu împiedică pe asociaţii să semneze în totalitate un asemenea act, situaţie  care face dovada deplină a voinţei lor.

 Cum judecătorul delegat nu a intrat în cercetarea fondului pricinii, în baza dispoziţiilor art. 312 C.pr.civ., va fi admis recursul, va fi casată încheierea şi trimisă cauza spre rejudecare judecătorului delegat la ORC de pe lângă Tribunalul Dolj.