Litigiu de muncă. Contract individual de muncă încheiat pe durată determinată. Încetarea raportului de muncă.

Decizie 977/R din 19.09.2007


Litigiu de muncă. Contract individual de muncă încheiat pe durată determinată. Încetarea raportului de muncă.

Prevederile art. 56 lit. j  din Codul muncii dispune încetarea de drept a raporturile de muncă la data expirării termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă pe durată determinată.

Potrivit dispoziţiilor art. 80 alin. 3 din Codul muncii un astfel de contract poate fi prelungit şi după expirarea termenului iniţial, însă numai cu acordul scris al părţilor.

În lipsa dovezi realizării unui astfel de acord încetarea raporturilor de muncă ale reclamantului s-a produs la împlinirea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă.

Prin sentinţa civilă nr. 406/19 martie 2007, Tribunalul Mureş a respins excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor Clubul Sportiv Şcolar Sighişoara şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, a admis în parte acţiunea civilă formulată de reclamantul S. V., în contradictoriu cu cei doi pârâţi şi, drept consecinţă, i-a obligat pe aceştia, în solidar, să-i plătească suma de 967,25 lei, reprezentând drepturi salariale cuvenite pentru luna septembrie 2005, în cuantum brut, diferenţele de drepturi salariale cuvenite pentru perioada 01.10 2005 – 11.03.2006, calculate în funcţie de salariul lunar brut de 967,25 lei şi veniturile realizate efectiv de reclamant în această perioadă conform adeverinţei de la dosar, precum şi suma de 4.706 lei, reprezentând drepturi salariale cuvenite pentru munca prestată suplimentar.

Prin aceeaşi hotărâre, pârâtul Clubul Sportiv Şcolar Sighişoara a fost obligat la efectuarea înscrierilor în carnetul de muncă al reclamantului privind drepturile salariale menţionate mai sus, aferente perioadei 01.09.2005 -11.03. 2006.

Restul pretenţiilor reclamantului au fost respinse ca nefondate.

Împotriva acestei hotărâri au declarat recurs ambii pârâţi, solicitând modificarea ei parţială, în sensul respingerii integrale a acţiunii reclamantului, ca nefondată, şi admiterii excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

În motivarea recursului s-a arătat că acesta din urmă a fost în mod nelegal obligat la plată, prima instanţă ignorând prevederile contractului individual de muncă, încheiat între reclamant şi Clubul Sportiv Şcolar Sighişoara.

În ceea ce priveşte fondul cauzei, s-a precizat că reclamantul a fost angajat la acest club pe durată determinată, respectiv de la 1 noiembrie 2004, până la 31 august 2005, după care, începând cu data de 1 octombrie 2005, şi-a desfăşurat activitatea la Colegiul Naţional „Mircea Eliade”. Prin urmare, s-a apreciat că pentru perioada ulterioară încetării raporturilor de muncă, reclamantul nu mai poate pretinde nicio sumă de bani de la Clubul Sportiv Şcolar Sighişoara, care l-a retribuit în mod legal pentru întreaga activitate prestată.

Prin întâmpinarea formulată, reclamantul a solicitat respingerea recursului ca nefondat, susţinând legalitatea hotărârii primei instanţe.

Examinând calea de atac dedusă judecăţii, prin raportare la motivele invocate, precum şi din oficiu, în limitele prevăzute de art. 304 ind. 1 şi 306 alin. 2 Cod procedură civilă, Curtea a reţinut următoarele:

Prin cererea adresată primei instanţe, reclamantul S. V. a solicitat, în contradictoriu cu pârâţii Clubul Sportiv Şcolar Sighişoara şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, obligarea acestora la plata următoarelor sume de bani: 1.161 lei - reprezentând drepturi salariale pentru luna septembrie 2005, 1.362 lei - reprezentând  diferenţe de drepturi salariale pentru perioada 01.10.2005 – 11.03.2006 şi 9.500 lei – reprezentând drepturi salariale pentru orele suplimentare efectuate în perioada 01.11.2004 – 11.03.2006. De asemenea, a solicitat obligarea pârâtului Clubul Sportiv Şcolar Sighişoara la efectuarea cuvenitelor menţiuni în carnetul de muncă, iar a ambilor pârâţi, la plata cheltuielilor de judecată.

Examinând acţiunea reclamantului, tribunalul a apreciat-o ca fiind parţial întemeiată, astfel că a dispus admiterea acesteia, în modalitatea descrisă în cuprinsul dispozitivului, reţinând că, deşi contractul individual de muncă trebuia să înceteze la data de 31.08.2005, acesta a continuat să-şi producă efectele până la data de 11.03.2006, prin acordul tacit al părţilor.

O atare susţinere este, însă, în dezacord cu prevederile art. 56 lit. j) din Codul muncii şi, prin urmare, nelegală, textul de lege menţionat dispunând încetarea de drept a raporturilor de muncă la data expirării termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă pe durată determinată. Este adevărat că, potrivit dispoziţiilor art. 80 alin. 3 din Codul muncii, un astfel de contract poate fi prelungit şi după expirarea termenului iniţial, însă numai cu acordul scris al părţilor.

Cum în cauză nu s-a făcut dovada realizării unui astfel de acord, încetarea raporturilor de muncă ale reclamantului cu Clubul Sportiv Sighişoara s-a produs la data de 31 august 2005, fiind lipsită de relevanţă eventuala prezenţă ulterioară a acestuia la antrenamentele desfăşurate în cadrul Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă Sighişoara – loc de muncă prevăzut în contractul individual de muncă pe durată determinată, încheiat cu Clubul Sportiv Şcolar Sighişoara. (01.11. 2004 – 31.08.2005).

Pe de altă parte,o deosebită relevanţă prezintă în cauză, sub aspectul supus examinării, împrejurarea că, începând cu data de 1 octombrie 2005, reclamantul a intrat în relaţii contractuale de muncă – de asemenea, pe durată determinată, (până la data de 31 august 2006), cu o altă unitate şcolară, respectiv Colegiul Naţional „Mircea Eliade”, locul de muncă fiind stabilit, de această dată, în sala de sport, iar nu la Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă, ca în cazul primului contract.

Prin urmare, pretenţia pecuniară a reclamantului, îndreptată împotriva pârâtului Clubul Sportiv Şcolar Sighişoara este nefondată, acesta neavând obligaţii de salarizare pentru activitatea prestată în folosul unui alt angajator, iar prezenţa ulterioară a reclamantului la antrenamentele desfăşurate în cadrul Centrului Naţional Olimpic de Excelenţă nu poate fi apreciată decât ca fiind benevolă, în condiţiile inexistenţei acordului scris al fostului angajator.

Pentru aceleaşi considerente, se constată a fi nejustificată şi solicitarea vizând acordarea diferenţelor salariale faţă de câştigurile realizate anterior la Clubul Sportiv Şcolar Sighişoara, prin corelare cu cele obţinute la Colegiul Naţional „Mircea Eliade”, unitate la care a fost încadrat cu o normă de 14 ore săptămânal (faţă de 18 ore, la clubul sportiv şcolar).

În ceea ce priveşte plata orelor suplimentare, pretins a fi fost desfăşurate în beneficiul Clubului Sportiv Şcolar Sighişoara, se constată că, raportat la argumentele anterior relevate, acestea sunt nejustificate pentru perioada ce excede duratei contractului individual de muncă - 31.08.2005. Cât despre perioada anterioară, Curtea reţine că reclamantul nu a produs dovezi relevante şi concludente sub aspectul invocat, depoziţia martorului audiat în cauză necoroborându-se cu probe scrise, respectiv fişe de prezenţă la locul de muncă peste durata programului normal de lucru.

De asemenea, faţă de starea de fapt şi de drept reţinută, este nefondată şi cererea vizând obligarea aceluiaşi pârât la înscrierea în carnetul de muncă al reclamantului a drepturilor băneşti solicitate prin acţiune.

Pentru considerentele expuse, Curtea a constatat  că hotărârea primei instanţe a fost dată parţial cu aplicarea greşită a legii, astfel că, în baza prevederilor art. 312 alin. 1, raportat la art. 304 pct. 9 Cod procedură civilă, va admite recursurile declarate de pârâţi şi va modifica în parte hotărârea atacată, în sensul respingerii integrale a acţiunii reclamantului, ale cărui pretenţii exced raporturilor contractuale de muncă pe durată determinată.

În schimb, va fi menţinută soluţia respingerii excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor, reţinându-se că implicarea Clubului Sportiv Şcolar Sighişoara în litigiul dedus judecăţii derivă din calitatea sa de angajator, iar a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, din prevederile art. 19.1. din Regulamentul de Organizare, Funcţionare şi Finanţare a Centrului Naţional Olimpic de Excelenţă, prevederi care stabilesc în sarcina acestui pârât obligaţia de a asigura cheltuielile de personal în interesul învăţământului.