Conflict de drepturi având ca obiect plata de drepturi salariale prevazute prin clauze ale contractului colectiv de munca valabil la nivel de unitate angajatoare. Netemeinicia pretentiilor angajatilor privind acordarea unui salariu de baza mai mare p...

Decizie 7813 din 29.11.2011


Conflict de drepturi având ca obiect plata de drepturi salariale prevazute prin clauze ale contractului colectiv de munca valabil la nivel de unitate angajatoare. Netemeinicia pretentiilor angajatilor privind acordarea unui salariu de baza mai mare prin utilizarea unei formule de calcul ce include coeficienti aplicabili doar in cazul adaosurilor salariale. Recurs respins.

-Codul Muncii, art.  238 si 155

Date fiind dispozitiile art.  128 alin. 5 lit. a) din Contractul colectiv de munca, coeficientul de 1,76 care se aplica la salariul de baza minim pe economie, se foloseste numai pentru stabilirea altor drepturi decat cele salariale, si anume pentru cele mentionate expres si limitativ in cuprinsul art.  128 alin. 5 lit. a) din CCM: adaosul pentru conditii de santier, decontarea valorii sicriului, negocierea sumei acordate cu ocazia Zilei Petrolistului, stabilirea sumei zilnice pentru alimentatie protectie efort.

Drepturile salariale propriu-zise se calculeaza dupa alta formula de calcul, respectiv pornind de la salariul de baza determinat conform art.  128 alin. 5 lit. b) din CCM, prin aplicarea coeficientilor corespunzatori pe niveluri si functii conform Anexei nr. 3 bis, la suma de 550 RON.

Modalitatea de calcul invocata de recurenti este gresita, intrucat din prevederile contractuale mai sus expuse rezulta cu claritate cu indicele 1,76 nu are nicio legatura cu modul de calcul al salariilor de baza propriu-zise.

(CURTEA DE APEL BUCURESTI - SECTIA A VII-A CIVILA SI PENTRU CAUZE PRIVIND CONFLICTE DE MUNCA SI ASIGURARI SOCIALA, DECIZIA NR. 7813 din 29.11.2011)

 

Prin cererea înregistrata la data de 21.07.2009, reclamantii S.A.G,  G.I., P.M. si altii, au chemat în judecata pe pârâta S.C. P. S.A. BUCURESTI, solicitând instantei ca prin hotarârea ce se va pronunta, pârâta sa fie obligata la plata drepturilor salariale cuvenite si neacordate, reprezentând diferenta între salariul de baza acordat si salariul de baza cuvenit,  dupa  aplicarea indicelui de indexare,stabilit la nivel de unitate, conform art.  128 din Contractului Colectiv de Munca la nivel de unitate, pentru ultimii trei ani de la data introducerii cererii de chemare în judecata, în raport de perioada efectiv lucrata.

Prin sentinta civila nr. 742/15.02.2011 pronuntata de Tribunalul Teleorman, Sectia Conflicte de Munca, Asigurari Sociale si Contencios Administrativ s-a respins actiunea ca nefondata.

Pentru a pronunta aceasta hotarâre, instanta de fond a avut în vedere urmatoarele:

Reclamantii au fost salariatii pârâtei în perioadele aratate în cererea  de chemare în judecata, iar pentru aceste  perioade, la stabilirea salariului cuvenit, nu au fost respectate prevederile art.  128 si art.  129 din contractul colectiv de munca  .

Potrivit art.  128 alin 5, din Contractul Colectiv de Munca,  pe care reclamantii îsi întemeiaza actiunea, în cadrul pârâtei, salariul de baza minim este de 1,76 ori mai mare decât salariul minim pe economie, actualizat, iar conform art.  129 alin 1, salariile de baza  minime pe niveluri si functii sunt cele rezultate din aplicarea la salariul de baza minim actualizat pe unitate, (conform art. 128) a coeficientilor minimi în functie de nivelurile de pregatire. Conform dispozitiilor art.  129 alin 3, din CCM, salariile individuale se stabilesc prin negociere, cu respectarea limitelor minime corespunzatoare nivelurilor, functiilor si meseriilor, prevazute în contract .

Astfel salariul minim brut stabilit conform art.  128 alin 5, este influentat de indicii de ierarhizare stabiliti în anexa 3 bis la contractul colectiv de munca, în functie de pregatirea profesionala si de sporurile permanente acordate fiecaruia dintre reclamanti.

În art.  128 alin. 5 din Contractul Colectiv de Munca  la nivel de SC P SA era prevazuta aplicarea indicelui de 1,76 la stabilirea  salariului de baza  minim pe  unitate.

Dispozitiile art.  128 alin. 5 din Contractul Colectiv de Munca  pe anul 2006, pe care reclamantii îsi întemeiaza actiunea de fata, reglementeaza doua ipoteze :  alin. 5 lit. "a" prevedea  ca salariul de baza minim utilizat la calculul altor  drepturi salariale ( adaosul pentru conditii deosebite,  Ziua Petrolistului,  alimentatie, protectie,  efort, etc.)  trebuie sa fie de cel  putin  1,76  ori mai mare decât salariul minim  pe economie, alin. 5 lit. b prevedea  ca  salariile de baza  minime  se calculeaza  prin aplicarea coeficientilor  corespunzatori  pe niveluri  si functii conform anexei nr. 3 bis, la  suma de 550 Ron.

În aplicarea dispozitiilor  art.  129 din Contractul Colectiv de Munca  nu se  putea utiliza  un salariu  minim calculat conform art.  128 alin. 5 lit. "a"  din Contractul Colectiv de Munca  deoarece aceste  prevederi se refera  doar la calculul  altor drepturi  salariale  în cuantum de adaosuri suplimentare .

Numai în acest mod se explica de ce partile semnatare ale Contractului  Colectiv de Munca au înteles sa  prevada doua moduri diferite  de calcul al salariului minim de baza : un salariu de baza stabilit  prin  adaosurile la  salariu si  un alt salariu minim pentru stabilirea  dreptului salarial de baza, indemnizatii, sporuri.

Art.  128 alin. 5 din Contractul Colectiv de Munca pe anul 2006 se regaseste  si în Contractele Colective de Munca  pe anii 2007, 2008,  2009, în  aceeasi  formulare, iar mentiunile  din carnetele  de munca  depuse  de reclamanti la dosar fac dovada  majorarii salariilor în conformitate cu prevederile  art.  128 lit. b  anexa 3 Bis din Contractul Colectiv de Munca  pe anii 2006 - 2009  corespunzator perioadei  lucrata de fiecare  reclamant.

Din interpretarea dispozitiilor art. 128 si 129 anexa 3 si anexa 3 bis, rezulta ca drepturile salariale solicitate de catre reclamanti au fost acordate în conformitate cu aceste reglementari contractuale.

În termen legal, împotriva acestei hotarâri au formulat recurs reclamantii, solicitând în temeiul art.  304 pct. 9 Cpc admiterea recursului, modificarea hotarârii si admiterea în totalitate a actiunii introductive.

În motivarea recursului s-a aratat ca au fost interpretate si aplicate gresit dispozitiile art.  238 din Legea nr. 53/2003, art.  8 alin. 2 si 3,11 din Legea nr. 130/1996, art.  128, art.  129 din CCM la nivel de unitate, precum si reglementarile din anexele nr. 3 bis si 7 ale aceluiasi CCM.

Prin contractele colective de munca la nivel de unitate, la art.  128 ( 1) alin. 5 este prevazuta obligatia pentru angajator, de a calcula salariile de baza minime prin aplicarea coeficientilor corespunzatori pe niveluri si functii conform anexei 3 bis la suma reprezentând salariul minim pe economie actualizat, respectiv salariul de baza minim trebuie sa fie de 1,76 ori mai mare decât salariul minim pe economie actualizat, iar din carnetele de munca rezulta ca aceasta majorare nu a fost facuta.

Prin întâmpinare, intimata SC P. SA  a solicitat respingerea recursului, cu cheltuieli de judecata.

Analizând actele dosarului prin prisma criticilor de recurs întemeiate pe dispozitiile art.  304 pct. 9 Cod procedura civila, precum si din oficiu conform art.  304 1 Cod procedura civila, Curtea apreciaza recursul ca nefondat pentru urmatoarele considerente:

In ceea ce priveste pretentiile reprezentand diferente de drepturi salariale, solicitate in baza art.  128 si 129 din CCM la nivel de unitate, Curtea constata ca sub acest aspect prima instanta a facut o corecta aplicare a dispozitiilor legale incidente in cauza.

Conform art.  128 alin. 5 lit. a) din Contractul colectiv de munca incheiat la nivelul SC P. SA pentru anul 2006, inregistrat la D.M.S.S.F. Bucuresti sub nr. 1054/24.02.2006, "pentru stabilirea drepturilor care se acorda in functie de salariul minim (adaosul pentru conditii de santier, decontarea valorii sicriului, negocierea sumei acordate cu ocazia Zilei Petrolistului, stabilirea sumei zilnice pentru alimentatie protectie efort) valoarea salariului de baza minim este de minimum 1,76 ori mai mare decat salariul minim pe economie actualizat", iar la lit. b) a aceluiasi articol s-a prevazut ca  "pentru anul 2006 salariile de baza minime se calculeaza prin aplicarea coeficientilor corespunzatori pe niveluri si functii conform Anexei nr. 3 bis, la suma de 550 RON." Prevederea a fost preluata de contractele colective de munca încheiate la nivelul SC P. SA pe anii 2007 si 2008.

Dupa cum se poate observa, coeficientul de 1,76 care se aplica la salariul de baza minim pe economie, in vederea determinarii salariului minim de baza la nivelul SC P. SA, se foloseste numai pentru stabilirea altor drepturi decat cele salariale, si anume pentru cele mentionate expres si limitativ in cuprinsul art.  128 alin. 5 lit. a) din CCM: adaosul pentru conditii de santier, decontarea valorii sicriului, negocierea sumei acordate cu ocazia Zilei Petrolistului, stabilirea sumei zilnice pentru alimentatie protectie efort.

Drepturile salariale propriu-zise se calculeaza dupa alta formula de calcul, respectiv pornind de la salariul de baza determinat conform art.  128 alin. 5 lit. b) din CCM, anterior mentionat, prin aplicarea coeficientilor corespunzatori pe niveluri si functii conform Anexei nr. 3 bis, la suma de 550 RON.

In speta de fata, recurentii solicitau diferente salariale, pretinzand ca salariul lor de baza (si nu drepturile prevazute la art.  128 alin. 5 lit. a din CCM) ar fi fost calculate si acordate in mod gresit de catre intimata-pârâta. In opinia recurentilor, salariul sau de baza ar fi trebuit calculat prin inmultirea salariului minim pe economie  cu indicele 1,76, apoi cu coeficientul functiei si meseriei, adica prin aplicarea cumulativa a prevederilor de la lit. a) cu cele de la lit.b) ale art.  128 alin. 5 din CCM.

Modalitatea de calcul invocata de recurenti este gresita, intrucat din prevederile contractuale mai sus expuse rezulta cu claritate cu indicele 1,76 nu are nicio legatura cu modul de calcul al salariilor de baza propriu-zise, ci a fost convenit numai pentru determinarea salariului de baza minim utilizat pentru stabilirea altor drepturi decat cele salariale. Drepturile prevazute la lit. a) sunt distincte de cele prevazute lit. b) si se calculeaza dupa formule de calcul diferite, nu prin imbinarea lor, astfel cum sustin recurentii.

Pentru toate aceste considerente, potrivit art.  312 alin. 1 Cod procedura civila , Curtea va respinge ca nefondat recursul.

1