Cerere de declansare a procedurii insolventei fata de un debitor aflat în stare de insolventa. Examinare criterii admisibilitate referitoare la caracterele creantei reclamate. Aplicarea procedurii simplificate.

Decizie 108/COM/ din 21.02.2008


Creditoarea D.G.F.P. Constanta în contradictoriu cu debitoarea SC I. SRL a investit judecatorul sindic cu solutionarea cererii de deschidere a procedurii insolventei reglementata de Legea 85/2006.

În fapt, s-a relevat ca debitoarea se afla în stare de insolventa, întrucât nu a platit obligatiile catre bugetul de stat de mai mult de 30 de zile.

Totodata s-a învederat ca, creanta are un caracter cert, lichid si exigibil si are izvorul în titlurile executorii nr.288285-288287 din 28.08.2006, 10845 din 27.07.2006, 277060-277063 din 27.01.2007 emise de organul fiscal teritorial, respectiv A.F.P. Constanta.

De asemenea a relevat ca debitoarea a fost dizolvata prin sentinta civila nr.1615/COM/06.04.2006 pronuntata de Tribunalului Constanta în dosarul nr.1084/COM/2006.

Prin sentinta civila nr.5729/COM din 05.11.2007, Tribunalul Constanta a admis cererea formulata de creditorul D.G.F.P. CONSTANTA pentru deschiderea procedurii insolventei împotriva debitorului SC I. SRL.

În temeiul art.33 alin 6 din Legea privind procedura insolventei, a dispus deschiderea procedurii simplificate a insolventei împotriva debitorului SC I. SRL, înregistrat in Registrul Comertului de pe lânga Tribunalul Constanta sub nr. J13/1801/1991 .

În temeiul art. 34 din Legea privind procedura insolventei, a numit lichidator judiciar provizoriu pe B.N.D., care va îndeplini atributiile prevazute de art. 25 din lege, cu o retributie de 2000 lei exclusiv TVA + 7% din valoarea fondurilor obtinute.

A dispus notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor si O.R.C. de pe lânga Tribunalul Constanta sau registrului societatilor agricole/registrului asociatiilor si fundatiilor/alte registre, pentru efectuarea mentiunii, precum si publicarea în Buletinul procedurilor de insolventa.

In conformitate cu art.47 alin.4 din Legea 85/2006:

Deschiderea procedurii ridica debitoarei dreptul de administrare – constând in dreptul de a-si conduce activitatea, de a-si administra bunurile din avere si de a dispune de ele.

In temeiul art.107 alin.2 din Legea privind procedura insolventei,

A fixat termenul limita pentru înregistrarea cererilor de admitere a creantelor la 31.12.2007.

A fixat termenul limita pentru verificarea creantelor, întocmirea, afisarea si comunicarea tabelului preliminar al creantelor la 14.01.2008.

A stabilit termenul pentru afisarea tabelului definitiv al creantelor la 28.01.2008.

A fixat data sedintei adunarii creditorilor la data de 21.01.2008 ora 10.00 la sediul lichidatorului judiciar si a convocat creditorii.

A dispus trimiterea convocarilor catre toti creditorii, de catre lichidatorul judiciar.

In temeiul art.113 din Legea privind procedura insolventei,

A dispus sigilarea bunurilor din averea debitorului si îndeplinirea celorlalte operatiuni de lichidare.

A fixat termen de judecata la 14.01.2008.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut:

În conceptia Legii nr. 85/2006 (art.3 pct.25), procedura simplificata reprezinta procedura prin care debitorul ce îndeplineste conditiile prevazute la art. 1 alin. 2, intra direct în procedura falimentului, fie odata cu deschiderea procedurii insolventei, fie dupa o perioada de observatie de maximum 60 de zile, timp în care vor fi analizate elementele aratate în art. 1 alin.2 lit.c si d.

Coroborând dispozitiile textelor legale mentionate, se observa ca procedura simplificata se aplica comerciantilor persoane fizice si asociatiilor familiale aflate în stare de insolventa, dar si entitatilor prevazute la alin.1 care se afla în situatiile reglementate în mod expres de lege.

Asadar, alin.2 cuprinde, pe de o parte, categoriile de comercianti aflati în stare de insolventa carora li se aplica procedura simplificata, acestia fiind comercianti persoane fizice actionând individual ori constituite în asociatii familiale si, pe de alta parte, cauzele pentru care debitorii enumerati la alin.1 pot fi supuse procedurii simplificate.

Procedura simplificata se aplica si societatii comerciale dizolvate anterior formularii cererii introductive textul legal având aplicatie atât în situatia în care titularul cererii este un creditor cât si în situatia cererii promovate de însusi debitorul ce urmeaza a fi supus procedurii derogatorii.

Aceasta interpretare îsi gaseste corespondentul în sectiunea a 2-a intitulata „deschiderea procedurii si efectele deschiderii procedurii (respectiv art. 33 alin. 6) sectiune care analizeaza aspectele legate de cercetarea cererii creditorilor, text legal care statueaza urmatoarele:

„în cazul în care, din declaratia debitorului, facute pâna la data pronuntarii sentintei, rezulta ca se încadreaza în una din categoriile prevazute la art. 1 alin.1 (…) judecatorul sindic va pronunta o sentinta de deschidere a procedurii simplificate.

În cauza, debitoarea a fost dizolvata anterior deschiderii procedurii, judecatorul sindic apreciind ca este îndeplinita ipoteza reglementata de art. 1 alin.2 lit.e din Legea 85/2006, sens în care ca proceda la deschiderea procedurii simplificate.

Împotriva acestei sentinte a declarat recurs debitoarea, invocând ca motive de nelegalitate încalcarea de catre instanta a dispozitiilor art.1 al.2 lit.”e” din Legea nr.85/2006, în sensul ca, în cauza, nu este îndeplinita ipoteza acestui text de lege pentru a se putea proceda la deschiderea procedurii simplificate, pentru ca debitoarea nu este o societate dizolvata anterior formularii cererii.

De asemenea, se sustine ca, debitoarea nu se afla în incapacitate vadita de plata, iar creanta creditoarei nu este certa, lichida si exigibila.

Recursul este fondat, apreciaza Curtea, pentru urmatoarele considerente, în esenta:

Va fi analizat primul motiv de recurs, pentru ca este dirimant si face inutila analiza celorlalte.

Potrivit art.1 al.2 lit.”e”, procedura simplificata prevazuta de Legea nr.85/2006, se aplica debitorilor aflati în stare de insolventa care se încadreaza într-una dintre urmatoarele categorii:

 „e” – societati comerciale dizolvate anterior formularii cererii introductive.

În cauza, în recurs a fost depusa decizia civila nr.616/COM din 23.10.2006 a Curtii de Apel Constanta, prin care a fost modificata sentinta civila nr.1615/COM din 06.04.2004 a Tribunalului Constanta si a fost respinsa sesizarea privind dizolvarea debitoarei.

Cererea de chemare în judecata cu care a fost investit judecatorul sindic este din 21.05.2007.

Rezulta ca, la data sesizarii judecatorului sindic debitoarea nu era dizolvata, pentru ca sentinta de dizolvare fusese modificata si respinsa sesizarea prin decizia civila nr.616 din 23 octombrie 2006 a Curtii de Apel Constanta.

În aceste împrejurari nu sunt îndeplinite conditiile art.1 al.2 lit.”e” din Legea nr.85/2006 pentru procedura simplificata.

În consecinta, sub acest aspect sentinta primei instante este nelegala.

Cum în cererea de chemare în judecata creditoarea a invocat dispozitiile art.31 din Legea nr.85/2006, iar judecatorul sindic nu a analizat cererea sub acest aspect, nu a verificat daca creanta este certa, lichida si exigibila si daca debitoarea se afla în stare de incapacitate vadita de plata.

În baza art.312 Cod pr.civila, Curtea admite recursul, caseaza sentinta si trimite cauza spre rejudecare aceleiasi instante, pentru a verifica daca, în speta, sunt îndeplinite conditiile prevazute de art.31 din Legea nr.85/2006.

Cu ocazia rejudecarii vor fi analizate si celelalte motive de recurs, statueaza instanta de control.