Sentinta civila 1796 din 27 iunie 2016-cm-- autorizari date tutorelui

Sentinţă civilă 1796 din 27.06.2016


INSTANŢA

Deliberând, constată că la data de .. s-a înregistrat pe rolul Judecătoriei Tulcea, în cadrul dosarului nr. .., cererea petentei T.M., prin care aceasta a solicitat, în calitate de tutore al persoanei puse sub interdicţie judecătorească T.S. autorizarea din partea instanţei pentru înstrăinarea  imobilului aparţinând interzisului, respectiv  cota indiviză din terenul agricol de 20.000 mp, amplasat în … extravilanul comunei Murighiol, jud. Tulcea.

În motivare s-a arătat în esenţă că petenta doreşte înstrăinarea bunului interzisului, al cărui tutore este, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale persoanei ocrotite şi pentru a putea face faţă cheltuielilor necesare pentru îngrijirea acesteia.

În drept, petenta a invocat art. 43 alin. 1, 171, 144 alin. 2, 145 C.civ.

În probaţiune, petenta a depus înscrisuri şi a solicitat proba testimonială.

Examinând actele dosarului sub aspect probatoriu din punctul de vedere al excepţiei necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti, instanţa reţine că art. 144 alin. 2 C. civ., aplicabil şi în cazul interzisului judecătoresc potrivit art. 171 C.civ., prevede că tutorele nu poate să facă acte de înstrăinare sau orice alt act de dispoziţie cu privire la bunurile interzisului, fără autorizarea prealabilă a instanţei de tutelă.

Însă potrivit art. 229 alin. 3 din Legea nr. 71/2011 de punere în aplicare a Codului civil, până la data intrării în vigoare a reglementării referitoare la funcţionarea şi la atribuţiile instanţei de tutelă, atribuţiile acesteia referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile interzisului judecătoresc revin autorităţii tutelare. Cu alte cuvinte, legea de punere în aplicare a Codului civil prorogă aplicarea dispoziţiilor art. 144 alin. 2 C. civ., până la momentul la care se va reglementa funcţionarea instanţelor de tutelă, prin legea privind organizarea judiciară.

Având în vedere că până la data cererii de chemare în judecată nu au fost reglementate prin legea privind organizarea judiciară organizarea, funcţionarea şi atribuţiile instanţei de tutelă, instanţa reţine că autorizarea tutorelui pentru a dispune de bunurile interzisului, este de competenţa autorităţii tutelare.

În cauza de faţă, competenţa de a soluţiona cererea de acordare a autorizării aparţine Autorităţii Tutelare a municipiului Tulcea, jud. Tulcea, care, apreciind asupra folosului pe care înstrăinarea imobilului l-ar aduce interzisului, conform art. 145 C.civ., va decide potrivit cu interesele acestuia.

Ţinând seama, aşa cum s-a arătat mai sus, că cererea de faţă nu este de competenţa instanţelor judecătoreşti ci de competenţa unui organ fără activitate jurisdicţională, instanţa va admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti şi va respinge cererea ca inadmisibilă, în temeiul art. 132 alin. 4 noul C.p.c.

Domenii speta