Competenţă teritorială

Sentinţă civilă 1267 din 27.09.2016


Cu nr.(.…) a fost inregistrata pe rolul instantei cererea prin care reclamantul (…) a solicitat, in conradictoriu cu parata (…) si cu autoritatile tutelare ale (…), si (…), ca pe cale de ordnanta presedintiala sa fie stabilita locuinta minorului (…), nascut la (…), la domiciliul reclamantului, pana la solutionarea cauzei avand acelasi obiect, dar intemeiata pe dreptul comun.

In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca minorul se afla la domiciliul sau incepand cu data de (…), refuzand sa mai plece la mama sa, unde nu a beneficiat de educatia specifica varstei. Reclamantul sustine ca minorul, din cauza neglijentei mamei, nu consuma alimente ci numai dulciuri si are un nivel de educatie scolara necorespunzator varstei. Intrucat pentru inscrierea la scoala din localitatea reclamantului este nevoie de stabilirea domiciliului in aceasta localitate, se sustine admisibilitatea si temenicia cererii de ordonanta presedintiala, inainte de solutionarea fondului dreptului.

Au fost invocate dispozitiile art.997 si urm. C.proc.civ.

In sustinerea cererii, s-a solicitat administrarea probei cu inscrisuri si audierea minorului, in camera de consiliu.

Parata a formulat intampinare, prin care a invocat exceptia necompetentei teritoriale a (…)

In sustinerea exceptiei, a aratat ca instanta competenta material si teritorial sa judece in prima instanta o cerere privind exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului de catre un singur parinte este judecatoria din circumscriptia domiciliului minorului. Conform dispozitiilor sentintei civile nr.(…) a (…), locuinta minorului a fost stabilita la mama, in (…), acolo unde si la acest moment locuieste minorul.

In drept, au fost invocate dispozitiile art.94 pct.1 lit.a) si art.114 C.proc.civ.

Analizand actele si lucrarile dosarului, retine:

Potrivit art.998 C.proc.civ., cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte in prima instanta asupra fondului dreptului.

Cum fondul dreptului, inregistrat sub nr.(…), are acelasi obiect, respectiv modificarea lociuntei minorului , instante retine ca instanta competenta material si teritorial este cea desemnata de art.94 pct.1 lit.a) si art.114 C.proc.civ., respectiv judecatoria in a carei circumscriptie teritoriala isi are domicilil sau resedinta minorul.

Prin sentinta civila nr.(…) a (…), ramasa definitiva, domiciliul minorului (...), nascut la (...)a fost stabilit la mama, in (…)

Totodata retine ca desi la data formularii prezentei cereri, fiind inca in perioada vacantei de vara, minorul se afla la reclamant, in (…), in prezent, asa dupa cum reiese din ancheta sociala si din adeverinta emisa de o unitate de invatamant din (…), s-a intors la domiciliul mamei.

Prin urmare, nici domiciliul si nici resedinta minorului nu sunt in raza de competenta a (...), exceptia urmand a fi admisa.