Apel. Litigii profesionişti. Încuviinţare executare silită.

Decizie 318 din 31.08.2016


Cuprins pe materii: Apel. Litigii profesionişti. Încuviinţare executare silită. .

art. 632 alin. (2) C.p.c.

art. 52 alin. (1) din Legea nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare

Instanța de fond a constatat că nu se poate considera creditul exigibil anticipat fără existenta fisei debitului în care să se evidențieze cuantumul debitului, plățile efectuate , dobânzile si penalitățile si dovada rezilierii anticipate a contractului de credit nr.503215740/22.02.2016,  încheiat între B. F. I. SA si debitoarea F.E., precum si comunicarea către debitoare, conform art. 7 din condiţiile generale, în final fiind respinsă cererea formulată.

În apel s-a stabilit că, instanţa trebuie să verifice dacă înscrisul prezentat de petent este un titlu executoriu, altul decât o hotărâre judecătorească. Totodată, instanța verifică dacă titlul executoriu îndeplinește condițiile de formă prevăzute de textul legal care conferă caracterul executoriu, precum semnătură sau alte elemente extrinseci proprii titlului executoriu şi calitatea de creditor a persoanei care a formulat cererea.

Secţia II civilă, dec. civ. nr.318 din 31.08.2016

 

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Lieşti, B.E.J. a solicitat instanţei încuviinţarea executării silite a titlului executoriu reprezentat de contractul de credit nr…….,  emis de B. F. I. SA, prin oricare din formele de executare silită, la cererea creditoarei K. SA, împotriva debitoarei  F.E.

Prin încheierea civilă din data de 14.06.2016 a Judecătoriei Lieşti, a fost respinsă ca nefondată cererea formulată. 

Pentru a pronunţa această soluţie, judecătorul fondului a constatat că, în cauză, nu s-a făcut dovada comunicării privind cesiunea de creanţă dintre B. F. I. SA si K. SA către debitor, fisa debitului în care să se evidențieze cuantumul debitului, plățile efectuate , dobânzile si penalitățile si dovada rezilierii anticipate a contractului de credit nr……..,  încheiat între B. F. I. SA si debitoarea F. E., precum si comunicarea către debitoare, conform art. 7 din condiţiile generale.

De asemenea, nu se poate considera creditul exigibil anticipat fără existenta fisei debitului în care să se evidențieze cuantumul debitului, plățile efectuate , dobânzile si penalitățile si dovada rezilierii anticipate a contractului de credit nr……..,  încheiat între B. F. I. SA si debitoarea F. E. precum si comunicarea către debitoare, conform art. 7 din condiţiile generale, în final fiind respinsă cererea formulată.

 Împotriva acestei soluţii a declarat in termen legal apel petenta SC K. SA prin reprezentant convenţional, arătând în motivare că, hotărârea pronunţată a fost data cu aplicarea greşita a legii, iar instanţa a interpretat greșit actul juridic dedus judecații, schimbând natura acestuia.

Instanţa de control a constatat că, pentru a se admite cererea de încuviințare a executării silite, instanţa trebuie să verifice dacă înscrisul prezentat de petent este un titlu executoriu, altul decât o hotărâre judecătorească. Totodată, instanța verifică dacă titlul executoriu îndeplinește condițiile de formă prevăzute de textul legal care conferă caracterul executoriu, precum semnătură sau alte elemente extrinseci proprii titlului executoriu şi calitatea de creditor a persoanei care a formulat cererea.

Din înscrisurile aflate la dosarul cauzei reiese că, debitorul nu a respectat obligațiile in conformitate cu prevederile contractuale, creditul acordat a devenind scadent anticipat, rezultând astfel o creanța certa, lichida si exigibilă.

Aspectele constatate lipsă de instanţa de fond, în sensul că, nu s-a făcut dovada comunicării privind cesiunea de creanţă dintre B. F. I. SA si K. SA către debitor, fisa debitului în care să se evidențieze cuantumul debitului, plățile efectuate, dobânzile si penalitățile si dovada rezilierii anticipate a contractului de credit nr……..,  încheiat între B. F. I. SA si debitoarea F. E., precum si comunicarea către debitoare, conform art. 7 din condiţiile generale, constituie aspecte care pot fi verificate în contradictoriu pe calea contestaţiei la executare, în final apelul fiind admis.

Domenii speta